Relații - probleme ce pot apărea în relație și cum să le eviți

Descoperă cum să-ți menții relații de cuplu sănătoase și cum să eviți relațiile toxice

Adevărul este că oricine știe că omul este o ființă socială care nu poate trăi izolat, rupt de ceilalți oameni. Relațiile dintre oameni sunt numite și relații interpersonale, iar acestea sunt numeroase și variate.

Relațiile pot fi de mai multe feluri: amicale, bazate pe respect și prețuire, de dragoste, de susținere sau ajutor reciproc, însă pot fi și relații conflictuale ajungând la ură și dușmănie.

Cea mai importantă relație pe care o ai este cea cu tine. Felul în care te iubești și te respecți vor detemina relațiile tale viitoare. Totul pornește de la noi.

În acest articol vom aborda tema relațiilor astfel vă vom învăța cum funcționează ele, tipurile de relații, ce sunt relațiile toxice, cum putem îmbunătăți comunicarea cu cei din jurul nostru și cum să ai relații mai bune cu cei dragi.

Tipuri de relații

Relațiile interpersonale sunt legături și interacțiuni între diferiți oameni. Acestea pot fi de mai multe feluri în funcție de natura lor și de contextul în care apar. Iată câteva tipuri comune:

Familiale

Acestea sunt relațiile între membrii unei familii, cum ar fi părinți și copii, frați și surori, bunici și nepoți etc.

Relații de prietenie

Relațiile de prietenie sunt bazate pe afecțiune, încredere și sprijin reciproc. Prietenii se bucură de compania și de interacțiunea unul cu celălalt. Acest tip de relație este regăsită încă din timpul copilărie, acolo unde copilul începe să interacționeze cu ceilalți copii și formează legături profunde.

Romantice

Relațiile romantice implică atracție și legături emoționale, precum și un angajament de intimitate și suport reciproc între parteneri romantici. Acestea debutează încă din adolescență.

Relațiile profesionale

Acestea sunt relațiile între colegi de muncă, manageri și angajați sau între parteneri de afaceri. Ele sunt bazate pe colaborare, comunicare eficientă și respect reciproc.

Vecinătate

Relațiile între vecini sunt cele care se stabilesc între persoanele care locuiesc în apropierea unei alte locuințe. Aceste relații pot varia de la simple interacțiuni de politețe la prietenii apropiate.

Comunitate

Acestea sunt relațiile între membrii unei comunități, cum ar fi locuitorii unei anumite zone geografice sau membrii unei organizații sociale sau religioase.

Mentorat sau coaching

Relațiile dintre mentor și elev sau dintre coach și client sunt centrate pe dezvoltarea personală și profesională a celui care primește îndrumare.

Virtuală

Relațiile create și întreținute prin intermediul mediului online, cum ar fi prieteniile pe rețelele sociale sau colaborările în comunități online.

Terapeutică

Relațiile terapeutice sunt cele dintre un terapeut și un client, fiind centrate pe îmbunătățirea stării mentale sau emoționale a clientului. Aceste relații se bazează foarte mult pe încredere și deschidere. Rolul relației în terapie este foarte importantă, fără ea terapia nu poate funcționa în parametrii optimi.

Relațiile în cadrul unei echipe

Acestea sunt relațiile între membrii unei echipe de lucru sau a unui grup care își propune să atingă un anumit obiectiv comun.

Acestea sunt doar câteva exemple de tipuri de relații interpersonale, iar fiecare dintre ele poate fi complexă și subiectivă în funcție de persoanele implicate și de circumstanțele specifice.

Este bine să știm și să delimităm bine relațiile pentru nu a exista confuzii, tensiuni sau așteptări nerealiste.

Fiecare relație din viața noastră are scopul ei. Unele ne pot ajuta în dezvoltarea personală sau profesională, iar altele ne pot da o stare de bine, de împlinire sufletească, dar este important să știm fiecare diferență dintre aceste tipologii.

Cum să ai relații reușite cu colegii de muncă?

Este important să reușești să ai relații cât mai bune cu colegii de la locul de muncă. De ce asta? Pentru că o mare parte din zi, ne petrecem timpul la birou. Este esențial ca relațiile să fie bazate pe respect, pe încredere și să existe dorința ca lucrurile să meargă armonios. Pe lângă faptul că munca în sine ne poate provoca mult stres, este de dorit ca măcar relațiile dintre colegi să fie unele echilibrate și fără conflicte, însă fiind diferiți unii de ceilalți este normal ca uneori să apară tensiuni. Aceste tensiuni se pot rezolva atâta timp cât ambele părți își doresc să le rezolve, printr-o comunicare eficientă, prin ascultare active, deschidere și sinceritate.

