COMUNICAREA EFICIENTĂ ÎN CUPLU ȘI IMPORTANȚA EI
Comunicarea este un proces fundamental în relațiile noastre cu ceilalți și în interacțiunea cu lumea din jurul nostru.
Acest proces poate fi verbal sau non-verbal și poate lua diverse forme: vorbit, scris, gesturi, expresii faciale sau tonul vocii. Comunicarea eficientă nu se referă doar la transmiterea informațiilor ci și la înțelegerea și interpretarea lor corectă de către celălalt. Un aspect esențial al comunicării eficiente este abilitatea de a asculta activ și de a încerca să înțelegi perspectiva celuilalt.
Există mai multe forme de comunicare, iar fiecare persoană are un anumit tip predominant. După ce acesta este identificat, ulterior schimbat (dacă este cazul) multe aspecte din viața ta vor fi îmbunătățite.
Cele patru tipuri de comunicare într-o relație sunt:
- Comunicarea de tip AGRESIV: este acea persoană care se impune mereu și este agresivă. Ea nu ține cont de părerile și argumentele altora. Felul în care se exprimă este lipsit de respect, educație și empatie.
- Comunicarea de tip ASERTIV: este comunicarea ideală. Comunicarea de acest fel este echilibrată, iar persoana asertivă va ține cont și de propriile idei, opinii, dar îi va respecta și pe ceilalți. Este o persoană sinceră și va încerca să nu îi rănească pe cei din jur chit că nu va fi mereu de acord cu aceștia.
- Comunicarea de tip PASIV-AGRESIV: comunicarea de acest tip este una “rece-cald”. Aceste persoane nu găsesc un echilibru și nu știu să spună “nu” ca ulterior să se simtă frustrați, neînțeleși și revoltați. Expresiile faciale nu sunt în concordanță cu ceea ce spun. La suprafață sunt de un calm aparent, însă în adâncul lor sunt pe punctul de a exploda oricând.
- Comunicarea de tip PASIV: este acel om incapabil să se exprime. El se ghidează în viață după zicala “ce spune lumea?” astfel va încerca să facă pe plac tuturor mai puțin lui. Nu își susține punctul de vedere, are tendința de a rămâne în colțișorul lui și este de obicei introvertit. Nu iese din cuvântul părinților, a partenerului sau a profesorului.
Cum descoperi ce tip de comunicare folosești
Pentru a descoperi ce fel de comunicare folosești, există numeroase chestionare și teste, iar acestea se pot efectua în cabinetul psihologului clinician sau psihoterapeutului.
În ziua de astăzi, multe probleme din viața de cuplu apar din cauza unei comunicări deficitare. Comunicarea bună este cheia unei relații sănătoase și echilibrate. A învăța să comunici corect cu partenerul de viață înseamnă să-i îndeplinești și nevoile. Iar pentru ca o relație să funcționeze pe termen lung este nevoie în primul rând de o comunicare sănătoasă care implică sinceritate și deschidere. Ambii parteneri trebuie să învețe și să lucreze la asta, nu este posibil doar ca unul să muncească.
Consecințele unei comunicări deficitare
Comunicarea deficitară este asociată cu multe efecte negative pe plan social, dar și pe plan personal. Persoanele care nu au o comunicare de tip asertiv au adesea o stimă de sine scăzută. Comunicarea ineficientă poate duce adesea la conflicte, care mai apoi pot duce la violență fizică și verbală. În final, persoana va ajunge să își strice relațiile cu cei din jur și în plus un astfel de comportament va scădea șansele de reușită, de dezvoltare personală sau de a crește.
Te întrebi probabil cum poți eficientiza comunicarea în cuplu, mai ales pentru că aceasta este cheia rezolvării problemelor.
Iată câteva modalități pentru a îmbunătăți acest aspect:
- Ascultarea activă: ascultă-ți cu atenție și empatie partenerul. Încearcă să înțelegi pe deplin mesajul pe care acesta vrea să ți-l transmită. Nu asculta doar pentru a oferi imediat un răspuns de tip contra-atac.
- Comunicare deschisă: fii deschis și sincer în exprimarea gândurilor, sentimentelor și nevoilor. Crează un mediu sigur și confortabil pentru asta.
- Evită să presupui: nu presupune că partenerul îți poate citi gândurile, în schimb discută cu el deschis despre nevoile tale.
- Renunță la acuzații și reproșuri: este foarte important să nu fi agresiv atunci când te adresezi partenerului deoarece s-ar putea să te lovești de un zid, în schimb încearcă să îți păstrezi calmul atunci când vrei să îi transmiți ceva.
- Gestionarea conflictelor: învață să gestionezi conflictele într-un mod constructiv și matur, găsiți împreună soluții.
- Încurajare și susținere reciprocă.
- Atenție la limbajul non-verbal: fii atent la limbajul corporal și la alte semnale non-verbale. Acestea pot transmite uneori mai mult decât cuvintele.
- Consistență și compromis: crează obiceiuri sănătoase în comunicare și fii dispus să faci compromisuri pentru a menține un echilibru în relația ta.
- Respectă-ți partenerul: nu interveni peste el atunci când vorbește, asteaptă-ți rândul pentru a înțelege exact ce vrea acesta să îți transmită.
- Menține contactul vizual: atunci când vei face acest lucru (fără să mai faci alte activități în timpul discuției) îi vei arăta partenerului ca ești prezent nu doar fizic și că îl respecți.
Concluzii
Comunicarea eficientă în cuplu necesită multă practică și dedicare. Este foarte important să lucrați împreună pentru a crea un mediu în care amândoi vă simțiți confortabil, înțeleși și în siguranță.
O comunicare bună vă va ajuta pe tot parcursul vieții, nu neapărat în viața de cuplu. Atunci când știm să ne exprimăm corect și eficient vom vedea rezultate favorabile nouă pe plan profesional, în plan social și oriunde altundeva.
Surse științifice:
McQuail D. (1999) “Comunicarea”. Iasi: Institutul European, 270 p.
Pinisoara, I. O. (2006) “Comunicare eficienta”, tradus dupa: Gamble T. K, Camble M. “Communication Works”. New York. 2000.
Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi foarte fericită din viața mea, datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit de 6 ani și a fost atât de îngrozitor pentru că soțul meu chiar mă înșela și căuta să divorțeze, dar când am dat peste e-mail Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recapete fostul. și ajutați la restabilirea relației. și faceți oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi i-am cerut ajutorul, dar spre cea mai mare surpriză a mea mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc pentru că soțul meu s-a schimbat total pentru totdeauna. El vrea să fie mereu lângă mine și nu poate face nimic fără cadoul meu. Îmi place foarte mult căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. AI NEVOIE DE AJUTOR ATUNCI CONTACTAȚI DOCTORUL SAGURU ACUM PRIN EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta.
1 Vraja de IUBIRE
2 CÂȘTIGĂ EX-ÎNAPOI
3 FRUCLE PANTECULUI
4 Vraja de promovare
5 Vraja de protectie
6 Vraja de afaceri
7 Vraja de MUNCĂ BUNĂ
8 Vraja de loterie și Vraja de caz de instanță.