Conceptul de „red-flags” se referă la semnalele de alarmă negative care pot să existe la inițierea și/sau pe parcursul unei relații de dragoste, semnale ce țin de comportamentul, trăsăturile, stările sau caracteristicile unei persoane.
Ele se mai referă la incompatibilitățile și neasemănările care există între noi și partenerul nostru. Pot să fie generale, deci valabile pentru toată lumea, cum ar fi prezența violenței fizice, a lipsa de respect, abuzul de substanțe etc. sau mai personale, stabilite de fiecare persoană în funcție de vârsta, experiențele proprii din relațiile anterioare, registrul cultural, familia sau mediul social al persoanei.
De ce sunt importante aspectele de incompatibilitate?
Relațiile diferă ȋntre ele și putem întâlni relații sănătoase, nesănătoase sau abuzive. În relațiile sănătoase ne simțim bine, împliniți, valorizați, în siguranță. În relațiile nesănătoase ne simțim neînțeleși, nesiguri, confuzi, deconectați, nevalorizati. În relațiile abuzive ne putem simți extrem de izolați, fără valoare, ele fiind periculoase și distrugătoare.
Prezența unor semnale de alarmă (red-flags) amenință calitatea relațiilor de iubire, de aceea, dacă ne dorim o relație fericită, este important să le detectăm și să luăm decizii în funcție de existența sau non-existenţa lor.
În literatură întâlnim adesea personaje care nu țin cont de existența semnalelor de alarmă când inițiază o relație. Shakespeare nu a fost singurul care și-a dat seama că o persoană care ignoră incompatibilitățile și neasemănările cu partenerul, poate ajunge să trăiască momente tragice.
Așadar, pentru a reuși să construim o relație sănătoasă și să evităm relațiile nesănătoase sau abuzive, este important să detectăm prezența acestor red-flags.
Care pot fi steagurile roșii într-o relație?
O lista de red-flags care pot anticipa o relație abuzivă și pe care este important să le detectăm sunt:
∙ Îți spun cum să te îmbraci sau cum să te comporți;
∙ Te izolează de prieteni și de familie;
∙ Te rănesc fizic (te împing, te lovesc, te scuipă, te trag de păr, te strâng ferm);
∙ Te forțează să ai contact sexual; îți cer contact sexual rapid;
∙ Folosesc limbaj înjositor sau amenințător cu ține;
∙ Te fac să te simți înfricat, manipulat, controlat sau „nebun”; în conflictele dintre voi, ești mereu tu cel vinovat;
∙ Se laudă cu dominarea altor persoane din trecut sau prezent;
∙ Te asaltează cu un comportament cuceritor după un episod de violență;
∙ Sunt dependenți de alcool/droguri;
∙ Te urmăresc fizic sau pe rețelele de socializare; îți controlează telefonul, conturile de pe rețelele de socializare, cardul bancar;
∙ Îți cer fotografii/video-uri nud sau parțial nud;
∙ Abuzează sau neglijează animalele.
Alte red-flags care pot să anticipeze o relație nesănătoasă, găsiți mai jos.
Acestea sunt câteva steaguri roșii care îți transmit că este posibil să fii într-o relație nepotrivită:
∙ Te simți des suspicios. Te gândești aproape obsesiv la comportamentul partenerului și te îngrijorează comportamentul lui;
∙ Te cenzurezi în mod regulat. Nu poți împărtăși anumite lucruri importante pentru tine, în mod frecvent. Când nu poți împărtăși lucrurile care contează/sunt importante pentru tine, este greu să te bucuri de intimitate emoțională;
∙ Te simți neînțeles. Aveți conflicte frecvente în care ai impresia că nu te aude, nu înțelege ce spui;
∙ Simți că nu îți mai cunoșți partenerul, că nu știi cine este. Pentru a crește, este nevoie de comunicare, înțelegere și transparență;
∙ Ai senzația greutate. Relațiile pot rămâne cumva „blocate” într-un pattern de „păstrare/posesie”, însă sentimentul acesta de „corvoadă”, durabil, poate fi o problemă;
∙ Te simți gol după interacțiunile cu el;
∙ Curg/se adună multe resentimente. În locul uneor dicuții deschise, unul din parteneri poate să „ardă” în sinea lui, fără să exprime ceea ce simte.
∙ Comunicarea sau luarea de decizii vine dintr-o singură parte;
∙ Dificultatea de a fi tu însuți și sentimentul de a fi deconectat de propria rețea socială de sprijin: familie, prieteni;
∙ Eviți să îți spui părerea, de frică să nu apară probleme/să nu îți superi partenerul;
∙ Trăiești/exploatezi conexiunea cu partenerul, dar ai nevoie de și mai multă.
