Conform DSM-5, tulburarea de personalitate este o modalitate de a gândi, simți și comporta în moduri care deviază de la standardele sociale și culturale. Tulburările de personalitate cauzează disconfort și probleme în funcționarea de zi cu zi a persoanei și este de durată.
Aceste comportamente toxice sau anormale sunt adesea rigide și se manifestă într-o gamă largă de contexte sociale și personale, afectând în mod negativ funcționarea generală a individului și interacțiunile sale cu ceilalți.
Tipuri de tulburări de personalitate
Tulburarea de personalitate paranoidă
Este o tulburare mentală caracterizată prin un model persistent și generalizat de neîncredere și suspiciune față de ceilalți, chiar și în absența unor motive evidente sau raționale pentru aceste sentimente. Persoanele afectate de această tulburare sunt adesea hipervigilente față de intențiile altora și pot interpreta greșit comportamentul și acțiunile celor din jur ca fiind ostile sau amenințătoare.
Tulburarea de personalitate schizoidă
Este o afecțiune mentală în care persoana afectată prezintă un model persistent de disociere socială și de emoționalitate redusă în interacțiunile cu ceilalți și în exprimarea sentimentelor. Persoanele cu această tulburare pot părea distante, reci și indiferente față de relațiile interpersonale și pot prefera să petreacă timpul singure.
Tulburarea de personalitate schizotipală
Este o tulburare de personalitate caracterizată de un model persistent de comportament social și interpersonal straniu, de excentricitate și de dificultăți în relațiile interpersonale. Persoanele cu tulburare schizotipală pot avea dificultăți în relaționarea cu ceilalți și pot prezenta comportamente și gândire bizare sau neobișnuite.
Tulburarea de personalitate antisocială
Este un tip de tulburare de personalitate caracterizată prin modele comportamentale persistente de dispreț și violare a drepturilor altora. Persoanele cu această tulburare pot avea dificultăți în a respecta normele sociale, înțelegerea sau exprimarea empatiei, și pot avea tendințe manipulative sau explozive. De asemenea, pot avea o atitudine disprețuitoare față de lege și față de siguranța altora. La astfel de persoane lipsește remușcarea, au tendința de a-i manipula pe ceilalți și de a-i exploata pentru propriile beneficii.
Tulburarea de personalitate borderline
Este o afecțiune ce ține de sănătatea mintală aflată la granița dintre nevroză și psihoză. Această afecțiune este caracterizată de fapt prin fluctuațiile de dispoziție, deseori violente, dar prezintă și instabilitate în relațiile cu ceilalți și prezintă un nivel crescut de impulsivitate. Are ca și caracteristici următoarele: instabilitate în relațiile interpersonale, a imaginii de sine și afectivității, precum și prin impulsivitate accentuată, care debutează la vârsta de adult tânăr.
Tulburarea de personalitate histrionică
Este o tulburare de personalitate caracterizată prin nevoia excesivă de atenție, dramatizare exagerată a emoțiilor și comportamente provocatoare sau seductive. Aceste persoane pot avea dificultăți în a menține relații sănătoase, deoarece sunt preocupate în mod excesiv de modul în care sunt percepute de ceilalți și pot căuta constant validare și aprobare. Au tendința de a fi superficiali mai ales în relațiile cu alții și o sensibilitate la critică.
Tulburarea de personalitate narcisistă
Este caracterizată printr-un model de grandiozitate, o nevoie mare de admirație din partea celor din jur și, de obicei, o lipsă totală de empatie față de ceilalți.
Indivizii cu această tulburare au nevoie constantă de admirație și validare. Auto-respectul este foarte fragil. Sunt preocupați despre cât de bine se prezintă și cât de favorabil sunt priviți de ceilalți ceea ce frecvent ia forma nevoii constante de atenție și admirație. Se așteaptă ca sosirea lor să fie primită cu mare fast și sunt uimiți dacă ceilalți nu râvnesc la bunurile lor. Vânează constant complimente, afișând adeseori un farmec debordant.
Aceștia sunt adesea sfidători și nerăbdători cu persoanele care vorbesc despre propriile lor probleme și griji, ei pot ignora impactul negativ pe care îl au remarcile lor.
Tulburarea de personalitate evitantă
Este o afecțiune psihologică caracterizată prin evitarea activităților sociale și interacțiunilor din cauza temerilor legate de respingere, judecată sau umilire. Au mereu sentimentul de inferioritate, lipsa încrederii și stima de sine este scăzută. Evită să-și asume responsabilitățile sau riscurile și au o teamă constantă de eșec.
Tulburarea de personalitate dependentă
Este o afecțiune caracterizată prin nevoia excesivă de a fi îngrijit și sprijinit de către ceilalți, asociată cu o teamă persistentă de a fi abandonat sau lăsat singur. Pot avea dificultăți în luarea deciziilor, încredere scăzută în propriile capacități și o tendință de a-și suprima propriile dorințe sau opinii în favoarea dorințelor și nevoilor altora.
Au adesea sentimentul de neputință și inutilitate în absența unui sprijin din afară. Persoanele cu această tulburare de personalitate au și teama de conflict și evită adesea confruntările.
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă
Este o afecțiune caracterizată prin preocupare excesivă pentru ordine, perfecționism și control, asociată cu un sentiment persistent de rigiditate și inflexibilitate în gândire și comportament.
Persoanele cu TPOC pot fi extrem de critice față de ei înșiși și față de alții, având standarde ridicate și fiind extrem de atente la detalii. Au tendința de a fi foarte atent la detalii și de a ignora aspectele mai mari sau mai generale ale unei situații.
Totodată manifestă și dificultatea de a delega responsabilități altora din frica că acele lucrurile nu vor fi făcute corect sau așa cum consideră ei că ar fi bine.
Persoanele cu această tulburare le este greu să mențină relații sănătoase din cauza acestei nevoi de control permanente.