Ce este Anxietatea? - Descopera simptome, tipuri de anxietate, cauze, tratament

Ce este tulburarea de anxietate și cum te poți elibera de ea?

Tulburarea de anxietate reprezentă sentimentul de tensiune psihologică pe care îl putem experimenta cu toții în viața de zi cu zi.

Anxietatea poate reprezenta și o utilitate în viața noastră: ne ajută să identificăm posibilele pericole viitoare și să ne adaptăm provocărilor.

Însă dacă stările de anxietate sunt intense, obsesive și au caracter îngrijorător, atunci pot deveni disfuncționale și pot provoca o tulburare de anxietate.

Pentru a afla mai multe informații, vă sugerăm să parcurgeți secțiunile de mai jos.

Ce este anxietatea?

Anxietatatea reprezintă o stare de neliniște, oboseală, care poate persista perioade lungi de timp. Anxietatea apare preponderent in situații care nu reprezintă un pericol real, este adesea însoțită de tensiune musculară, incapacitatea de respirație, bătăi rapide ale inimii si lipsa de concentrare.

Anxietatea poate fi un răspuns natural la o situație stresantă: s-ar putea sa vă simțiți anxios înainte de începerea unui examen, înainte de o ședință la locul de muncă sau înainte să primiți o veste importantă.

Când este temporară, anxietatea accentuează concentrarea si vigilența într-o anumită sarcină. Pe termen lung, pot apărea simptome copleșitoare de frică irațională.

Diferența dintre anxietate și frică

Anxietatea este strâns legată de sentimentul de frică.

Frica reprezintă răspunsul emoțional la o amenințare prezentă, reală, în timp ce anxietatea constă in anticiparea unui pericol.

Frica produce creșteri rapide ale stimulării vegetative, necesară in situații de luptă sau fugă, când este necesară salvarea din fața pericolului, iar anxietatea se asociază mai des cu vigilența exagerată, necesare pregătirii pentru un pericol așteptat, care amplifică starea de alertă mentală.

Pentru a vă forma o idee cu privire la cum se declanșează anxietatea în corp, puteți urmări schema Circuitului anxietății:

Diferența între anxietate și frică

Principalele simptome ale anxietății

Anxietatea are ca principal simptom îngrijorarea excesivă în privința evenimentelor sau activităților cotidiene.

Persoanele care suferă de anxietate au următoarele simptome:

  1. Palpitații, bătăi puternice ale inimii, sau accelerarea frecvenței cardiace
  2. Transpirații
  3. Frisoane
  4. Senzație de respirație dificilă (dispnee) sau de sufocare
  5. Greață sau disconfort abdominal
  6. Senzație de amețeală
  7. Senzație de frig sau de căldură
  8. Parestezii (senzații de amorțeala sau furnicături)
  9. Derealizare (sentimentul irealității) sau depersonalizare (detașarea de sine)
  10. Frica de a pierde controlul sau de a „înnebuni”
  11. Frica de moarte
  12. Lipsa de energie
  13. Lipsa concentrării

Persoanele afectate pot experimenta mai multe simptome de anxietate în același timp.

Simptomele încep adesea în copilărie sau adolescență și continuă până la vârsta adultă. Fetele și femeile sunt mai susceptibile de a experimenta o tulburare de anxietate decât băieții și bărbații.

Mai jos aveți un exemplu de comportament anxios:

Imaginați-vă ca sunteți angajatul unei companii și sunteți chemat în biroul managerului pentru a purta o discuție.

Dacă acest lucru declanșează o serie de gânduri negative precum teama de a fi concediat, teama de a nu fi suficient de bun pentru a îndeplini obiectivele echipei, iar gândirea devine alertă, transpirația abundentă, iar respirația greoaie, atunci ați putea suferi de anxietate.

Anxietatea: tipuri de tulburări anxioase

Exista mai multe tipuri de Tulburări anxioase, care se diferențiază unele de altele prin situațiile care induc frica, anxietatea sau comportamentul evitant.

Anxietatea generalizată

Este caracterizată de preocupări care țin de viața socială.

Persoanele care suferă de anxietate generalizată se tem de performanțe scăzute în mediul școlar, la muncă sau în relațiile sociale. Au o preocupare excesivă în privința a cum sunt percepuți de celelalte persoane.

