Vezi 10 criterii dupa care să îți alegi un psiholog / psihoterapeut potrivit!

Vezi 10 criterii dupa care să îți alegi un psiholog / psihoterapeut potrivit!
Hodis Cristina

Hodis Cristina

28 martie 2024

Scurt Ghid de alegere a psihoterapeutului potrivit ție

Alegerea unui psihoterapeut potrivit este un pas important în procesul de vindecare sau de autodezvoltare. Când decizia de a lucra cu un anumit terapeut ne aparține, avem tendința de a fi mai implicați în procesul terapeutic, decât atunci când terapeutul ne este „dat”, iar terapeutul este mai motivat să lucreze cu acea persoană care l-a ales.

Este bine să avem anumite criterii după care ne alegem terapeutul.

Îți prezentăm mai jos 10 criterii de luat în considerare în alegerea unui psihoterapeut, care să se potrivească nevoilor tale

Caracteristici ce țin de tine

1.      Stabileşte-ți obiectivele și/sau nevoile: identifica motivul pentru care dorești să faci terapie. Încearcă să îți dai seama care sunt nevoile tale. Poate ai nevoie să scazi intensitatea unor simptome, poate îți este greu să începi sau să menții relațiile, poate îți este greu să treci peste un moment dificil. Indiferent dacă este vorba de o problemă cronică sau una acută, ele pot fi lucrate în terapie. Identifică nevoile tale.

2.      Alege tipul de terapie dorit: poate fi terapie individuală, de cuplu, de grup etc. Vei porni de la această decizie, care pe parcurs poate să se modifice, la sugestia terapeutului. Dacă începi terapia individuală, spre exemplu, este posibil ca în contextul problemei pe care trebuie să o rezolvi, terapeutul să îți recomande terapia de cuplu sau de grup.

Caracteristici ce țin de psihoterapeut

3.      Alege un terapeut licențiat și specializat. Verifică dacă terapeutul este licențiat și certificat în domeniul său. Este important ca terapeutul să aibă formare în domeniul în care profesează, pentru a putea asigura un serviciu de calitate și adecvat. Psihoterapeuții acreditați de Colegiul Psihologilor din România (Copsi) au formare continuă, deci se pregătesc constant, prin cursuri de specialitate, pentru a oferi servicii adecvate.

4.      Observă care este experiența și specializarea terapeutului: verifică dacă terapeutul pe care dorești să îl alegi are experiență în problema cu care tu te confrunți și dacă este specializat în astfel de probleme. Terapeuții pot să lucreze cu o paletă largă de probleme, dar pentru a fi eficienți, este important că aceștia să aibă specializări specifice (spre exemplu: anxietate, depresie, traumă, abuz etc.). De asemenea, este important să știm dacă lucrează preponderent cu adulți sau copii și să alegem un terapeut care lucrează cu grupa de vârstă în care ne aflăm.

5.      Caracteristicile terapeutului:

∙         Vârstă: poate fi un detaliu important. Este mai greu pentru un terapeut foarte tânăr, să înțeleagă și să ajute o persoană mult mai în vârstă și cu experiențe mult mai vaste decât ale sale.

∙         Limba vorbită: inclusiv limba maternă a terapeului influențează succesul procesului terapeutic. Ajută că atât terapeutul, cât și clientul, să aibă aceeași limba maternă.

∙         Registrul cultural al terapeutului: se recomandă să fie similar cu al tău/ să aibă experiență cu persoane care fac parte din cultură ta sau măcar să se poată adapta la cultură ta. Să vorbească pe limba ta.

Alte aspecte

6.      Conexiunea cu terapeutul și confortul în relația cu acesta: relația terapeutică (relația terapeut-client) influențează în proporție de 30% succesul terapiei. Este important să ne alegem un terapeut cu care reușim să stabilim o relație de colaborare bună (să putem fi deschiși, să ne dorim să mergem la terapie, să avem încredere în terapeut chiar și când procesul este dureros sau anevoios).

7.      Stilul și abordarea terapeutică: unii terapeuți sunt mai directivi, alții mai empatici, mai calzi. Unii terapeuți au valori similare cu ale tale, alții nu. Ține cont de aceste aspecte și alege o persoană care se potrivește stilului tău.

8.      Feedback și recenzii. Recomandări. Caută feedback-uri primite de la alți clienți, atunci când îți cauți un terapeut. Urmărește ce are de prezentat pe rețelele de socializare și modul în care le prezintă. O altă varianta este de a alege un terapeut care îți este recomandat de către cineva care a lucrat cu el.

9.      Consultări inițiale: dacă teraputul pe care îl alegi oferă consultări inițiale (ex. prima ședința gratuită sau la preț redus), ține cont de această. Ascultă și pune întrebări, pentru a putea decide dacă este o persoană care poate să te ajute în problema cu care te confrunți.

10.  Tarif, program, locație: fii atent la aceste detalii, pentru a ști dacă poți să îți susții ședințele de terapie fizice sau tinute in mediul online pe o platformă.

Concluzii

Cele 10 criterii prezentate pot să te ajute în alegerea unui psihoterapeut. Ține cont de ele și fii deschis și flexibil, până când reușești să găsești un terapeut potrivit pentru tine. Drumul poate fi mai rapid sau mai anevoios, dar va merita.

Platforma Psiholog.ro depune eforturi constante de a selecta si înrola pentru tine psihologi cu formare in Psihoterapie cu inalte standarde de calitate a serviciilor oferite si valori profesionale și morale solide. Daca ești nehotarât/ă în alegerea unui terapeut poate fi mai facilă online in cadrul unei platforme dedicate, aici poți găsi o lista de specialiști psihologi creditati de Colegiul Psihologilor din Romania pentru a oferi servicii de consiliere psihologica și psihoterapie ce sunt disponibili online in următoarele 24 de ore.

Bibliografie:

Manthei, R. J., Vitalo, R. L., & Ivey, A. E. (1982). The effect of client choice of therapist on therapy outcome. Community Mental Health Journal, 18, 220-229.

Nahum, D., Alfonso, C.A., Sönmez, E. (2019). Common Factors în Psychotherapy. În: Javed, A., Fountoulakis, K. (eds) Advances în Psychiatry. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-70554-5_

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri