11 principii sănătoase pentru mai multă fericire în viața ta
Fericirea este ceva la care oarecum aspirăm cu toții. Există diverși factori care ne ghidează spre trăirea fericirii...
Cuprins
Am prezentat într-un articol anterior stilurile de atașament: securizant, anxios, evitant și dezorganizat. Astăzi vom discuta despre cum ne influențează aceste stiluri comunicarea.
Un stil de atașament dezvoltat în relația cu părinții, determină același stil de atașament și în celelalte relații?
Răspunsul este: nu neapărat.
Atașamentul poate fi contextual, adică în anumite relații să avem un anumit stil de atașament (ex. anxios), iar în alte relații putem avea un alt tip de atașament (ex. securizant). Relația cu părinții influențează în mare măsură stilul nostru de atașament, dar nu îl determină. Ceea ce înseamnă că indiferent de ce stil de atașament am avea, avem capacitatea de a-l corecta –avem șansa de a dezvolta un stil de atașament securizant (deci unul sănătos).
Pentru fiecare stil de atașament, din cele trei care sunt dezadaptative (anxios, evitant și dezorganizat) sunt lucruri pe care le putem face, cu scopul de a ne ajuta să ne comunicăm mai bine nevoile.
Exemple pentru stilul de atașament anxios:
Exemplele prezentate mai sus reprezintă unul din pașii pe care îi avem de parcurs, atunci când stilul de atașament pe care îl avem este contraproductiv în relația noastră. Învățând să ne comunicăm nevoile într-un mod clar, ne îndreptăm mai ușor spre o relație armonioasă.
Este în regulă să avem frici. Acestea trebuie, însă, comunicate, alături de nevoile pe care ele le aduc – cum sunt cele prezentate mai sus.
Bibliografie:
Levine, A., & Heller, R. (2010). Attached: the new science of adult attachment and how it can help you find–and keep–love. Penguin.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
Fericirea este ceva la care oarecum aspirăm cu toții. Există diverși factori care ne ghidează spre trăirea fericirii...
A avea stimă de sine ridicată aduce diverse beneficii. Este de dorit să avem încredere că putem trece peste obstacole și că merităm lucruri bune.
Această formă de terapie se bazează pe studierea relației dintre gânduri, emoții și comportamentele individului, ea tratând...
Termenul de “eșec” se referă la nereușita în realizarea unui obiectiv sau a unei sarcini propuse...
Optimismul se referă la capacitatea de a avea expectanțe pozitive legate de...
Alegerea unui terapeut potrivit este un pas important în procesul de vindecare sau de autodezvoltare.