
Cum se apară mintea de stres și situațiile stresante
Probabil ai tot auzit de acest termen de “coping”, care vine din limba engleză “to cope”, adică “a face față”...
Cuprins
Relațiile interumane se referă la interacțiunile și legăturile dintre oameni. Aceste relații pot acoperi o gamă largă de conexiuni, inclusiv dintre membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, parteneri de viață ș.a.m.d. Relațiile sunt esențiale pentru bunăstarea și dezvoltarea noastră.
Iată câteva aspecte cheie ale relațiilor:
Pentru a reuși să construiești relații de calitate și durabile trebuie să fii capabil să te conectezi cu ceilalți, să știi să comunici sănătos, să gestionezi conflictele cât mai eficient și să fii deschis spre reconciliere. Putem restabili relația chiar și atunci când apar diferitele certuri, tensiuni sau rupturi.
Relațiile sunt un aspect foarte important pentru noi oamenii, ele ne pot influența calitatea vieții și satisfacția pe termen lung.
Curiozitatea și deschiderea sunt primii pași către construirea unei relații sănătoase. Bazele relației sunt naturalețea și spontaneitatea.
Flexibilitatea este foarte importantă. Cu toții avem gânduri, experiențe diferite și preferințe, fiecare vine cu un bagaj personal. Prin flexibilitate ne referim la empatie și ascultare activă.
În ziua de astăzi cele mai complexe relații și cele care îi pun pe gânduri cel mai mult pe oameni sunt cele de cuplu. Construirea unei relații de cuplu sănătoase este dificil, dar nu imposibil dacă munca vine din partea amândurora și dacă fiecare în parte își vindecă traumele sau de trecutul amoros.
În următoarele rânduri vom expune câteva semne de alarmă sau redflags cum se numesc în ziua de azi:
(vor urma câteva întrebări la care te rog să răspunzi sincer pentru a-ți putea da seama de relația ta)
Întrebări pe care le poți pune partenerului la începutul relației astfel încât vei descoperi informații importante pentru a vedea care ar putea fi demersul relației:
Revenind la relațiile de prietenie, acestea contează extrem de mult în viața noastră, ele ne pot oferi o stare de bine sau o stare de tensiune. Este important să descifrăm dacă avem o relație de prietenie toxică sau una care să ne aducă o stare de bine, de împlinire.
Probabil de-a lungul vieții ai resimțit că alături de anumite persoane te simți “ca acasă”. Acel sentiment reprezintă de fapt o conexiune profundă ce o ai doar cu anumite persoane. Uneori nu reușim să avem o conexiune cu cineva și este perfect normal deoarece suntem diferiți și nu putem avea cu toată lumea o relație de profunzime. Poate nu îți este clar termenul de conexiune însă te vom ajuta să îți dai seama dacă ai avut parte sau ai parte de o astfel de relație cu cineva.
Fiecare relație este unică, iar investirea timpului și efortului în aceste conexiuni poate aduce împlinire și bucurie în viața noastră!
Yang Claire Yang, Courtney Boen, Karen Gerken (2016). Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life span.
Article: Human networks and toxic relationships. Nazaria Solferino and Maria Elisabetta Tessitore.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Terapeuții noștri
Alte articole asemănătoare
Probabil ai tot auzit de acest termen de “coping”, care vine din limba engleză “to cope”, adică “a face față”...
Furia este o emoție intensă și puternică, caracterizată de un sentiment de mânie sau iritare extremă. Este adesea asociată cu o reacție violentă ...
Te-ai întrebat vreodată ce anume ne influențează starea de spirit, somnul, foamea sau chiar cum percepem lumea înconjurătoare? Unul dintre “pionii” de bază care ne influențează existența este serotonina, o moleculă fascinantă pe care adesea o numim “hormonul fericirii”. În realitate, serotonina este mult mai complexă decât un simplu agent de bună dispoziție. Ea este […]
este o metodă terapeutică folosită pentru a ajuta persoanele care suferă de tulburări din spectrul autismului (TSA), ...
Probabil fiecare dintre noi experimentăm la un moment dat în viață o despărțire dureroasă de persoana iubită...
Cele 8 etape ale dezvoltării umane Pentru a înțelege mai bine psihologia adolescenților este nevoie să înțelegem felul în care evoluează ființa umană. Teoria dezvoltării psihologice a lui Erik Erikson identifică opt etape ale dezvoltării umane. Fiecare etapă fiind caracterizată de un conflict psihosocial specific pe care indivizii trebuie să-l rezolve pentru a avansa la […]