Persoanei care suferă de anxietate generalizată îi este dificil să controleze sentimentul de preocupare și să îndeplinească anumite activități uzuale.

Tulburarea de panică

Este caracterizată prin atacuri de panică imprevizibile, recurente.

Un atac de panică reprezintă apariția unui disconfort intens care atinge un punct culminant în decurs de câteva minute.

Persoana care suferă un atac de panica poate asocia disconfortul creat cu senzație de moarte. Se diferențiază de celelalte tulburări anxioase prin faptul ca subiectul îngrijorării este atacul de panică în sine.

Fobiile specifice

Persoanele care suferă de fobii specifice se confruntă cu un sentiment intens de teamă legată de un obiect, loc, sau lucru care poate reprezenta un pericol real sau imaginar.

Frica poate fi dată de prezența animalelor, de mediul natural (înălțime, furtună, apă); sânge, injecții sau leziuni; (predispoziție spre leșin), pot fi situaționale (avion, lift, spații închise).

Sunt exagerate în raport cu situația dată. Nu pot fi respinse prin argumente raționale. Nu pot fi controlate voluntar, se dobândesc rapid și sunt greu de eliminat. Pot conduce la un comportament de evitare efectivă sau dorită.

Tulburarea anxioasă socială (fobia socială)

Persoanele care au tulburare anxioasă socială simt o teamă irațională de a apărea în public, deoarece au credință că celelalte persoane le interpretează în public.

In mod caracteristic, aceasta afectează în special viața profesională sau rolurile în care persoana afectată trebuie să susțină discursuri publice.

Anxietatea socială poate apărea locul de muncă, la școală sau facultate, unde sunt necesare apariții publice regulate.

Mutismul selectiv

Apare preponderent la copii, atunci când întâlnesc persoane noi.

Copiii cu mutism selectiv nu inițiază o conversație sau nu răspund atunci când li se vorbește. Absența vorbirii poate apărea atât în interacțiunile cu alți copii, dar și cu adulții.

Copiii cu mutism selectiv vorbesc acasă, în prezența membrilor apropiați ai familiei dar când nu sunt prezente alte persoane.

Tulburarea este marcată de o anxietate socială severă.

Persoanele care suferă de mutism selectiv refuză de cele mai multe ori să vorbească la școală, muncă,  ceea ce poate provoca o scădere a performanțelor educaționale sau sociale.

Anxietatea de separare

În această tulburare, frica excesivă este declanșată de separarea de casă sau de persoanele dragi, partenerul romantic.

Poate apărea atât la adulți cât și la copii, depășind nivelul firesc pentru etapa de dezvoltare în care se află persoana afectată.

Persoanele cu tulburare anxioasă de separare prezintă simptome care îndeplinesc cel puțin trei din următoarele criterii: resimt un disconfort excesiv dacă nu se află împreună cu persoana care este atașată, sau când anticipează despărțirea de aceasta.

Persoanele cu tulburare anxioasă de separare pot fi foarte preocupate de starea de sănătate sau de posibilul deces al persoanelor dragi, în special atunci când nu se află în prezența lor. Simt constant nevoia de a ști unde se află persoana de care sunt atașați și să țină permanent legătura cu ele.

Cauzele anxietății

Cauzele anxietății pot fi diverse, complexe și diferite în funcție de persoană. Cauzele anxietății pot fi o combinație de factori genetici, biologici, psihologici și de mediu.

Cei mai comuni factori care declanșează tulburarea de anxietate includ:

-Factori genetici: dacă există istoric familial de tulburări de anxietate, este posibil ca riscul de dezvoltare a anxietății să fie crescut.

-Anumite experiențe traumatice emoționale sau fizice

-Stresul cotidian care poate apărea la locul de muncă, la școală sau in familie

-Factori biologici precum dezechilibrele chimice ale neurotransmițători din creier (cum ar fi serotonină, dopamină, noradrenalină)

-Anumite boli fizice cum ar fi tulburările tiroidiene, afecțiunile cardiace, respiratorii sau gastrointestinale.

-Alți factori psihologici precum depresia, stima scăzută de sine, gândirea negativă sau interpretările distorsionate ale evenimentelor.