Un articol științific publicat de Universitatea Dayton arată că atunci când ne începem cariera sau ne angajăm într-un loc nou suntem adesea instruiți cum să ne ducem la îndeplinire îndatoririle, sarcinilie etc, însă rareori suntem învățați să facem față colegilor dificili.

Deși poate părea un detaliu minor, colegii pe care nu îi simpatizam pot să ne genereze de la disconfort până la frustrări serioase și chiar să ne afecteze profesia si calitatea muncii. Neglijarea relațiilor cu colegii pe care nu îi simpatizăm poate deveni, deci, o problemă, mai ales că managementul organizațional se concentrează de obicei mai mult pe relațiile pozitive și cum să le dezvoltăm pe acelea, nu pe cum să gestionăm interacțiunile neplăcute.

Dacă angajatorul va fi dispus să ajute la rezolvarea conflictelor atunci aceștia vor lucra mult mai bine în echipă astfel încât este și în avantajul firmei sau instituției.

nî primul rând pentru a-ți putea duce la bun sfârșit sarcinile fără a fi deranjat de ceilalți colegi, trebuie să lucrezi la tine.

Pentru asta îți vom oferi câteva ponturi:

  • Învață să îți controlezi reacțiile. Exersând va fi din ce în ce mai ușor. Este important chiar și atunci când nu ne place ceva, să o spunem pe un ton calm, astfel ne facem înțeleși mult mai bine.
  • Încearcă să empatizezi. Dacă încerci să te pui în locul celeilalte persoane poate vei vedea altfel lucrurile și nu ți se va părea la fel de antipatic acel coleg sau acea colegă.
  • Fii imparțial. Nu te lăsa influențat de părerile celorlalți colegi. De multe ori ajungem să simțim antipatie față de cineva fără măcar să îl fi cunoscut real.
  • Analizează ce anume te supără la o situație. După ce ai reușit să te calmezi, fără să mai fi nervos, încearcă să privești situația întreagă și să vezi ce mai exact a declanșat acea emoție în tine. Apoi analizeaz-o și comunică cu acel coleg.
  • Comunică eficient. Tonul și cuvintele adresate sunt foarte importante. Evită aruncatul responsabilității, critica sau injuriile, acestea nu te vor ajuta să rezolvi conflictul. Fii tu cel care abordează corect situația astfel încât vei fi un model demn de urmat.
  • Acordă-ți timp. Este nevoie de timp pentru a cunoaște pe cineva, ai răbdare și evită să apleci urechea asupra zvonurilor sau cuvintelor răutăcioase.
  • Dă mereu dovadă de maturitate. Dacă interlocutorul are un comportament necivilizat sau te agresează verbal, dă tu dovadă de maturitate și încearcă tu să stabilești limitele într-un mod ferm.

Relațiile sănătoase versus relațiile toxice

Relațiile sunt diferite, niciuna nu este la fel, unele sunt echilibrate și armonioase, însă unele sunt toxice, iar până realizăm că ne aflăm într-o relație defectuoasă, poate dura și este foarte posibil să nu conștientizăm ce nu este în regulă în relația noastră.

Relațiile sănătoase

Ele au următoarele caracteristici:

  • Comunicarea este sinceră și deschisă cu partenerul/partenera
  • Există respectul intimității și a spațiului personal
  • Timpul petrecut în doi este de calitate
  • Responsabilitățile sunt bine împărțite
  • Acceptarea celuilalt
  • Există respect reciproc
  • Conflictele vor fi rezolvate imediat și nu prea târziu astfel încât să se adune prea multă tensiune.

Relațiile toxice

În astfel de relații regăsim următoarele reg-flag-uri:

  • Manipularea emoțională: partenerul va folosi adesea tactici pentru a obține ceea ce-și dorește de la partener.
  • Controlul în exces: unul din parteneri va fii în mod excesiv în control cu tot ce se petrece în viața celuilalt.
  • Abuzul verbal, fizic sau emoțional.
  • Prezența epuizării emoționale
  • Comunicare defectuoasă: atunci când încerci să îți exprimi sentimentele, emoțiile și gândurile nu ești ascultat, ba chiar mai mult toate acestea se pot întoarce împotriva ta.

