Ce este relatia terapeutica

Ce este relatia terapeutica
Echipa Psiholog

Echipa Psiholog

28 martie 2024

Ce este procesul terapeutic?

Sănătatea mintală a devenit un subiect tot mai popular și de interes pentru societate. Cu un stil de viață tot mai solicitant, organizațiile de la nivel mondial arată o preocupare în creștere față de tulburările din această sferă. Psihoterapia online a devenit, în pandemie, o modalitate eficientă de a combate efectele crizei de la nivel mondial. De asemenea, psihoterapia față în față este deja de mai mulți ani promovată în toate mediile și utilizată ca soluție pentru oameni din toate categoriile sociale și de toate vârstele. 

Procesul terapeutic se bazează pe crearea unei relații solide între client și terapeut, în vederea rezolvării unor tulburări mintale care interferează cu calitatea vieții. Atunci când acest proces se efectuează eficient, clientul se va bucura de efecte pozitive pe mai multe planuri, iar stresul va fi semnificativ redus. Ca acest lucru să se întâmple, e important ca psihoterapeutul să dețină cunoștințele necesare în domeniu și să implementeze tehnici de lucru cât mai eficiente. 

Benefiicile unei relații terapeutice corespunzătoare

Legătura dintre client și psihoterapeut trebuie să fie bazată pe o conexiune ce are în centru încrederea și deschiderea. Relația interpersonală dintre cei doi are un rol esențial în identificarea de soluții personalizate pentru depășirea unor tulburări de sănătate mintală specifice. 

Cele mai importante beneficii ale unei relații terapeutice bune includ:

  • conștientizarea cauzelor care duc la scăderea calității vieții
  • sporirea încrederii de sine prin cunoașterea mai profundă a propriei persoane
  • alegerea modelelor comportamentele potrivite
  • schimbarea perspectivelor legate de neîmpliniri, situații dureroase sau dificile
  • ameliorarea simptomelor
  • bunăstare sporită
  • experimentarea unor schimbări profunde

Prin relația dintre psihoterapeut și client se aduc la cunoștință tipare de gândire, sentimente și comportamente conștiente, dar și inconștiente. Prin identificarea și înțelegerea mecanismelor care stau în spatele luării deciziilor și în spatele percepției, clientul parcurge drumul spre schimbare. Acest drum este unul ghidat, procesul teraputic fiind un mijloc pentru a ajunge la îndeplinirea unor obiective. Schimbul de informații din direcția clientului către terapeut trebuie să fie bazat pe respect reciproc și pe onestitate, pentru ca psihoterapeutul să găsească cele mai bune și eficiente metode de sprijin și ghidare. 

Etapele procesului terapeutic

Chiar dacă are numeroase beneficii, terapia poate să fie o experiență solicitantă pentru cei care au nevoie de acest tip de servicii. O relație corespunzătoare terapeut-client este esențială pentru a ușura întregul proces, iar specialiștii mizează pe segmentarea acestuia în etape pentru o experiență cât mai pozitivă. Procedura terapeutică depinde, totuși, de tehnicile și de modelele pe care psihoterapeutul dorește să le utilizeze într-o situație dată. 

Etapele procesului terapeutic sunt:

  • Stadiul precontemplativ
  • Etapa contemplativă
  • Etapa de pregătire
  • Etapa de acțiune

Stadiul precontemplativ este o etapă introductivă, de cunoaștere și de tatonare a terenului. De obicei, în primele ședințe de psihoterapie clienții nu admit faptul că trebuie să facă schimbări de atitudine sau de comportant. În cazul în care este vorba despre o dependență, e posibil ca, la început, clientul să nu recunoască faptul că are un viciu și să caute scuze pentru anumite decizii. În tot acest timp, terapeutul colectează informații, ascultă toate poveștile și compară ceea ce i s-a spus inițial cu următoarele discuții. În acest stadiu, specialistul pune întrebări în conformitate cu metoda de terapie aleasă și intervine pentru reformularea unor răspunsuri. Nu este exclus ca un client aflat în stadiul precontemplativ să fie suspicios și reticent în continuarea terapiei, însă prin sporirea încrederii și prin tehnici specifice, acesta poate să își revizuiasca atitudinea, precum și așteptările. 

În etapa contemplativă, clienții își recunosc problemele de comportament sau de percepție. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ei au luat decizia de a schimba ceva, ci doar sunt conștienți de anumite lucruri care duc la o calitate scăzută a vieții. Strategiile folosite de psihoterapeuți pot să fie variate, însă, de obicei, în acest stadiu se lucrează pentru analizarea impactului pe care o problemă îl are asupra vieții clientului. Dacă este vorba despre un viciu, clientul poate să înceapă să reflecteze asupra efectelor negative pe care consumul de substanțe îl are asupra sa, dar continuă să abuzeze de acelea.