Acestea sunt steaguri roşii pe care le poți observa la partener și care transmit că este posibil să fii într-o relație nesănătoasă:
∙ Manifestă multă afecțiune, după care este foarte rece;
∙ Partenerul manifestă dispreț, care poate fi camuflat prin sarcasm, insulte, a-și bate joc de cineva;
∙ Lipsa de onestitate; apar minciuni sau se abține să spună tot adevărul;
∙ Apare nerăbdarea, manifestată prin frustrarea frecventă față de fluxul normal al vieții/relației; a avea așteptări nerealiste sau nepotrivite;
∙ Lipsa aprecierii; nu este recunoscător pentru ceea ce faci pentru el, nu ia în considerare ceea ce faci bine;
∙ Este suspicios; încearcă să îți controleze comportamentele (unde, când, cu cine ieși, îți urmărește locația), respectiv să îți limiteze realţiile cu ceilalți oameni; nu crede că ai intenții bune;
∙ Manageriază prost conflictele; strigă, te învinovățește, țipă, devine defensiv, are nevoia de a „câștiga” conflictul, uită să asculte ceea ce ai și tu de spus, face asumpții fără a aștepta dovezi, îți atacă trăsăturile de caracter, refuză să discute problemele;
∙ Refuză să comunice: apare acel „shut down”, fiind distant emoțional sau pur și simplu schimbă subiectul;
∙ Lipsa creșterii sau a dezvoltării: minimizează greșelile, nu este dispus să rezolve problemele, nelăsând loc pentru învățare și schimbare.
Cum poți să îți dai seama dacă ești într-o relație mai degrabă red-flag?
Întrebările de mai jos pot să clarifice dacă relația se află mai dragrabă pe red-flags sau nu:
1. Cum îi tratează pe ceilalți? Cu răbdare, cu bunăvoință? Agresiv? Manipulativ?
2. Cum manageriază conflictul? Dacă greșește, își cere iertare și încearcă să repare greșeala? Sau este răutăcios? Crud?
3. Cum te simți când ești cu persoana respectivă? Susținut, înțeles? Agitat? Rănit? Îngreunat?
4. Te face să simți că tu contezi pentru el? Sau te simți banalizat, ignorat?
Cum abordăm red-flagurile?
Cea mai rea metodă de a aborda semnalele de alarmă, este să le ignori. Dacă nu le iei în considerare, nu le discuți cu partenerul, ele fie vor pune capăt la un moment dat unei relații care ar putea fi promițătoare, fie te aruncă într-o relație nesănătoasă, sau chiar abuzivă.
Cea mai bună metodă de a aborda semnalele de alarmă, este de a le lua în considerare.
Câteva moduri prin care putem aborda semnalele de alarmă, sunt următoarele:
✔ Le discuți imediat cu partenerul. Discutându-le imediat ce ele apar, poți preveni escaladarea lor.
✔ Încearcă să reflectezi asupra lor. Poate fi dificil, deoarece asta presupune să te poți îndepărta de ele, să le priveșți im mod obiectiv (că și cum ai fi doar un observator), pentru a observă cum te fac ele să te simți.
✔ Petrece timp cu oamenii apropiați (familie, prieteni). Ei pot să te susțină, să îți ofere feedback, îți poți ventila emoțiile în fața lor, sau poți pur și simplu să te detașezi de relație, fiind în prezența lor.
✔ Ai grijă de ține. Grija față de tine poate să însemne a te relaxa, a găsi activități care să te bucure, a te odihni, a cere ajutorul celor din jur, a face mișcare etc.
Prezența mai multor red-flags în relație pot să însemne necesitatea încheierii relației, ceea ce de obicei este un lucru greu, mai ales dacă partenerul tinde să fie abuziv. Încheierea unei relații nesănătoase sau abuzive, poate să aducă reacții agresive, de șantaj sau de manipulare, din partea partenerului, precum:
„Nu o să mai găsești niciodată pe cineva ca și mine.”
„Sunt cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat.”
„Te voi distruge dacă mă părăsești.”
„Nu o să reziști fără mine.”
Poate fi greu să trecem prin astfel de situații singuri. Este important să fim atenți la relațiile pe care le stabilim și să căutăm ajutorul celor din jur sau ajutor specializat, când întâmpinăm greutăți. Apelează la ajutor, mai ales dacă deja a trecut o perioadă de când nu te simți bine sau în siguranță, raportat la relație.
Bibliografie:
White, Richard C. (2016). „Relational Red Flags: Detecting Undesirable Qualities in Initial Romantic Encounters”. LSU Doctoral Dissertations. 1171;