-Utilizarea de substanțe precum consumul de cafeină, droguri, alcool, pot favoriza apariția simptomelor de anxietate.

Cum previi anxietatea și ce tratament există

În tratamentul și prevenția anxietății sunt folosite atât metode medicale, cât și terapia și schimbările stilului de viață.

Printre cele mai cunoscute metode de tratare a anxietății se numără:

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC): Este una dintre cele mai eficiente forme de terapie pentru anxietate.

Ajută persoana afectată să identifice și să modifice modelele de gândire autodistructive și să schimbe comportamentul responsabil pentru anxietate.

Terapia prin expunere: aceasta implică expunerea treptată la situațiile sau obiectele care provoacă anxietate, este des utilizată în Fobiile specifice.

Terapia medicamentoasă prescrisă de un medic

Tehnici de relaxare: mindfulness, respirația profundă, meditația, meditația progresivă de relaxare musculară, pot reduce semnificativ simptomele de anxietate.

Suportul social: Este recomandat să fii înconjurat de un grup de sprijin care să te înțeleagă în situațiile stresante care provoacă anxietate.

Schimbarea stilului de viață: Pentru a gestionat simptomele de anxietate și pentru a va creste bunăstarea generală, puteți: evitați sau reduceți consumul de alcool și nu utilizați droguri ilicite, faceți sport în mod regulat, chiar dacă este doar o scurtă plimbare; respectați obiceiurile regulate de alimentație și somn cât mai mult posibil și mâncați o dietă sănătoasă.

Autoizolarea: cauză sau remediu împotriva anxietății

Autoizolarea in momentul in care simțiți ca aveți un nivel crescut de anxietate poate fi utilă in înțelegerea simptomelor.

Uneori, izolarea poate avea un rol benefic pentru calmare, procesarea unui eveniment stresant, reîncărcare sau luarea unei pauze atunci când te simți copleșit.

Vă recomandăm să păstrați perioadele de autoizolare scurte, implementând în același timp tehnici de rezolvare a problemelor și mecanisme de adaptare in momentul când părăsiți locul in care vă simțiți in siguranță.

Perioadele lungi de autoizolare pot agrava anxietatea. Un comportament care te împiedică să faci activități normale este considerat un comportament distructiv.

Mai multe studii sugerează efectele nocive ale izolării, inclusiv depresia, calitatea slabă a somnului și declinul cognitiv accelerat.

Într-un studiu din 2020, adulții în vârstă au raportat că se simt mai rău atunci când au fost întrebați despre simptomele depresiei și anxietății după izolarea socială.

În plus, o revizuire sistematică a studiilor din 2020 sugerează că izolarea socială și singurătatea cresc riscul de anxietate pentru copii și adolescenți.

Am sau nu tulburare de anxietate

Pentru a afla dacă suferi de anxietate, poți realiza testul de anxietate de mai jos, care are rezultate imediate.

Scala folosită este AnxietyDisorder-7 (GAD-7), instrumentul de evaluare a tulburărilor de anxietate, care măsoară severitatea simptomelor de anxietate.

Este un instrument utilizat în diagnosticarea și monitorizarea tulburărilor de anxietate de către profesioniștii din domeniul sănătății mintale.

Fiecare item este punctat pe o scară Likert de 4 puncte pentru a indica frecvența simptomelor, variind de la 0 (deloc) la 4 (aproape în fiecare zi).

Scorul total GAD-7 poate varia de la 0 la 28, cu un scor ≥10 indică o tulburare de anxietate generalizată.

În ultimele 2 săptămâni, cât de des ați fost deranjat(ă) de următoarele probleme?