Etapa de pregătire a terapiei ajută la implementarea în mod practic a strategiilor de psihoterapie. Clientul și-a conștientizat problema și, în plus, începe să vizualizeze un plan pentru a o rezolva. În această fază este nevoie de angajamentul clientului și de susținere din partea specialistului. Chiar dacă schimbările în stilul de viață nu apar imediat, de obicei acestea sunt implementate după aproximativ o lună de la luarea deciziei. Cu pași mici, primele intenții de rezolvare a comportamentelor negative vor avea efecte pe termen lung. 

O continuare fericită a etapei de pregătire este etapa de acțiune. Această fază se referă la inițierea planului creat în stadiul anterior. În tot acest timp, terapeutul aplică strategii de încurajare și utilizează dialogul pozitiv pentru a sprijini clientul. Etapa de acțiune începe efectiv într-o zi stabilită de comun acord cu psihoterapeutul. De exemplu, o persoană care este dependentă de droguri va stabili că în ziua respectivă o să arunce orice substanță interzisă și alte obiecte care au legătură cu aceasta. Sigur că acesta este doar un prim pas, însă unul foarte important, care reprezintă un punct de reper în procesul terapeutic. 

Pentru a face ca experiența terapiei să fie una cât mai facilă pentru clienți, este necesară conturarea unei strategii clare. Respectarea etapelor procesului terapeutic este un factor esențial pentru oferirea încrederii de care clientul are nevoie. Psihoterapeuții cu experiență vor pune accent întotdeauna pe pașii de urmat, adăugând plus valoare terapiei prin experiența și cunoștințele acumulate în procesul de formare, dar și în practică. 

Sănătatea mintală trebuie să reprezinte o prioritate într-un secol al vitezei și al stresului. Atunci când o persoană începe să aibă simptome care arată slăbiciuni la nivel psihic, este necesar să apeleze la sprijinul unui psihoterapeut. Fie că optează pentru psihoterapie online sau, din contră, pentru ședințe de terapie efectuate în cabinet, este important ca orice client să se simtă confortabil și să aibă încrederea că se află în locul potrivit. Un proces terapeutic reușit se încheie cu depășirea unor traume, schimbări de comportament și, în general, cu bunăstare sporită. 

Surse

The Conscious Life, Therapeutic Process, https://www.theconscious-life.com/psychotherapy/therapeutic-process.php#:~:text=What%20is%20the%20Therapeutic%20Process,material%20helps%20to%20create%20change.

Study.com, The Therapeutic Process and Strategies, https://study.com/learn/lesson/therapeutic-process-stages-strategies.html.

guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
lilian nikky
lilian nikky
1 lună acum

Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi foarte fericită din viața mea, datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit de 6 ani și a fost atât de îngrozitor pentru că soțul meu chiar mă înșela și căuta să divorțeze, dar când am dat peste e-mail Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recapete fostul. și ajutați la restabilirea relației. și faceți oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi i-am cerut ajutorul, dar spre cea mai mare surpriză a mea mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc pentru că soțul meu s-a schimbat total pentru totdeauna. El vrea să fie mereu lângă mine și nu poate face nimic fără cadoul meu. Îmi place foarte mult căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. AI NEVOIE DE AJUTOR ATUNCI CONTACTAȚI DOCTORUL SAGURU ACUM PRIN EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta.
1 Vraja de IUBIRE
2 CÂȘTIGĂ EX-ÎNAPOI
3 FRUCLE PANTECULUI
4 Vraja de promovare
5 Vraja de protectie
6 Vraja de afaceri
7 Vraja de MUNCĂ BUNĂ
8 Vraja de loterie și Vraja de caz de instanță.

Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele
Psihologia adolescenților: Înțelegerea provocărilor în perioada critică a vieții

Psihologia adolescenților: Înțelegerea provocărilor în perioada critică a vieții

Cele 8 etape ale dezvoltării umane Pentru a înțelege mai bine psihologia adolescenților este nevoie să înțelegem felul în care evoluează ființa umană. Teoria dezvoltării psihologice a lui Erik Erikson identifică opt etape ale dezvoltării umane. Fiecare etapă fiind caracterizată de un conflict psihosocial specific pe care indivizii trebuie să-l rezolve pentru a avansa la […]

Citește articolul