Cum ne afectează pe viitor relația părinților și relația noastră cu părinții?

Prima relație care apare este cea cu mama, care ne-a purtat în pântec timp de 9 luni. Ulterior, se formează relația cu ambii părinți.

Relația părinte-copil se construiește în timp, ea necesită multă implicare, răbdare, timp și conștientizare. Copiii învață de la părinți cum să comunice, cum să se poarte în societate, care sunt regulile casei și așa mai departe. În acea perioadă se regăsesc elementele de bază pentru a ajunge un viitor adult echilibrat.

Părinții sunt primele modele în viață pe care copilul le va lua inevitabil. Din păcate mulți părinți nu realizează sau o fac prea tarziu, anume faptul că ei sunt cei cu cea mai mare influență asupra copilului.

Relația părinte-copil formează concepte conștiente, valori și încrederea subconștientă. Iar relația dintre cei doi părinți va forma valorile relației dintre viitorul adult și posibilul partener.

Dacă relația părinților este mereu tensionată sau conflictuală copiii pot resimți asta deși tindem să credem că, fiind mici ei nu înțeleg sau percep multe lucruri, iar asta este cât se poate de greșit. Din cauza unei atmosfere în permanență tensionată, copilul poate ulterior dezvolta tulburări de anxietate, atacuri de panică, emoții puternice care să îi afecteze sănătatea psiho-emoțională.

Copiii sunt foarte receptivi la comportamentul și interacțiunile părinților lor. O relație sănătoasă și respectuoasă între părinți poate servi ca un model pozitiv pentru copii și îi poate învăța despre comunicare, rezolvarea problemelor și gestionarea conflictelor în mod constructiv. În schimb, o relație tensionată sau lipsită de respect poate încuraja modele de comportament dăunătoare sau agresive la copii.

Relația părinte-parinte poate influența modul în care copiii învață să formeze și să mențină relații sănătoase în viața lor de adulți. Copiii care cresc într-un mediu în care văd exemple de comunicare deschisă, empatie și respect între părinți au șanse mai mari să dezvolte abilități similare în propriile lor relații.

Interacțiunile dintre părinți și modul în care aceștia se tratează reciproc pot influența nivelul de stima de sine și încrederea în sine a copiilor. Copiii care sunt martori la relații respectuoase și de susținere între părinți tind să aibă o stima de sine mai mare și o încredere mai mare în propriile lor abilități.

Ce sunt relațiile tip PANSAMENT?

Cel mai probabil ai auzit măcar o dată în viață de termenul “relație pansament”.

Termenul „relațiile pansament” este folosit pentru a descrie relațiile care sunt folosite ca o modalitate de a acoperi sau de a ascunde alte probleme sau alte nevoi personale. Aceste relații pot apărea atunci când o persoană se angajează într-o relație romantică sau în alt tip de relație, nu din iubire pura, ci pentru a umple un gol emoțional sau pentru a face față altor probleme nerezolvate.

În esență, „relațiile pansament” sunt acele relații în care cineva se implică cu o altă persoană pentru a găsi un fel de consolare, vindecare sau distracție temporară pentru problemele lor personale.

Este important să recunoaștem și să evităm relațiile pansament atât pentru binele nostru, cât și pentru binele celorlalți implicați. O relație autentică și sănătoasă ar trebui să se bazeze pe respect, comunicare deschisă, înțelegere reciprocă și o conexiune profundă între parteneri.

 

Ce sunt relațiile KARMICE?

Acest tip de relație este prea puțin recunoscută din păcate la momentul actual, însă este bine de studiat și această latură pentru a recunoaște dacă ne aflăm într-o relație de tip karmic.

Relațiile karmice sunt relații interumane care se crede că sunt influențate de conceptul de „karma” din tradițiile spirituale și religioase precum Hinduismul, Budismul și unele practici spirituale din alte culturi.

În cadrul relațiilor karmice, se crede că oamenii se reunesc în această viață (sau în vieți anterioare, în funcție de credințele individuale) pentru a rezolva sau a învăța lecții karmice. Aceste relații sunt adesea intense și profunde, cu un sentiment puternic de conexiune sau recunoaștere între parteneri.

În următoarele rânduri îți vom prezenta câteva caracteristici ale acestei tipologii:

Intensitate emoțională

Relațiile de acest fel conțin emoții puternice și profunde, o conexiune rar întâlnită. Însă pe cât de intense sunt sentimentele de iubire pe atât de intense sunt și tensiunile și certurile.

