CUM FUNCȚIONEAZĂ RELAȚIILE AMOROASE

CUM FUNCȚIONEAZĂ RELAȚIILE AMOROASE
Gaigher Maria

Gaigher Maria

28 martie 2024

CUM FUNCȚIONEAZĂ RELAȚIILE AMOROASE

Ce este îndrăgostirea?

Îndrăgostirea este o stare emoțională puternică și pozitivă în care o persoană se simte atrasă de altă persoană într-un mod profund și romantic. Acest sentiment poate implica o varietate de emoții și trăiri, cum ar fi fericirea, entuziasmul, dorința, atașamentul și preocuparea pentru binele celuilalt.

Oamenii care au avut parte de acest sentiment spun că este una din cele mai frumoase și intense trăiri. Este însă important de menționat faptul că îndrăgostirea poate fi diferită pentru fiecare persoană și poate fi influențată de experiențele individuale, contextul social sau cultural.

În timp, din acest sentiment de îndrăgostire se poate naște o iubire stabilă și profundă.

Relațiile sunt diferite, niciuna nu este la fel, unele sunt echilibrate și armonioase, însă unele sunt toxice, iar până realizăm că ne aflăm într-o relație defectuoasă, poate dura și este foarte posibil să nu conștientizăm ce nu este în regulă în relația noastră.

Atunci când dorim să începem o relație cu cineva nu ținem cont de toți factorii sau defectele ce le are partenerul, pentru că de cele mai multe ori suntem orbiți de acei fluturași de la început sau pur și simplu nu descoperim omul de lângă noi cu adevărat decât atunci când deja este prea târziu. Există multe semne de “avertizare” într-o relație care pot indica probleme sau comportamente nesănătoase, iar acestea pot varia în funcție de tipul de relație și de persoanele implicate.

În următoarele rânduri vom prezenta câteva “red flags” care semnalează o relație toxică:

  • Lipsa comunicării sau comunicare ineficientă: atunci când partenerii nu vor/pot să fie deschiși spunându-și nevoile, sentimentele sau problemele cu care se confruntă.
  • Control în exces: este cazul în care unul din parteneri îl controlează în mod exagerat pe celălalt și încearcă să îl domine sau manipuleze.
  • Lipsa încrederii: odată cu lipsa ei, vine la pachet și gelozia, care dacă depășește un anumit prag, devine toxică.
  • Abuzul emoțional și/sau verbal: aici ne referim la insulte, umilințe și critici constante.
  • Abuzul fizic: orice semn de violență fizică este un semn de avertizare că în relație sunt probleme grave.
  • Evitarea: dacă unul din parteneri se distanțează brusc sau evită contactul fizic sau emoțional, acesta poate fi un semn de avertizare că există probleme în cuplu.
  • Lipsa respectului: respectul stă la baza unei relații sănătoase. Lipsa respectului face referire la nerespectarea opiniilor partenerului, a timpului sau a spațiului personal.
  • Dificultăți în gestionarea conflictelor: dacă acestea nu pot fi rezolvate într-un mod sănătos, este un semn ca relația nu va funcționa pe termen lung.
  • Izolarea socială: atunci când unul încearcă să-l controleze pe celalalt, izolându-l de prieteni sau familie. Acesta este un control abuziv.
  • Neglijarea nevoilor și dorințelor celuilalt.

Consecințele abuzului într-o relație (aici putem vorbi totodată de o persoană cu tulburare de personalitate antisocială, psihopatul sau narcisistul):

  1. Consecințe de ordin psiho-emoțional: iritabilitate crescută, frustrare, anxietate, atacuri de panică, paranoia, depresie. Victimele au fost diagnosticate uneori după o astfel de relație cu PTSD, adică Post traumatic stress disorder. Unele victime se simt vinovate pentru că stau așa mult într-o relație toxică și nu pleacă.
  2. Consecințe biologice, fizice: tulburări gastrointestinale, ulcer, migrene, pierderea sau creșterea greutății, astm, palpitații, dereglări ale tiroidei.

O relație sănătoasă implică reciprocitate atunci când vorbim de grija purtată celuilalt, respect, compasiune și interes față de bunăstarea partenerului. Într-o relație ambii trebuie să aibă un cuvânt de spus, să decidă împreună și să comunice orice este necesar pentru a soluționa problemele apărute.

Relația sănătoasă dintre doi oameni implică efort, comunicare eficientă și angajament din partea amândurora. 

