Despre red-flags sau incompatibilitatea in relatii
Conceptul de „red-flags" se referă la semnalele de alarmă negative care pot să existe la inițierea și/sau ...
Cuprins
Dragostea sau iubirea este un sentiment complex. Iubirea poate fi resimțită față de familie (părinți, copii sau alte rude), prieteni, parteneri romantici, animale de companie etc.
Deși nu putem pune cuvântul “iubire” într-o definiție bine stabilită și închisă, vom încerca să explicăm acest sentiment.
Iubirea nu are o definiție clară, însă cu siguranță iubirea este viață, atunci când trăim acest sentiment simțim realmente că trăim. Toată viața alergăm, până la urmă, după iubire și fericire.
Iubirea reprezintă sursa de inspirație pentru foarte mulți artiști, pentru literatură, pentru poezie, pentru pictură, pentru teatru sau pentru filme.
Unii oameni văd iubirea ca fiind o pasiune puternică, iar alții o consideră un atașament de lungă durată într-o relație. Unii cred orbește în dragoste la prima vedere, iar alții spun că aceasta se poate dezvolta doar în timp.
Iubirea adevarată înseamnă încredere, înseamnă prietenie, ajutor reciproc, atenție direcționată către cel de lângă tine, înseamnă să fii alături de celălalt și la bine și la greu. Iubirea este o conexiune profundă, bine înrădăcinată dintre doi oameni.
S-a constatat faptul că anumite substanțe chimice, ca de exemplu oxitocina, fenetilamina și dopamina joacă un rol important în comportamentul oamenilor fiind asociate cu dragostea.
Din punct de vedere psihologic iubirea reprezintă niște impulsuri motivaționale care fac parte din sistemul de recompensă a creierului.
Există o teorie care propune trei elemente care se regăsesc în iubire. Această teorie se numește Teoria triunghiulară:
Se știe în că de mult timp că filosofii au perspective diferite asupra vieții (în acest caz asupra iubirii) față de restul lumii, iar în următoarele rânduri vom enumera câteva citate filosofice legate de sentimentul de iubire.
Există o diferență între cele două sentimente, deși sunt adesea confundate. Cele două sunt două stări emoționale diferite. În următoarele rânduri vom prezenta diferențele:
Probabil ați mai auzit de această formulare. Oamenii sunt foarte diferiți în general, însă și din punct de vedere al limbajului iubirii. În următoarele rânduri vom enumera câteva limbaje ale iubirii:
Unii oameni trec cu vederea și nu țin cont cât este de important să își cunoască propriul limbaj de iubire și pe cel al partenerului. Cunoscând acest limbaj poți vedea ce contează cu adevărat pentru tine și pentru celălalt. Fiecare iubește diferit și știind în ce fel iubește partenerul vei putea înțelege și mai bine ce nevoi emoționale are acesta. Evident comunicând aceste aspecte veți putea avea înțelegerea reciprocă necesară unui cuplu. Astfel se va dezvolta și latura empatică.
Dacă ambii parteneri vor depune efortul în a învăța ce își dorește și celălalt atunci relația va fi una sănătoasă, armonioasă și durabilă în timp.
Iubirea poate fi percepută ca un proces care evoluează de-a lungul timpului, iar aici putem regăsi câteva etape comune ale iubirii:
De reținut faptul că fiecare relație este unică și toate cuplurile trec diferit prin etape, prin propriul ritm și mod. Fiecare relație are drumul ei, iar lucrurile nu pot fi anticipate mereu, unele sunt sănătoase iar altele toxice și se destramă încă de la prima etapa, iar altele sunt pur și simplu niște lecții, sunt relații din care avem ceva de învățat. Este bine de știut că toate relațiile necesită implicare din partea ambilor parteneri.
Uneori confundăm termenul de iubire și ajungem în final să realizăm că ceea ce trăim este toxic și deloc sănătos. Există diverse aspecte care ne pot arăta că acea iubire nu este una autentică, ca de exemplu: manipularea, dominarea (posesivitatea), gelozia extremă, egoismul, dependența (obsesia), violența fizică sau verbală.
