10 Semne că ai nevoie de terapie
De multe ori viața ne încearcă și încarcă încât apar diverse modificări la nivel comportamental și emoțional. Uneori tindem să trecem cu vederea...
Cuprins
ADHD este prescurtarea de la Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și hiperactivitate. Este o tulburare neurobiologică care afectează capacitatea unei persoane de a-și menține atenția, de a controla impulsurile și de a gestiona activitățile zilnice. ADHD este o afecțiune ce poate apărea încă din copilărie și poate persista în adolescență și la vârsta adultă.
Această afecțiune este împărțită în două catergoii: lipsa de atenție și hiperactivitate cu impulsivitate.
Elemente asociate cu această tulburare:
Există 3 tipuri de ADHD:
Majoritatea copiilor cu adhd se încadrează la subtipul combinat.
Deși unii oameni au tendința de a crede că doar copiii se confruntă cu această tulburare, nu este așa. Sunt și adulți care se confruntă cu asta, doar că în timp, cu exercițiu/terapie, simptomele sunt ameliorate. În următoarele rânduri vom face o paralelă între cum se manifestă ADHD-ul la copii și la adulți.
Copiii cu această tulburare sunt foarte ușor de distrași, nu reușesc să finalizeze sarcinile ce li se cer, iar atunci când fac greseli nu se arată interesați. De obicei, aceștia acționează înainte de a gândi, fiind impulsivi, iar în timpul unei activități nu pot sta liniștiți sau dacă se află la o coadă spre exemplu, nu își așteaptă rândul.
Caracteristici:
Mulți părinți observă pentru prima dată hiperactivitate motorie atunci când copilul începe să facă primii pași, dar până la vârsta de 4 ani simptomele sunt greu de diferențiat de comportamentele considerate normale. Cel mai adesea tulburarea este identificată în anii de școală, când lipsa de atenție devine mai evidentă și deranjantă,
La preșcolari, principala manifestare este hiperactivitatea. Iar statisticile arată că adhd-ul este mai des diagnosticat și regăsit la băieți decât la fete.
În cazul adulților, tulburarea apare în copilăria timpurie. Atunci când persoana cu adhd ajunge la vârsta adultă simptomele pot să nu mai fie atât de evidente. Hiperactivitatea poate fi scăzută, însă impulsivitatea, neliniștatea și dificultatea de a fi atent încă persistă. Celor cu tulburarea aceasta le este dificil să se concentreze sau să se focuseze pe ce este prioritar. De obicei nu respectă termenul limită și nu se prezintă la anumite întâlniri, ședințe plănuite etc. Aceștia au incapacitatea de a-și controla impulsurile și pot fi nerăbdători sau nervoși în trafic. Pot ajunge destul de repede la izbucniri sau explozii de furie.
Caracteristici:
La aduții cu ADHD, hiperactivitatea se poate manifesta prin neliniște extremă sau prin faptul că aceștia îi epuizează pe cei din jur. E bine de știut că această tulburare debutează în copilărie, iar manifestările tulburării trebuie să fie prezente în mai mult de o situație.
Diagnosticul este stabilit doar de către medicul psihiatru în colaborare cu un psiholog clinician, însă ajutorul suprem în cazul copiiilor vine din partea părinților, învățătorilor sau cei care petrec mai mult timp alături de copil. Aceștia vor putea observa și eventual nota manifestările copilului. Specialistul va face o evaluare bazată pe diverse teste și informații primite de la părinți și copil.
Simptomele acestei tulburări pot fi ameliorate cu ajutorul psihoterapiei. Un specialist va știi cum să îndrume copilul sau adultul în procesul de vindecare. Studiile arată că, spre exemplu, exercițiile fizice regulate sunt un real ajutor pentru cei cu ADHD, acestea reprezentând un tratament complementar eficient. Sportul ajută la următoarele: abilități motorii mai bune, îmbunătățirea atenției, îmbunătățiri în domeniul cognitiv, memorie mai bună și o procesare mai bună a informaților.
Persoanele cu ADHD, în mod evident, ar trebui să aibă un stil de viață cât mai echilibrată, o dietă sănătoasă și activitate fizică regulată.
Tratamentul, fie că vorbim de cel medicamentos sau de terapie este esențial pentru a ține sub control simptomele tulburării. Apelarea la un specialist este primul pas ce ar trebui urmat în orice tulburare psiho-emoțională, nu doar în tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate. Psihologul sau psihoterapeutul este ce la mai în măsură pentru a vă îndruma în acest demers.
Surse științifice:
DSM- Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburării mintale.
Barkely, R. A. (2002). Psychosocial treatments of attention deficit/hyperactivity disorder. Journal of Clinical Psychiatry.
Yochman A., Ornoy A., Parush S. (2006). Co-occurrence of development delays among preschool children with attention-deficit-hyperactivity disorder.
Renata Kieling and Luis A. Rohde. (2012). ADHD in Children and Adults: Diagnosis and prognosis.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
De multe ori viața ne încearcă și încarcă încât apar diverse modificări la nivel comportamental și emoțional. Uneori tindem să trecem cu vederea...
Autocompasiunea și recunoștința sunt concepte din ce în ce mai studiate în psihologie, aducând contribuții esențiale la sănătatea psihică și bunăstarea emoțională. Autocompasiunea implică extinderea compasiunii către sine în momentele de eșec sau suferință, iar recunoștința implică o apreciere conștientă a ceea ce avem și a celor din jur. Kristin Neff, psiholog american, definește autocompasiunea […]
Relațiile sunt un aspect foarte important pentru noi oamenii, ele ne pot influența calitatea vieții...
Mintea noastră călătorește mereu în timp; ea poate fi prezentă în momentul de față, sau alunecă spre trecut, pentru a înțelege ce s-a întâmplat...
Ambele intră în categoria tulburărilor de personalitate antisocială. Deși sunt foarte asemănătoare, se pot deosebi prin anumite aspecte.
O formă a anxietății întâlnită din ce în ce mai des, în lumea contemporană este atacul de panică sau tulburarea de panică...
Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi foarte fericită din viața mea datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja lui magică și de dragoste. Am fost căsătorit de 6 ani și a fost atât de îngrozitor pentru că soțul meu chiar mă înșela și căuta să divorțeze, dar când am dat peste e-mailul Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recapete fostul și ajuta la repararea relatiei. și îi face pe oameni să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi i-am cerut ajutorul, dar spre surprinderea mea, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc pentru că soțul meu s-a schimbat total definitiv. Întotdeauna vrea să fie lângă mine și nu poate face nimic fără cadoul meu. Îmi place foarte mult căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. AI NEVOIE DE AJUTOR ATUNCI CONTACTATI ACUM DOCTORUL SAGURU PRIN EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com El este singurul raspuns la problema ta si te face sa te simti fericit in relatia ta. și este, de asemenea, perfect în
1 Vraja de IUBIRE
2 CÂȘTIGĂ EX-ÎNAPOI
3 FRUCLE PANTECULUI
PROMOVARE 4 VRAJI
5 PROTECȚIA VRAJILOR
6 Vraja de afaceri
7 Vraja de MUNCĂ BUNĂ
8 Vraja de loterie și Vraja de caz de instanță