Iată câteva ponturi pentru a avea o relație cât mai echilibrată și sănătoasă:

  • Comunicare deschisă și sinceră cu partenerul.
  • Respect reciproc.
  • Încredere.
  • Timp de calitate petrecut în doi.
  • Intimitate, spațiu personal.
  • Soluționarea conflictelor imediat atunci când acestea există și nu evitarea sau amânarea acestora.
  • Responsabilități împărțite.
  • Sprijin reciproc.
  • Evoluție împreună: creșteți amândoi din punct de vedere profesional, emoțional etc.
  • Menținerea conexiunii emoționale, păstrarea pasiunii. 
  • Umorul: de multe ori acesta este ca un curcubeu după o ploaie, poate schimba atmosfera din cuplu.
  • Acceptarea celuilalt: atenție, aici nu ne referim la toxicitatea partenerului, dar cu siguranță acceptarea micilor defecte, pentru că nimeni nu este perfect.

Este important de reținut că fiecare relație este unică în felul ei, iar semnele de avertizare variază de la un caz la altul. Atunci când sesizați schimbări și vedeți aceste semnale, este bine să căutați ajutor specializat și să apelați la terapie de cuplu pentru a remedia problemele ce acaparează relația. Dar pentru asta este nevoie de ambii parteneri să realizeze ce este toxic și să își dorească o schimbare. Dacă vă aflați într-o relație abuzivă este crucial să cereți ajutor imediat pentru a va proteja sau pentru a ieși din situația respectivă. 

Atunci cand va simtiti coplesiti nu sunteti singuri, puteti apela la un specialist in relatii de cuplu pentru a depasi provocarile vietii cotidiene.

Din păcate, nu există o rețetă ideală și universală pentru a avea o relație perfectă, însă aceste îndrumări de mai sus pot contribui la menținerea unei relații armonioase. Fiecare cuplu este unic, important este să descoperiți ce funcționează pentru voi.

Surse științifice:

Article. Human networks and toxic relationships. Nazaria Solferino, Maria Elisabetta Tessitore. 2021

Toxic relationships: The experiences and effects of psychopaty in romantic relationships. Adelle Forth, Sage Sezlik, Seung Lee, Mary Ritchie, John Logan, Holly Ellingwood. International Journal of Offender therapy and comparative criminology. 2022

guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
lilian nikky
lilian nikky
1 lună acum

Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi foarte fericită din viața mea, datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit de 6 ani și a fost atât de îngrozitor pentru că soțul meu chiar mă înșela și căuta să divorțeze, dar când am dat peste e-mail Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recapete fostul. și ajutați la restabilirea relației. și faceți oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi i-am cerut ajutorul, dar spre cea mai mare surpriză a mea mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc pentru că soțul meu s-a schimbat total pentru totdeauna. El vrea să fie mereu lângă mine și nu poate face nimic fără cadoul meu. Îmi place foarte mult căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. AI NEVOIE DE AJUTOR ATUNCI CONTACTAȚI DOCTORUL SAGURU ACUM PRIN EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta.
1 Vraja de IUBIRE
2 CÂȘTIGĂ EX-ÎNAPOI
3 FRUCLE PANTECULUI
4 Vraja de promovare
5 Vraja de protectie
6 Vraja de afaceri
7 Vraja de MUNCĂ BUNĂ
8 Vraja de loterie și Vraja de caz de instanță.

Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele
Psihologia adolescenților: Înțelegerea provocărilor în perioada critică a vieții

Psihologia adolescenților: Înțelegerea provocărilor în perioada critică a vieții

Cele 8 etape ale dezvoltării umane Pentru a înțelege mai bine psihologia adolescenților este nevoie să înțelegem felul în care evoluează ființa umană. Teoria dezvoltării psihologice a lui Erik Erikson identifică opt etape ale dezvoltării umane. Fiecare etapă fiind caracterizată de un conflict psihosocial specific pe care indivizii trebuie să-l rezolve pentru a avansa la […]

Citește articolul
Ghosting-ul: cum îl recunoaștem și care sunt motivele ce stau la baza lui

Ghosting-ul: cum îl recunoaștem și care sunt motivele ce stau la baza lui

Ce este ghosting-ul? Termenul de ghosting a apărut la începutul anilor 2000 și este întâlnit de regulă în cadrul întâlnirilor și relațiilor romantice. În ultimii 10 ani, statisticile au raportat o creștere a acestui comportament. Se presupune că acesta a luat amploare odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare și a aplicaților de dating. Ghostingul provine […]

Citește articolul