Terapia Online
Terapia online este o formă de terapie care se desfășoară prin intermediul internetului sau altor tehnologii de comunicare online.
Cuprins
Domeniul psihoterapiei este unul cu nesfârșite posibilități, abordări și numeroase studii. Fiind un domeniu atât de profund și luat tot mai mult în seamă, de-a lungul anilor au fost dezvoltate mai multe forme de terapie. Există o varietate de psihoterapii, fiecare cu un scop și o abordare specifică.
În ultimii ani, tulburările emoționale au atras foarte multă atenție, astfel încât acest interes față de sănătatea mintală a crescut. Școlile specializate în acest domeniu au luat amploare și au devenit tot mai abordate și luate în calcul pentru o viitoare profesie, chit că vorbim de psihiatrie, psihologie clinică, psihoterapie sau consiliere psihologică.
Terapia vine sub mai multe forme: comportamentală, existențială, psihanalitică, dinamică plus multe altele și fiecărei persoane i se potrivește măcar una din ele. Este important să știm cum funcționează anumite forme de terapie pentru a putea alege ce este potrivit pentru fiecare.
Așadar, în următoarele rânduri vom prezenta cele mai folosite forme de terapie.
Această formă de terapie se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor disfuncționale. Terapia de acest fel ajută pacienții să dezvolte tehnici și strategii pentru a gestiona mai bine stresul, anxietatea, depresia sau alte tulburări de ordin psihologic. Terapia cognitiv-comportamentală are la bază aducerea la cunoștință a pacientului asupra înțelegerii propriului mod de a gândi și a tratamentului ce va fi folosit în cazul lui. Această formă de terapie îl ajută pe pacient să învețe noi mecanisme de gestionare a gândurilor, tehnici noi care să ajute la abordarea problemei, practic îi oferă încredere pacientului, făcându-l conștient de propria putere astfel luând în propriile mâini situația. Acestuia i se dă credit și curajul că este capabil să facă singur schimbările necesare din viața sa.
Psihoterapia dinamică este similară psihanalizei deoarece este axată pe explorarea relației dintre conștient și inconștient. Psihoterapia dinamică este eficientă în tratarea unei game largi de afecțiuni psihice, inclusiv tulburări de depresie, tulburări de anxietate, atacuri de panică, dificultăți în sfera sexualității și afecțiuni legate de stres. Această terapie se bazează mult pe oglindirea pacientului, prin relația care se formează între el și terapeut. Relația dintre pacient și terapeut este foarte importantă în psihoterapia dinamică și se pune accent pe asta mai mult decât în alte terapii. Se axează mult pe exploatarea trecutului pentru a înțelege problemele mentale și emoționale din prezent.
Terapia de grup este formată dintr-un grup (limitat) de persoane îndrumat de un terapeut, acesta având rolul de a ghida fiecare întâlnire. Avantajul acestei forme de terapie este faptul că participanții sunt înconjurați de alți oameni care se confruntă cu aceleași suferințe, probleme, astfel ei nu se vor simți singuri și nici judecați. Ei au libertatea de a-și împărtăși experiențele, trăirile și sentimentele și totodată vor primi sprijinul necesar de la restul membrilor din grup.
Ea se concentrează pe relațiile și dinamica dintr-o familie. Scopul este de a identifica și de a rezolva conflictele care afectează întreaga familie.
Are scopul, evident, de a ajuta cuplurile să-și îmbunătățească relația și modul de a comunica astfel încât să fie cât mai eficientă, rezolvarea conflictelor dintre cei doi și pentru a armoniza situația dintre ei. Terapeutul îi va ajuta în identificarea problemei de bază și va lucra împreună cu ei pentru a o analiza și a o rezolva într-un mod cât mai eficient. Psihoterapia de cuplu se adresează așadar cuplurilor casătorite sau care trăiesc intr-o relarie de concubinaj.
Acest tip de terapie este utilizat în mod special pentru tratarea anxietății, cum ar fi tulburările
de panică sau fobiile. Pacienții vor fi expuși treptat și controlat la situațiile care le provoacă acest disconfort major. Deși poate fi considerat o abordare destul de brutală, aceasta s-a dovedit a fi foarte utila în timp, mai ales că totul se face după niște reguli și limite bine definite și calculate.
Hipnoza este folosită pentru a induce o stare de conștiență modificată în scopul explorării sau tratării diferitelor tulburări. Ea ajută pacientul la a ajunge în profunzimea gândurilor și aducerea lor la suprafață, evident printr-o hipnoză ghidată de un specialist.
O abordare terapeutică care se concentrează pe conștientizarea prezentului și pe dezvoltarea unei înțelegeri mai profunde a modului în care oamenii interacționeaza cu mediul lor și cu ei înșiși. Această terapie promovează auto-descoperirea, acceptarea de sine și dezvoltarea personală.
Această formă de terapie se adresează în mod special copiilor și adolescenților. Ea se folosește de diferite jocuri și activități creative pentru a aborda diferitele tulburări de ordin psiho-emoțional sau comportamental.
Muzicoterapia, așa cum îi spune și denumirea, apelează la muzică pentru a ajuta la vindecarea și dezvoltarea clientului. Ajută la relaxare, la gestionarea anxietății, ameliorarea simptomelor depresive și multe alte simptome.
Aceastea sunt doar câteva exemple de terapii (există sute de forme de terapie la ora actuală), ele fiind dintre cele mai folosite de către psihoterapeuți. Abordarea terapeutică potrivită poate varia în funcție de nevoile individuale ale pacientului și tipul de problemă cu care se confruntă. Este foarte important să căutați un terapeut calificat pentru a discuta despre opțiunile de tratament disponibile și pentru a dezvolta un plan de intervenție potrivit nevoilor dumneavoastră.
Surse științifice:
Aaron T. Beck. Cognitive therapy and the emotional disorders.
Raglio A., Bellelli G., Traficante D., Gianotti M., Ubezio M. C., Gentile S., Villani D., Trabucchi M.: Efficacy of music therapy treatment based on cycles of sessions: A randomized controlled trial. (2009)
Samoilov A., Goldfried M. R. (2000). Role of emotion in cognitive-behavior therapy. Clinical psychology: Science and practice.
Joseph C. Zinker. In search of good form. Gestalt therapy with couples and families.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
Terapia online este o formă de terapie care se desfășoară prin intermediul internetului sau altor tehnologii de comunicare online.
Ambele intră în categoria tulburărilor de personalitate antisocială. Deși sunt foarte asemănătoare, se pot deosebi prin anumite aspecte.
Relațiile sunt un aspect foarte important pentru noi oamenii, ele ne pot influența calitatea vieții...
Bullyingul se referă la un comportament agresiv repetat, intenționat și nefondat, de obicei între elevi...
Mindfulness-ul, cunoscut și sub denumirea de „prezență conștientă,” este o practică străveche care a căpătat o popularitate considerabilă în epoca modernă datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătatea mentală și bunăstarea generală. În calitate de psiholog, am observat cum această practică poate transforma viețile indivizilor, ajutându-i să găsească un echilibru mai bun între minte și corp. […]
este o metodă terapeutică folosită pentru a ajuta persoanele care suferă de tulburări din spectrul autismului (TSA), ...