Bullyingul în cazul adulților
Bullyingul se referă la un comportament agresiv repetat, intenționat și nefondat, de obicei între elevi...
Cuprins
Înainte de a se lua o decizie cu privire la tipul de terapie pe care o persoană urmează să îl facă, e important să fie foarte clare obiectivele și, evident, necesitățile acesteia. Consilierea psihologică se diferențiează de psihoterapie prin câteva elemente cheie. În acest articol sunt informații legate de cine sunt specialiștii care oferă astfel de servicii, ce pregătire au, dar și cui se adresează fiecare categorie în parte.
Sănătatea mentală influențează în mod direct fiecare aspect al vieții, iar identificarea de soluții personalizate pentru a depăși anumite probleme este esențială. Cu sprijin din direcția potrivită și cu aportul specialiștilor, fiecare persoană poate să își redobândească încrederea și bunăstarea.
Consilierii sunt psihologi cu masterat în psihologie clinică. Acești specialiști au rolul de a optimiza și de a stimula dezvoltarea personală. De asemenea, prin strategiile pe care le aplică, ei ajută clienții să depășească momente dificile, probleme emoționale, cognitive sau comportamentale.
De cealaltă parte, un psihoterapeut trebuie să parcurgă o formare mai specializată decât cea a consilierului psihologic. Acesta se concentrează pe probleme recurente, procese cognitive și emoții.
Iată o diferențiere ce privește rolurile și atribuțiile consilierilor psihologici, dar și a psihoterapeuților.
Ambele categorii de specialiști sunt esențiali pentru creșterea calității vieții unei persoane care se confruntă cu dileme de natură psihologică. Chiar dacă rolurile consilierilor și a psihoterapeuților se suprapun în foarte multe situații, un consilier psihologic nu poate să ofere servicii de psihoterapie (dar invers, da).
Cui se adresează consilierea psihologică?
Consilierea psihologică este de mai multe tipuri, iar aceste servicii se adresează persoanelor care se regăsesc în situațiile de mai jos.
Consilierea psihologică se poate face atât individual, cu un singur client, dar poate să fie și terapie de grup, de familie sau de cuplu.
Consilierea psihologică este o variantă ideală pentru persoanele care au nevoie de înțelegerea unor mecanisme care, odată aplicate, oferă soluții mai rapide. Consilierul interacționează cu clientul pentru a-i oferi mai multă bunăstare în timpul prezent. De cealaltă parte, psihoterapia se concentrează pe investigarea cauzelor unor anumite probleme, ajutând clientul să se întoarcă la traume și experiențe din trecut, pentru a schimba viitorul din punct de vedere mental. Astfel, consilierea funcționează ca o îndrumare pentru a lua decizii mai raționale și cu efecte pozitive.
Deoarece în aceste două sfere sunt vizate probleme diferite, consilierea se asociază cu mediile educaționale sau cu cele de asistență socială. Psihoterapia, pe de altă parte, are o conexiune mai puternică cu mediile medicale, psihopatologia, psihiatria.
Clienții care suferă de tulburări de sănătate mentală diagnosticabile (depresie, schizofrenie etc.) apelează la psihoterapie, în timp ce la consiliere psihologică se oferă perspective profunde pentru a obține o calitate a vieții îmbunătățită. Acest obiectiv se atinge cu ajutorul consilierului, care ajută clientul să gestioneze mai eficient probleme și provocări cotidiene. Consilierea se adresează persoanelor cu probleme sociale, persoanelor care întâmpină dificultăți în carieră sau în procesul educațional de formare, în timp ce psihoterapia vizează probleme de adaptare și psihologice.
În cazul în care o persoană trece printr-un eveniment major, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, un divorț, schimbări la nivel emoțional, un nivel ridicat de stres sau alt tip de impedimente în a fi relaxat și fericit, consilierea psihologică este varianta optimă. În schimb, dacă există probleme la nivelul gândurilor, convingerilor sau a sentimentelor profunde, se recomandă psihoterapia.
Trebuie înțeles faptul că atât psihoterapeuții, cât și consilierii psihologici au atribuții deosebit de importante în dobândirea controlului asupra propriei vieți. Este foarte important ca orice persoană care se confruntă cu probleme emoționale să apeleze la un specialist pentru un diagnostic și, mai mult decât atât, pentru suport. Provocările actuale, dar și trecutul fiecărui om au un impact asupra calității vieții, iar înțelegerea mecanismelor care stau în spatele unor decizii sau a unor comportamente este esențială pentru bunăstare. Consilierea psihologică și psihoterapia sunt instrumente eficiente pe care oamenii pot învăța să le folosească pentru a depăși situații dificile cu care se confruntă.
Surse
Australia Counseling, What’s the difference between counselling and psychotherapy?, https://www.australiacounselling.com.au/whats-difference-between-counselling-and-psychotherapy/.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
Bullyingul se referă la un comportament agresiv repetat, intenționat și nefondat, de obicei între elevi...
Mintea noastră călătorește mereu în timp; ea poate fi prezentă în momentul de față, sau alunecă spre trecut, pentru a înțelege ce s-a întâmplat...
Procedurile de terapie EMDR se concentrează pe înlocuirea convingerile negative de genul
Terapia online este o formă de terapie care se desfășoară prin intermediul internetului sau altor tehnologii de comunicare online.
Burnout-ul este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare atunci când s-a acumulat mult stres și multă oboseală pe o perioadă îndelungată de timp.
Furia este o emoție intensă și puternică, caracterizată de un sentiment de mânie sau iritare extremă. Este adesea asociată cu o reacție violentă ...