Învățare și dezvoltare personală

Se consideră aceste relații ca fiind unele care îți oferă oportunități de a învăța și a te dezvolta pe plan personal și emoțional. Acestea îi ajută în cele mai multe cazuri pe ambii parteneri să își rezolve traumele și să evolueze la un nivel profund și spiritual.

Cicluri repetate

De obicei relațiile karmice sunt cele în care apar multe despărțiri și împăcări. Toate acestea pentru că există o legătură strânsă între cele două persoane care simt nevoia de a se reconecta mereu și mereu.

Eliberare și transformare

Scopul final al unei relații karmice este adesea eliberarea și transformarea, în care amândoi partenerii își pot îndeplini karma și pot merge înainte pe drumurile lor spirituale.

 

Este important de menționat că conceptul de relații karmice este mai mult o chestiune de credință și spiritualitate și poate varia în interpretare și înțelegere de la o cultură la alta sau de la o persoană la alta. Unii oameni cred ferm în conceptul de karma și relațiile karmice, în timp ce alții pot găsi aceste idei mai abstracte sau mai puțin relevante pentru experiența lor personală.

 

Importanța comunicării sănătoase în relații de cuplu

Comunicarea este un proces fundamental în relațiile noastre cu ceilalți și în interacțiunea cu lumea din jurul nostru.

Pentru a descoperi ce fel de comunicare folosești, există numeroase chestionare și teste, iar acestea se pot efectua în cabinetul psihologului clinician sau al psihoterapeutului.

În ziua de astăzi, multe probleme din viața de cuplu apar din cauza unei comunicări deficitare. În urma unor conflicte nerezolvate, vor rezulta distanțarea partenerilor, ruperea conexiunii dintre cei doi, iar în final inevitabil la despărțire.

Cheia unei relații sănătoase este comunicarea eficientă, echilibrată și ascultarea activă a partenerului. Pentru o astfel de comunicare trebuie ca ambii parteneri să fie deschiși și să aibă încredere în tot procesul acesta.

O comunicare bună vă va ajuta pe tot parcursul vieții, nu neapărat în viața de cuplu. Atunci când știm să ne exprimăm corect și eficient vom vedea rezultate favorabile nouă pe plan profesional, în plan social și oriunde altundeva.

 

Surse științifice: unde poți afla informații relevante despre relații

McQuail D. (1999). “Comunicarea”. Iași: Institutul European. 270 p

Pinișoara, I. O. (2006). “Comunicarea eficientă”

Article: Human networks and toxic relationships. Nazaria Solferino and Maria Elisabetta Tessitore

Article: The relationship between parenting style and children’s adjustment: The parents perspective. Dagmar Kaufmann B. A., Raymond C. Santa Lucia. (2000). Journal of Child and Family studies

Psihologia adolescenților: Înțelegerea provocărilor în perioada critică a vieții

Psihologia adolescenților: Înțelegerea provocărilor în perioada critică a vieții

Cele 8 etape ale dezvoltării umane Pentru a înțelege mai bine psihologia adolescenților este nevoie să înțelegem felul în care evoluează ființa umană. Teoria dezvoltării psihologice a lui Erik Erikson identifică opt etape ale dezvoltării umane. Fiecare etapă fiind caracterizată de un conflict psihosocial specific pe care indivizii trebuie să-l rezolve pentru a avansa la […]

Citește articolul
Ghosting-ul: cum îl recunoaștem și care sunt motivele ce stau la baza lui

Ghosting-ul: cum îl recunoaștem și care sunt motivele ce stau la baza lui

Ce este ghosting-ul? Termenul de ghosting a apărut la începutul anilor 2000 și este întâlnit de regulă în cadrul întâlnirilor și relațiilor romantice. În ultimii 10 ani, statisticile au raportat o creștere a acestui comportament. Se presupune că acesta a luat amploare odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare și a aplicaților de dating. Ghostingul provine […]

Citește articolul
Ce este Iubirea: cum se manifestă și etapele ei.

Ce este Iubirea: cum se manifestă și etapele ei.

 Ce este iubirea? Cum ar putea fi definită iubirea? Dragostea sau iubirea este un sentiment complex. Iubirea poate fi resimțită față de familie (părinți, copii sau alte rude), prieteni, parteneri romantici, animale de companie etc. Deși nu putem pune cuvântul “iubire” într-o definiție bine stabilită și închisă, vom încerca să explicăm acest sentiment.  Iubirea nu […]

Citește articolul