Folosirea iubirii sau a afectivității pentru a controla sau manipula pe cineva nu este iubire autentică. Adevărata iubire implică respect reciproc și acceptarea persoanei așa cum este, fără a încerca să o schimbi în mod egoist. Mulți folosesc manipularea pentru a se simți în control, iar asta de obicei vine dintr-o lipsă de încredere în propria persoană încercând să îl influențezi pe cel de lângă sau are o stimă de sine scăzută.
Dominanța sau abuzul emoțional și fizic nu sunt manifestări ale iubirii. Într-o relație sănătoasă, puterea este distribuită egal și nu există un partener care să exercite controlul sau să dicteze regulile în mod unilateral. Uneori aici se regăsește și posesivitatea la un nivel ridicat, tot din dorința de a deține controlul de către unul din parteneri.
Dacă iubirea este centrată exclusiv pe satisfacerea nevoilor și dorințelor personale, fără a ține cont de bunăstarea sau fericirea partenerului, aceasta nu poate fi considerată autentică. Iubirea implică un echilibru între a da și a primi, și este important să existe o preocupare sinceră față de nevoile și bunăstarea celuilalt. În acest tip de iubire nu există reciprocitate.
Atunci când regăsim într-o relație de iubire gelozie excesivă din partea partenerului, trebuie să conștientizăm că aceea nu este o iubire autentică și sinceră. Gelozia aceasta vorbește mai mult despre cel în cauză, anume subliniază lipsa de încredere în propria persoană și partener. Această gelozie în exces poate duce rapid la rupturi în relație.
Iubirea autentică nu se bazează pe o dependență toxică sau pe nevoia excesivă de a avea pe cineva în viața ta. În schimb, implică respect reciproc și un echilibru sănătos între independență și conexiune. Sunt multe persoane care dezvoltă depedențe din cauza anumitor lipsuri, atât materiale cât mai ales emoționale. Atunci când cineva “ne umple” niște goluri emoționale sau nevoi care nu au fost îndeplinite în viața de copil, este foarte ușor să devenim dependenți de acea persoană și ulterior să dezvoltăm obsesii.
Orice formă de violență fizică, emoțională sau verbală nu poate fi justificată în numele iubirii. O relație bazată pe respect și încredere nu implică intimidare sau amenințare. Atunci când partenerul manifestă un astfel de comportament, indiferent de circumstanțe, este clar că acolo nu există iubire adevărată.
Concluzionând, iubirea o găsim peste tot, însă nu mereu este autentica și pură. Din păcate, uităm care este cea mai importantă iubire și anume iubirea față de propria persoană. Atunci când vom învăța să ne iubim, să ne punem pe primul loc, să ne respectăm și să acceptăm, vom putea oferi la rândul nostru toate cele de mai sus. Iubirea pentru sine ar trebui să fie prioritară și să o conținem, fiecare în parte.
Michele E. Paludi. “The psychology of love”. Vol I
Berscheid, E. (2006). Searching for the meaning of “love”. In R. J. Sternberg & K. Weis (eds). The new psychology of love (pp. 171-183). New Haven: Yale University Press.
Paul E. Mullen and Michele Pathe (1994). The pathological extension of love. British of psychiatry.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
Conceptul de „red-flags" se referă la semnalele de alarmă negative care pot să existe la inițierea și/sau ...
O relație sănătoasă implică reciprocitate atunci când vorbim de grija purtată celuilalt, respect, compasiune și interes față de bunăstarea partenerului...
Pierderea unei persoane dragi este un subiect delicat la care nici nu vrem să ne gândim. Dar, totodată, de-a lungul vieții, mai devreme sau mai tarziu, suntem...
Stilurile de atașament se referă la modul în care o persoană interacționează cu o altă persoană, în cadrul unei relații.
Ce este ghosting-ul? Termenul de ghosting a apărut la începutul anilor 2000 și este întâlnit de regulă în cadrul întâlnirilor și relațiilor romantice. În ultimii 10 ani, statisticile au raportat o creștere a acestui comportament. Se presupune că acesta a luat amploare odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare și a aplicaților de dating. Ghostingul provine […]
De multe ori viața ne încearcă și încarcă încât apar diverse modificări la nivel comportamental și emoțional. Uneori tindem să trecem cu vederea...