10 Semne că ai nevoie de terapie
De multe ori viața ne încearcă și încarcă încât apar diverse modificări la nivel comportamental și emoțional. Uneori tindem să trecem cu vederea...
Cuprins
TULBURAREA DIN SPECTRUL AUTISMULUI
Autismul este o dizabilitate ce ține de dezvoltarea creierului care afectează 3 arii principale: comunicarea, interacțiunea socială, comportamentul.
Această afecțiune se menține pe tot parcursul vieții, din păcate. Manifestările acestei tulburări variază în mare măsură în funcție de gravitatea afecțiunii, nivelului de dezvoltare și de vârstă.
Abilitatea aproape inexistentă de a crea conexiuni cu ceilalți și de a împărtăși gânduri și sentimente este evidentă la copiii mici cu această tulburare. Limbajul, atât cât există, este adesea unilateral, lipsit de reciprocitate socială și este folosit doar pentru a cere sau a eticheta. La adulți deificitele de reciprocitate socio-emoțională devin mai evidente în dificultățile de a procesa și de a răspunde semnalelor sociale complexe, de exemplu: când și cum să se alăture unei conversații sau ce să nu spună.
Iată câteva simptome/semnale tipice tulburării:
Nivelul de anxietate întâlnit în această tulburare este ridicat, mai ales în situațiile în care persoana este pus în diferite contexte sociale. Deși se recomandă găsirea unor mecanisme pentru a face față anxietății, aceștia au dificultăți în a-și recunoaște sau regla emoțiile.
Atunci când pentru acesta totul devine prea mult, poate suferi o criză și se poate inchide în “propria lume”. Acest comportament apare când se simte copleșit de o anumită situație.
Totodată, poate pierde controlul, iar asta se poate manifesta prin următoarele: strigăte, țipete, plâns, lovituri, mușcături și alte agresiuni fizice.
Odată cu tulburarea din spectrul autismului, pot apărea și alte afecțiuni medicale, cum ar fi: tulburări de somn, ADHD, epilepsie sau alte boli mintale (depresie, anxietate etc.)
Din fericire, în timp simptomele se pot ameliora și acești oameni pot avea o viață aproape normală.
Tulburarea este de 4 ori mai frecventă la băieți, iar fetele prezintă simptome mai puțin evidente în comparație cu aceștia.
Factori genetici: mutații, afecțiuni genetice sau cromozomiale.
Factori de mediu: vârsta parentală înaintată, greutate mică la naștere, expunerea fătului la diverse medicamente, prematuritate severă (sub 26 săptămâni). Sexul: băieții sunt mai predispuși decât fetele.
Diagnosticarea precoce și stabilirea unui tratament cât mai repede vor putea îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacientului sau copilului, depinde de caz. Astfel, acesta va fi ajutat să se dezvolte și să combată provocările produse de autism, pentru ca la maturitate să poată duce o viață cât mai normală.
După cum spuneam, simptomele pot fi ameliorate în timp, dar doar prin tratament, iar aici ne referim în general la terapie. Împreună cu terapia se mai poate administra și tratamentul medicamentos.
Tipuri de terapii folosite în tulburarea din spectrul autismului:
Surse științifice:
DSM-5. Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a tulburărilor mintale.
Hadeel Faras, Nahed Al Ateeqi, Lee Tidmarsh. Autism spectrum disorders. Published online. 2010
What is autism disorder? www.cdc.gov
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
De multe ori viața ne încearcă și încarcă încât apar diverse modificări la nivel comportamental și emoțional. Uneori tindem să trecem cu vederea...
Sindromul impostorului reprezintă un fenomen psihologic caracterizat prin punerea la îndoială a abilităților, talentele sau realizărilor personale. Persoanele care se confruntă cu sindromul impostorului pot avea o teamă internă persistentă de a fi expuși ca impostori într-un domeniu de activitate. În ciuda dovezilor externe ale competenței lor, cei care experimentează acest fenomen psihologic nu cred […]
Adicția sau dependența este o tulburare medicală și comportamentală caracterizată prin compulsivitatea și incapacitatea de a controla consumul sau comportamentul legat ...
Mulți oameni cunoscuți și de succes, precum Michelle Obama sau Directorul executiv Facebook s-au confruntat la un moment dat cu acest sindrom...
Cum putem defini overthinking-ul? Overthinking-ul implică gândirea despre un anumit subiect sau situație în mod excesiv și supra-analizarea acestuia pentru perioade lungi de timp. Atunci când gândești excesiv, îți este greu să te concentrezi pe alte lucruri.Deși unii oameni cred că gândirea excesivă poate fi utilă, deoarece implică analiza unei probleme din aproape toate perspectivele […]
Conform DSM (Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale) tulburarea narcisică face parte din tulburările de personalitate și ...