10 Semne că ai nevoie de terapie
Gaigher Maria

Gaigher Maria

28 martie 2024

10 semne ce îți pot spune că ai putea avea nevoie de psiho terapie

De multe ori viața ne încearcă și încarcă încât apar diverse modificări la nivel comportamental și emoțional. Uneori tindem să trecem cu vederea peste tulburările sau problemele de ordin psihologic, însă așa cum atunci când ne doare ceva mergem la doctor, așa ar trebui să avem grijă și de sănătatea noastră mintală. Dacă nu avem grijă de partea aceasta din noi, simptomele se pot agrava, iar drumul spre vindecare va fi și mai greoi.

Din nefericire, starea noastră emoțională poate afecta cariera, viața de familie, relațiile cu prietenii sau buna funcționare a noastră.

Psihoterapia este un proces care implică interacțiunea dintre un terapeut și client, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea mintală și eventual pentru a păstra un echilibru.

Ședințele de terapie sunt importante din mai multe motive:

  • Tratează tulburările mentale.
  • Îmbunătățesc calitatea vieții.
  • Rezolvă diferitele traume sau experiențe dureroase din trecut.
  • Cresc conștientizarea și acceptarea de sine.
  • Dezvolta abilitățile pentru a rezolva singur problemele.
  • Pot preveni alte probleme de ordin psiho-emoțional.
  • Ajută la dezvoltarea părții relaționale.
  • Mențin sănătatea mintală a omului.

Acum, probabil, te intrebi de unde știi când ai nevoie de un psiholog/terapeut?! Cu asta te vom ajuta noi și îți vom expune în următoarele rânduri semnele care pot atenționa că ai avea nevoie de ajutor specializat:

  1. Sentimente puternice de tristețe sau disperare: dacă aceste sentimente persistă în timp, s-ar putea să ai nevoie de cineva care să te ajute să manageriezi aceste emoții care pot fi dăunătoare.
  2. Anxietate și frică constantă.
  3. Schimbări semnificative de comportament: de exemplu, comportamentele adictive, cum ar fi consumul în exces de alcool, droguri sau jocuri de noroc. Aici ne mai putem referi și la izolare socială, furie explozivă, scăderea sau creșterea apetitului.
  4. Tulburări ale somnului: ca de exemplu insomniile sau coșmarurile recurente.
  5. Dificultăți în relaționarea cu ceilalți.
  6. Nivel foarte crescut de stres: acesta poate ajunge să te îmbolnăvească chiar și fizic, să îți afectează calitatea vieții și a relațiilor cu cei din jur.
  7. Traumele și experiențele dureroase: experiențele din trecut pot fi traumatizante și ne pot afecta foarte mult viața din prezent dacă nu sunt aduse în terapie și rezolvate pentru a putea trece mai departe.
  8. Probleme legate de alimentație și greutate: tulburările alimentare (anorexia, bulimia) pot necesita ajutor psihologic.
  9. Gânduri suicidare: dacă apar aceste gânduri este obligatoriu să apelezi la ajutor profesionist.
  10. Lipsa poftei de viață sau a speranței: atunci când îți pierzi interesul pentru toate activitățile care cândva îți creau placere ar putea fi un prim semn că poți suferi de un episod depresiv.

De ce oamenii sunt reținuți în a apela la ajutorul unui psiholog?

Din pacate, de multe ori oamenii nu vor să apeleze la ajutor specializat din diverse motive, fie că vorbim de rușine, de teamă de a fi judecat de ceilalți sau pentru că pur și simplu au convingerea ca ei se pot face bine singuri. Însă, sunt momente când singuri nu mai putem face față și avem nevoie de o mână de ajutor.

Există mult motive pentru care oamenii se tem să meargă la psiholog sau să caute ajutor pentru problemele de tip psihologic. Unele dintre aceste motive pot include:

  • Stigmatismul social: oamenii se tem că vor fi judecați sau “arătați cu degetul” dacă apelează la psiholog.
  • Negarea: uneori, oamenii au tendința de a nega sau minimiza problemele lor, crezând că acestea vor trece de la sine, însă cu cât lăsăm ceva nerezolvat cu atât va fi mai greu pe urmă.
  • Rușinea: acest sentiment poate împiedica căutarea de soluții.
  • Lipsa de cunoaștere a domeniului: mulți nu înțeleg conceptul de psihoterapie și cât poate fi el de util în diferitele etape ale vieții.
  • Investiția de timp și bani: terapia poate necesita o investiție semnificativă de timp și bani, ceea ce îi poate descuraja pe unii. Însă e bine de știut că există diferite tarife, accesibile pentru nevoile fiecăruia.
  • Frica de a fi judecat de către terapeut: adesea oamenii se tem că vor fi judecați, iar deschiderea și expunerea le poate provoca un mare disconfort.
  • Teama de vulnerabilitate.
  • Neîncrederea în eficacitatea terapiei.
  • Teama de schimbare: chiar dacă unele persoane se simt nefericite, schimbarea, care înseamnă ieșirea din zona de confort, poate fi înfricoșătoare.
  • Lipsa de conștientizare: unele persoane pot să nu conștientizeze că au o problemă și că au nevoie de ajutor specializat.

