CE ESTE ADICȚIA SAU DEPENDENTA?
Adicția sau dependența este o tulburare medicală și comportamentală caracterizată prin compulsivitatea și incapacitatea de a controla consumul sau comportamentul legat de o anumită substanță sau activitate, chiar și în ciuda consecințelor negative.
Persoanele afectate de adicție pot dezvolta o nevoie intensă și continuă pentru substanțe sau comportamente față de care sunt dependente și pot resimți anxietate sau sevraj atunci când încearcă să renunțe sau să reducă consumul.
În următoarele rânduri vom prezenta tipuri de dependențe:
- Dependența fizică: de exemplu dependența de nicotină.
- Dependența economică: atunci când o persoană depinde de resurse financiare sau de sprijinul financiar oferit de cineva.
- Depedența tehnică: de exemplu un program de calculator poate depinde de un anumit cod pentru a funcționa.
- Dependența chimică: dependența de medicamente sau substanțe chimice care afectează sistemul nervos central.
- Dependența de informații: necesitatea constantă de a accesa informații, cum ar fi dependența de smartphone-uri sau internet.
- Depedența socială: dependența de interacțiune și sprijin social pentru bunăstarea și dezvoltarea lor.
- Depedența de substanțe sau comportamente distructive: alcool, jocurile de noroc, dependența de alimentație necontrolată.
În acest articol vom aborda trei din cele mai cunoscute adicții: cea de consum de alcool si consumul de cannabis și haluciongene.
Tulburarea consumului de alcool
- Alcoolul este deseori consumat în cantități mari sau pentru o perioadă lungă de timp.
- Individul dorește să se oprească din consum, dar fără succes.
- Invididul alocă mult timp procurării alcoolului.
- Dorință intensă sau nevoie urgentă de a consuma.
- Consumul duce la incapacitatea de a-și îndeplini obligațiile la locul de muncă, școală sau acasă.
- Consumul de alcool continuă deși relațiile interpersonale sunt afectate.
- Activitățile importante atât sociale cât și profesionale sunt abandonate din cauza acestui abuz.
- Consum repetat de alcool în situații cu risc de vătămare (de exemplu conducerea automobilului)
- Consumul continuă deși individul recunoaște că are o problemă de dependență.
- Sevraj.
Tulburarea consumului de alcool este definit printr-o combinație de simptome comportamentale și fizice care cuprind sevrajul, toleranța și dorința intensă. Consumul de alcool reprezintă un risc important pentru suicid pe parcursul intoxicației severe și în contextul tulburării temporare, depresia și bipolaritatea, induse de alcool. Rata de comportament suicidar și de suicid reușit la indivizii cu această tulburare este crescută.
Această tulburare are evoluție variabilă, caracterizată prin perioade de remisiuni și recăderi.
Tulburări legate de consumul de cannabis
- Canabisul este deseori consumat în cantități mai mari sau pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Invididul dorește să oprească consumul însă nu reușește.
- Dorință intensă de consum.
- Relațiile interpersonale sunt afectate.
- Incapacitatea de a duce activitățile de zi cu zi la bun sfârșit.
- Consum repetat în diferite situații unde există riscuri de vătămare.
Consumul periodic de cannabis poate modifica în sens negativ funcționarea comportamentală și cognitivă, influențând astfel funcționarea și performanța la locul de muncă, relațiile interpersonale, poate cauza probleme în cadrul familiei, acesta neglijând obligațiile sale.
Deseori invididul dependent are certuri cu partenerul, familia și/sau cu copilul. Consumul de cannabis nu determină în general disfuncții comportamentale sau cognitive atât de severe ca la consumul de alcool.
Tulburarea consumului de halucinogene
În cazul adolescenților, “consumul periculos” este mai puțin problematic la femei decât la bărbați. Consecințe ale consumului în exces pe termen lung: deficit de memorie, afectarea funcționalității psihologice, neuroendocrine, perturbări ale somnului, iar ecstasy poate diminua conexiunile funcționale dintre diferite regiuni ale creierului.
Cele mai întâlnite tipuri de droguri sunt:
- PCP (fenciclidina)
- Ciupercile halucinogene
- Marijuana (Cannabis)
- Opium (cocaine, morfina)
- Ecstasy
- LSD
- Metamfetamina
- Cocaina
- Heroina
Adicțiile și factorii de mediu. Factorii de risc includ lipsa performanțelor școlare, mediul familial instabil sau abuziv, consumul de droguri și alcool de către membrii apropiați ai familiei sau de către prieteni, anturaj. Ca și în cazul altor substanțe de abuz, disponibilitatea substanțelor reprezintă un factor de risc, de exemplu canabisul și alcoolul sunt mai ușor de procurat.
Tratamente ce pot îmbunătăți starea individului și/sau elimina dependența:
- Acupunctura
- Tratamentele pe bază de plante
- Terapia (se recomandă mai ales terapiile de grup)
- Internarea la un centru de dezintoxicare
- Hipnoza
În ziua de azi tot mai multe tentații sunt pe piață în materie de substanțe toxice. Din păcate unele persoane având deja la bază diverse tulburări psiho-emoționale (abuz în familie, divorțul părinților, anturaj defectuos, familie instabilă, izolare, traume din copilărie) apelează la diverse substanțe sau la comportamente distructive pentru a se “refugia”. Dacă nu își dau seama de gravitatea situației, se poate ajunge chiar și la deces.
Dependența poate avea consecințe variate, în funcție de contextul în care se manifestă. Este important să se acorde atentie și să se trateze depedența în mod corespunzător, deoarece poate afecta negativ calitatea vieții individului și a celor din jur.
Dacă știți persoane apropiate care se confruntă cu o dependența care să le afecteze viața de zi cu zi, nu ezitați să le oferiți ajutor și să îi îndrumați către vindecare, iar cea mai bună soluție este psihoterapia focusata pe adictii. Uneori numai terapia nu este suficienta, trebuind urmat si un tratament in paralel – reteta prescrisa de medicul psihiatru.
Surse științifice:
DSM- Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburării mintale.
The American Journal of Drug and Alcohol abuse. Traditional medicine in the treatment of drug addiction. Lin Lu, Yanli Liu, Thomas R. Kosten. 2009