1 – Sentimentul de nervozitate, anxietate sau tensiune

  • Deloc
  • Câteva zile
  • Peste jumătate din zile
  • Aproape zilnic

2 – Incapacitatea de a vă opri sau controla îngrijorarea

  • Deloc
  • Câteva zile
  • Peste jumătate din zile
  • Aproape zilnic

3 – Îngrijorarea excesivă pentru diverse lucruri

  • Deloc
  • Câteva zile
  • Peste jumătate din zile
  • Aproape zilnic

4 – Dificultăţi de relaxare

  • Deloc
  • Câteva zile
  • Peste jumătate din zile
  • Aproape zilnic

5 – O nelinişte excesivă, din cauza căreia v-a fost dificil să staţi liniştit

  • Deloc
  • Câteva zile
  • Peste jumătate din zile
  • Aproape zilnic

6 – Apariţia uşoară a enervării sau iritabilităţii

  • Deloc
  • Câteva zile
  • Peste jumătate din zile
  • Aproape zilnic

7 – Un sentiment de teamă ca şi cum s-ar putea întâmpla ceva groaznic

  • Deloc
  • Câteva zile
  • Peste jumătate din zile
  • Aproape zilnic

Concluzii despre anxietate

Anxietatea ocazională reprezintă o parte normală a vieții noastre de zi cu zi. Cu toate acestea, dacă stările de anxietate sunt intense, obsesive și au caracter îngrijorător, atunci când devin disfuncționale, pot provoca o tulburare de anxietate.

Adesea, tulburările de anxietate implică episoade repetate de sentimente bruște de anxietate intensă și frică sau teroare care ating un apogeu în câteva minute (vezi atacurile de panică).

Indiferent de forma de anxietate pe care o are o persoană, anumite tehnici de psihoterapie pot ajuta la scăderea intensității anxietății resimțite și la o calitate mai bună a vieții.

Surse științifice de unde poți afla informații relevante despre anxietate

Surse științifice:

American Psychiatric Association, D. S. M. T. F., & American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5 (Vol. 5, No. 5). Washington, DC: American psychiatric association.

Andrews, G., Creamer, M., & Crino, R. (2007). Psihoterapia tulburărilor anxioase: ghid practic pentru terapeuţi şi pacienţi. Polirom.

Arne, O. (1993). Fear and anxiety: Evolutionary, cognitive and clinical perspectives. Hand-book of Emotions, 511-536.

Dias, B. G., Banerjee, S. B., Goodman, J. V., & Ressler, K. J. (2013). Towards new approaches to disorders of fear and anxiety. Current opinion in neurobiology, 23(3), 346-352.

GBD Results Tool. In: Global Health Data Exchange [website]. Seattle: Institute for Health Metrics and Evaluation; 2019 (https://vizhub.healthdata.org/gbd-results?params=gbd-api-2019-permalink/716f37e05d94046d6a06c1194a8eb0c9, accessed 5 September 2023).

Loades, M. E., Chatburn, E., Higson-Sweeney, N., Reynolds, S., Shafran, R., Brigden, A., … & Crawley, E. (2020). Rapid systematic review: the impact of social isolation and loneliness on the mental health of children and adolescents in the context of COVID-19. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry59(11), 1218-1239.

Mossman, S. A., Luft, M. J., Schroeder, H. K., Varney, S. T., Fleck, D. E., Barzman, D. H., … & Strawn, J. R. (2017). The Generalized Anxiety Disorder 7-item (GAD-7) scale in adolescents with generalized anxiety disorder: signal detection and validation. Annals of clinical psychiatry: official journal of the American Academy of Clinical Psychiatrists, 29(4), 227.

 

Anxietatea socială: Sfaturi pentru o viață fără stres

Anxietatea socială: Sfaturi pentru o viață fără stres

Anxietatea socială este o tulburare psihologică manifestată printr-o teamă excesivă și persistentă în situații sociale. Persoanele afectate trăiesc un disconfort intens în prezența altor oameni, de teama judecății negative sau a umilirii. Aceasta poate afecta semnificativ viața persoanei afecate, influențând relațiile interpersonale, performanțele academice și profesionale. Anxietatea socială nu este echivalentă cu timiditatea sau retragerea […]

Citește articolul
Atac de panică – ce este, cum îl recunoști și cum îl tratezi

Atac de panică – ce este, cum îl recunoști și cum îl tratezi

Tulburarea de panică este diagnosticată la persoanele care se confruntă cu atacuri de panică spontane. Acestea apar (aparent) fără un motiv anume. Și determină preocupare din partea persoanelor respective de a nu avea atac de panică recurent. Atacurile de panică apar brusc, sunt neașteptate și îngreunează viața persoanei care le are. Tulburarea de panică începe […]

Citește articolul