În ziua de astăzi sunt nenumărate forme de terapii care se adaptează nevoilor clientului.

Una din cele mai practicate forme este Psihoterapia cognitiv-comportamentală. Ea s-a dovedit a fi tare eficientă în schimbarea “programelor vechi” de gândire. CBT (prescurtarea acestei forme de terapie) se focusează pe schimbarea atât a modului de gândire cât și a modului de a acționa. Aceasta te forțează într-o oarecare măsură să îți înfrunți temerile și nu să le eviți. Tot în această terapie sunt folosite multe metode, cum ar fi: jocurile de rol pentru a pregăti clientul să facă față eventualelor situații și interacțiuni, tehnici de relaxare pentru minte și trup etc.

CBT este o terapie de scurtă durată, de obicei se fac în jur de 5 și 20 de ședințe. Focusul în această terapie este pe găsirea unori noi metode de abordare a situațiilor de zi cu zi.

Durata terapiei depinde de fiecare caz în parte. Unii au nevoie de terapie care se poate desfășura pe ani, iar altora le sunt suficiente doar câteva ședințe, iar asta depinde foarte mult de natura problemei, cât de grave sunt simptomele și cât de mult este de lucrat pe fiecare caz.

Este foarte important să se înțeleagă că actul de a căuta ajutor specializat este un pas curajos și benefic pentru sănătatea mintală. Terapeuții sunt instruiți să sprijine și să îndrume oamenii pentru a face față problemelor de zi cu zi.

Surse științifice:

https://www.apa.org/ptsd-guideline/patients-and-families/cognitive-behavioral
https://www.medicalnewstoday.com/articles/296579

Irvin D. Yalom. Darul psihoterapiei. 2022

guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
lilian nikky
lilian nikky
1 lună acum

Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi foarte fericită din viața mea, datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit de 6 ani și a fost atât de îngrozitor pentru că soțul meu chiar mă înșela și căuta să divorțeze, dar când am dat peste e-mail Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recapete fostul. și ajutați la restabilirea relației. și faceți oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi i-am cerut ajutorul, dar spre cea mai mare surpriză a mea mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc pentru că soțul meu s-a schimbat total pentru totdeauna. El vrea să fie mereu lângă mine și nu poate face nimic fără cadoul meu. Îmi place foarte mult căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. AI NEVOIE DE AJUTOR ATUNCI CONTACTAȚI DOCTORUL SAGURU ACUM PRIN EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta.
1 Vraja de IUBIRE
2 CÂȘTIGĂ EX-ÎNAPOI
3 FRUCLE PANTECULUI
4 Vraja de promovare
5 Vraja de protectie
6 Vraja de afaceri
7 Vraja de MUNCĂ BUNĂ
8 Vraja de loterie și Vraja de caz de instanță.

Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele
Overthinking – gândirea critică excesivă

Overthinking – gândirea critică excesivă

Cum putem defini overthinking-ul? Overthinking-ul implică gândirea despre un anumit subiect sau situație în mod excesiv și supra-analizarea acestuia pentru perioade lungi de timp. Atunci când gândești excesiv, îți este greu să te concentrezi pe alte lucruri.Deși unii oameni cred că gândirea excesivă poate fi utilă, deoarece implică analiza unei probleme din aproape toate perspectivele […]

Citește articolul
Depășește Sindromul Impostorului: Ghidul Complet pentru a Recăpăta Încrederea în Tine

Depășește Sindromul Impostorului: Ghidul Complet pentru a Recăpăta Încrederea în Tine

Sindromul impostorului reprezintă un fenomen psihologic caracterizat prin punerea la îndoială a abilităților, talentele sau realizărilor personale. Persoanele care se confruntă cu sindromul impostorului pot avea o teamă internă persistentă de a fi expuși ca impostori într-un domeniu de activitate.  În ciuda dovezilor externe ale competenței lor, cei care experimentează acest fenomen psihologic nu cred […]

Citește articolul