Dependența de tutun
Nicotina, una dintre principalele componente chimice ale tutunului, o substanță care dă dependența fizică și psihologică persoanei care fumează.
Odată ce persoana a învățat mecanica fumatului – și este cu siguranță o tehnică dobândită, luând eforturi conștiente din partea fumătorului începător – fumătorul poate începe să se bazeze pe țigări pentru stimulare, relaxare sau ameliorarea stresului.
Corpul devine dependent chimic de nicotină; cu cât fumezi mai mult, cu atât este mai dificil să renunți.
Efecte fizice ale dependenței de tutun
Când este inhalată, nicotina stimulează sistemul nervos central. Toate substanțele chimice dintr-o țigară se deplasează prin fluxul sanguin către creier în opt secunde, provocând o creștere accentuată a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, reducând sensibilitatea la durere și stres.
Fumătorii cronici au adesea simțuri ale gustului și mirosului afectate, o rezistență fizică mai mică și o execuție mai slabă a sarcinilor motorii.
Fumatul este printre cauzele majore ale bolilor de inimă și ale cancerului pulmonar și este cauza principală a bronșitei cronice și a emfizemului.
Pielea fumătorului îmbătrânește prematur.
Fumatul reduce numărul de spermatozoizi la bărbați și, din cauza efectelor asupra circulației, poate afecta erecțiile.
În fiecare an, 100.000 de oameni mor din cauza fumatului. Aceste decese reprezintă 1 din 6 din toate decesele din Marea Britanie.
În medie, o persoană care fumează 20 de țigări pe zi își scurtează viața cu cinci ani.
Adulții care sunt expuși la fumatul pasiv pot avea o funcție pulmonară scăzută, care poate fi la fel de severă ca cea întâlnită la fumătorii ușori.
Obiceiuri care însoțesc fumatul
Pe măsură ce persoanele devin dependente fizic de tutun, vor dezvolta alte obiceiuri care consolidează rolul țigărilor în rutina zilnică precum: o ceașcă de cafea poate declanșa o mișcare spre o țigară.
Este posibil ca persoana dependentă să aprindă țigara înainte de a începe o conversație telefonică sau înainte de a porni mașina, acestea devin similare cu reflexele condiționate.
Renunțarea la fumat
Pregătirea
Gândiți-vă când și unde aveți obiceiul de a fuma.
Odată ce ați renunțat la fumat, aceste momente și locuri vor fi punctele declanșatoare ale fumatului.
Planificați să vă schimbați rutina sau să vă mențineți ocupat, astfel încât să evitați situațiile în care este cel mai probabil să fumați.
Nu va trebui să vă schimbați rutina pentru totdeauna – doar pentru câteva săptămâni, până când o să vă fie mai ușor să vă abțineți.
- Alegeți o zi
- Stabiliți o zi țintă pentru a renunța, chiar dacă nu este întotdeauna ușor să găsiți un moment bun.
- Oprește-te. Renunță. În „ziua renunțării” propusă nu fumați nici o țigară.
- Înlocuiți țigările cu un mic răsfăț cu banii pe care i-ați economisit.
Ce se întâmplă dacă ai încercat să renunți înainte și ai eșuat?
Aici este important să vă întrebați:
De ce am început să fumez din nou?
Am fost să fumez cu prietenii?
Am fost stresat la locul de muncă sau acasă?
Gândiți-vă cu atenție la ceea ce puteți face de data aceasta pentru a evita situațiile care au îngreunat renunțarea înainte. Amintiți-vă – fiecare zi fără țigară este un alt triumf.