Mindfulness – Ce este și cum să-l practici
Mintea noastră călătorește mereu în timp; ea poate fi prezentă în momentul de față, sau alunecă spre trecut, pentru a înțelege ce s-a întâmplat...
Cuprins
După ani în șir în care psihoterapia a fost un subiect tabu, iar persoanele care apelau la astfel de servicii erau considerate „bolnave”, lucrurile se îndreaptă înspre bine. Într-o societate modernă în care stresul, burnout-ul, anxietatea sau starea de neliniște apar la orice vârstă, psihoterapia s-a transformat într-un adevărat colac de salvare, deoarece ajută la identificarea și învățarea unor mecanisme pentru ca o persoană ce se confruntă cu diverse tulburări mintale să preia controlul asupra propriei vieți și să se bucure de o stare generală îmbunătățită.
Psihoterapeuții au devenit adevărați influenceri, iar acest lucru se datorează inclusiv unei preocupări tot mai vădite față de sănătate mintală, dezvoltare personală și stare de bine.
Psihoterapia este un termen general care se referă la tratarea problemelor de sănătate mintală prin ședințe de psihoterapie cu un psihiatru, psiholog sau cu alt specialist în domeniu. Aceste probleme de sănătate mintală se referă la un spectru larg de afecțiuni.
În timpul psihoterapiei, clienții învață lucruri despre propria persoană, se cunosc mai bine și reușesc să dețină, pas cu pas, controlul asupra dispozițiilor proprii, asupra sentimentelor, gândurilor și comportamentelor.
Psihoterapia este de mai multe tipuri, în funcție de abordare. Specialistul va decide un plan personalizat de terapie, pentru a-și atinge obiectivele setate împreună cu clientul. Psihologii se bazează, în general, pe cinci mari categorii sau abordări în psihoterapie:
Psihoterapeutul este un specialist care utilizează terapia prin dialog și tehnici pentru a oferi tratamente personalizate clienților cu probleme emoționale sau cu diverse tulburări mintale. În funcție de gradul și specialitatea pe care o au, psihoterapeuții pot fi psihiatri, psihologi, consilieri sau asistenți sociali și pot să lucreze atât individual, cât și cu grupuri (terapie de cuplu, de grup sau de familie).
Un psihoterapeut poate să combine mai multe tipuri de terapie pentru a rezolva anumite probleme, însă nu toți specialiștii pot să prescrie și medicație. De cele mai multe ori, dialogul este utilizat ca principală pârghie pentru a modifica stilul de viață, în așa fel încât clientul să se bucure de o stare generală semnificativ îmbunătățită. Psihoterapia nu trebuie să înceteze odată ce simptomele anumitor tulburări mintale s-au atenuat sau au dispărut. Ședințele pot să continue inclusiv pentru a ajuta la stabilirea unei rutine sănătoase, pentru a contribui la un mod de viață mai sănătos și mai organizat și, în general, pentru a menține un echilibru.
Ședințele de psihoterapie sunt de mai multe tipuri, deoarece problemele sau simptomele clienților sunt întotdeauna diferite. Nu este o condiție absolut necesară ca persoana care are nevoie de sprijinul unui psihoterapeut să fie diagnosticată cu o problemă psihiatrică. Există foarte multe situații în care un client se confruntă pur și simplu cu anumite stări neplăcute, deprimare sau sentimente pe care nu le înțelege. Astfel, psihoterapia se adresează oricărei persoane care dorește să aibă parte de echilibru în viață, să se dezvolte personal sau să se cunoască mai bine.
Psihoterapia poate fi utilă în tratarea multor probleme de sănătate mintală, inclusiv:
Psihoterapia se adresează și persoanelor care nu au fost diagnosticate cu o boală psihică, această disciplină ajutând în mai multe sfere:
Este absolut normal ca prima ședință de psihoterapie să provoace o serie de emoții, uneori contradictorii. Oricât de mult un client și-a dorit să ajungă la psihoterapie, acesta s-ar putea lovi de o senzație de teamă atunci când se apropie ziua programării. Pentru a combate aceste sentimente, este necesar ca fiecare client să se informeze cu privire la pașii pe care îi poate face pentru a se bucura de o experiență cât mai pozitivă în cabinetul psihoterapeutului sau în dialogul online cu acesta.
În primul rând, este esențial ca psihoterapeutul la care urmează să ajungă un client să fie persoana potrivită. Fie că s-a apelat la o recomandare, fie că a avut loc un prim contact și chimia există, e important ca specialistul să emane încredere și să fie pe placul clientului. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că psihoterapia are ca principal scop îmbunătățirea stării generale, iar pregătirea pentru ședințe trebuie să includă:
Procesul terapeutic presupune procesarea unei probleme, adică mai multe etape complexe care trebuie parcurse, în timp ce clientul beneficiază de ajutor specializat. În practică, procesarea unei probleme prin terapie reprezintă în primul rând identificarea acesteia, iar apoi înțelegerea ei. Acești pași pot să fie făcuți numai prin dialog, adică prin cunoaștere. Psihoterapeutul, datorită cunoștințelor pe care le are, va ajuta clientul să învețe anumite mecanisme prin care, apoi, acesta poate să își schimbe comportamentul, reacțiile la anumite situații, percepțiile, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.
Întreg procesul terapeutic se bazează pe prelucrarea de informații, unidirecțional, în centru fiind clientul. Fie că este vorba despre o traumă ce se dorește a fi depășită, despre o tulburare mintală diagnosticată sau despre imposibilitatea de regăsire, procesul terapeutic are scopul bine definit de a conduce către iluminare sau, mai bine zis, către identificarea de soluții eficiente, care pot să fie puse în practică.
Rolurile psihoterapeutului în raport cu clientul sunt numeroase:
Psihoterapia oferă sprijin persoanelor, fără discriminare, pentru a rezolva anumite probleme de natură psihică sau pentru a combate simptomele tulburărilor de sănătate mintală. O programare la un specialist este un prim pas către o calitate mai bună a vieții și către descoperirea liniștii de care este nevoie pentru dezvoltare personală și pentru eliminarea stresului de orice tip.
Surse
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
Mintea noastră călătorește mereu în timp; ea poate fi prezentă în momentul de față, sau alunecă spre trecut, pentru a înțelege ce s-a întâmplat...
Domeniul psihoterapiei este unul cu nesfârșite posibilități, abordări și numeroase studii...
Psihoterapia este despre schimbare. În acest proces, este posibil să întâmpinăm diverse dificultăți care...
Optimismul se referă la capacitatea de a avea expectanțe pozitive legate de...
este o metodă terapeutică folosită pentru a ajuta persoanele care suferă de tulburări din spectrul autismului (TSA), ...
Probabil ai tot auzit de acest termen de “coping”, care vine din limba engleză “to cope”, adică “a face față”...