Beneficiile psihoterapiei online în tratarea atacurilor de panică

Beneficiile psihoterapiei online în tratarea atacurilor de panică
Dragan Andra

Dragan Andra

28 martie 2024

Cu toții observăm cum ritmul de viață devine din ce în ce mai alert, suntem nevoiți să facem față solicitărilor într-un timp scurt, iar la nivel psihic resimțim o puternică tensiune și din dorința de a face cât mai multe, indivizii adoptă stiluri de coping care la un moment dat nu mai dau roade (spre exemplu se forțează să atingă anumite obiective, uitând cu desăvârșire de repaus, recurg la adicții în speranța de a-i ajuta să performeze în diferite domenii, să facă față provocărilor vieții cotidiene, uită de nutriția adecvată, uită de orele necesare somnului, nu reușesc să gestioneze schimbările care apar în viața lor). Acest stil de viață, alături de situațiile traumatice, ori de frică excesivă prin care au trecut unii indivizi, pot cauza numeroase probleme din spectrul anxietății.

Este esențial să facem diferența între frică și anxietateFrica este cea care ne-a ținut în viață, având un rol de protecție de-a lungul evoluției speciei umane (în momentul în care văd în fața mea un animal sau o situație periculoasă, datorită emoției de frică se activează mecanismul de luptă sau fugă pentru a mă proteja). Anxietatea, pe de altă parte este denumită ,,frica fără obiect” adică individul resimte o teamă excesivă cu privire la viitor, timiditate, emotivitate,tensiune musculară, fără vreun motiv concret, în cea mai mare parte a zilei, iar această senzație îi afectează calitatea vieții personale, dar și profesionale în sensul că evită să frecventeze anumite locuri, să interacționeze cu oamenii, să facă unele activități pe care odinioară le făceacu ușurință, apare tendința de izolare.

O formă a anxietății întâlnită din ce în ce mai des, în lumea contemporană este atacul de panică sau tulburarea de panică (încazul în care au apărut mai multe atacuri de panică, la un interval de timp scurt).

Care sunt cele mai frecvente simptome fizice ale unui atac de panică (nu este necesar să apară toate deodată)?

– tremuratul aparent fără vreun motiv concret;

– amețeală;

– inima începe să bată puternic, individul resimte intens palpitațiile, apare senzația de durere în piept;

– transpirații;

– dificultăți de respirație, apare senzația de sufocare;

– greață, crampe, senzația de vărsătură;

– sentimentul de a fi înafara propriului corp (out of body);

– frisoane, bufeuri, dureri de cap;

Pe lângă aceste simptome, o persoană mai poate resimți lanivel psihic, teama excesivă de a pierde controlul, de a muri sau înnebuni.

Care sunt pașii necesari în cazul în care cineva trăiește aceste simptome?

Primul pas este consultarea unui medic, în vederea investigării stării de sănătate printr-un set de analize complet, iar dacă individul se dovedește a fi sănătos, înseamnă că problema este de natură psihologică. Este foarte important să excludem factorul medical pentru a diagnostica corect atacul de panică.

Al doilea pas, în cazul în care individul nu are o problemă medicală, este apelarea la un psihoterapeut specializat în probleme ce țin de anxietate, fobii, tulburare de panică. Psihoterapeuții pot ajuta treptat persoană să-și reia viața de odinioară prin diferite tehnici de relaxare,introspecție, identificarea cauzelor care, în timp, au contribuit la apariția atacului de panică. Cea mai confortabilă variantă de psihoterapie, în cazul unui atac de panică, este reprezentată de terapia online întrucât clientul nu trebuie să se deplaseze, ocazie care i-ar putea prilejui un nou atac de panică. Platforma de psihoterapie online psiholog.ro. oferă servicii pentru astfel de situații garantând profesionalism. Specialiștii de pe platformă, au experiență în lucrul cu atacul de panică, fobii, anxietate.

Potențiale cauze ale unui atac  de panică descoperite și soluționate cuajutorul terapiei

Provocările vieții contemporane sunt diverse și oamenii nu dispun întotdeauna de resursele necesare pentru a-și gestiona emoțiile într-un mod sănătos. Situațiile care pot conduce spre atacurile de panică sunt: crizele familiale, decepțiile în cuplu, tensiunile zilnice la care sunt supușii ndivizii, lipsa comunicării, criza economică, neadaptarea la mediul înconjurător, existența diferitelor fobii, consumul de substanțe interzise, contextul de viață nefavorabil etc.

Cum ajută terapia online combaterea atacurilor de panică?

Din cauza senzației de neajutorare, de pierdere acontrolului, din frica de a nu se face de rușine în fața oamenilor, atunci când suferă un atac de panică,  indivizilor le este din ce în ce mai dificil să părăsească locuința și se poate instala agorafobia (teama de spațiile publice aglomerate sau deschise). Apare treptat dorința de izolare. Unora le este teamă să se deplaseze chiar și până în cabinetul psihoterapeutului. Terapia online are mai multe avantaje în aceasta situație și anume: individul se simte în siguranță, în confortul propriei case și poate discuta liber despre ceea ce i se întâmplă, fără teama de a face un atac de panică în drum spre cabinet. Terapeutul, în prima etapă îl ajută peclient să respire corect, să se relaxeze, îl ajută să nu se mai teamă de atacurile de panică, restructurând ideile disfuncționale care conduc spre anxietate. După câteva ședințe, prescripțiile specialistului pentru clientul care suferă de atacuri de panică sunt îndreptate spre a ieși treptat din zona de confort, în afara locuinței și de a-și relua stilul de viață sănătos, dar acest lucru se întâmplă în timp, după ce clientul se simte pregătit din punctde vedere mental, să facă pasul de a ieși din casă.

Platforma www.psiholog.ro oferă servicii de psihoterapie online, ajutând oamenii să treacă mai ușorpeste dificultățile cu care se confruntă.

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele
Mindfulness: Cum să Trăiești Conștient și Fără Stres

Mindfulness: Cum să Trăiești Conștient și Fără Stres

Mindfulness-ul, cunoscut și sub denumirea de „prezență conștientă,” este o practică străveche care a căpătat o popularitate considerabilă în epoca modernă datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătatea mentală și bunăstarea generală. În calitate de psiholog, am observat cum această practică poate transforma viețile indivizilor, ajutându-i să găsească un echilibru mai bun între minte și corp. […]

Citește articolul