Care este diferența dintre psiholog clinician, psihoterapeut și psihiatru?

Care este diferența dintre psiholog clinician, psihoterapeut și psihiatru?
Gaigher Maria

Gaigher Maria

28 martie 2024

DIFERENȚA DINTRE UN PSIHOLOG CLINICIAN, PSIHOTERAPEUT ȘI PSIHIATRU

De multe ori cele trei sunt confundate sau nu sunt clare pentru mulți dintre voi. Prin acest articol ne dorim să aducem claritate privind fiecare specializare în parte, ce înseamnă, ce presupune și ce rol are fiecare. Ce este un psiholog? Ce este un psihoterapeut? Și ce este un psihiatru?

Psihologul clinician 

Psihologul clinician este un profesionist în domeniul sănătății mintale care s-a specializat în evaluarea, diagnosticarea și tratarea problemelor și tulburărilor de ordin psihologic sau emoțional. Ei pot lucra în diferite medii: spitale, clinici, centre de consiliere sau într-un cabinet privat.

Rolul psihologului clinician:

  • Evaluarea și diagnosticare: ei efectuează evaluări și teste psihologice sau vor face interviul clinic, iar folosind aceste instrumente specifice vor putea pune un diagnostic corect.
  • Poate oferi consiliere psihologică de scurtă durată dacă are și anumite cursuri/formări acreditate pentru asta, dar în general acesta va trimite clientul la psihoterapeut sau psihiatru.
  • Elaborează planuri de tratament, după cum am spus la punctul doi. Aceste planuri constau în: terapie individuală cu un psihoterapeut, terapie de grup, iar dacă este necesar, în urma discuției și cu un terapeut, o vizită la medicul psihiatru pentru un eventual tratament medicamentos.

Psihologii clinicieni trebuie neapărat să fie licențiați și să aibă pregătire academică și practică extensivă în domeniul psihologiei clinice pentru a-și putea exercita profesia. Atestatul de psiholog este dat de COPSI (Colegiul psihologilor din Romania) în urma depunerii unui dosar și doar după terminarea anilor de studii, adică licență și masterat.

Revenind, rolul principal al psihologului clinician este de a pune un diagnostic.

Psihoterapeutul 

Psihoterapeutul este o persoană specializată în furnizarea de terapie pentru a trata problemele psihologice, emoționale sau de comportament. Ei folosesc diferite tehnici și abordări pentru a-i ajuta pe cei în nevoie să-și înțeleagă mai bine gândurile, emoțiile, trăirile, traumele și mai ales cum să gestioneze eficient dificultățile cu care se confruntă în acel moment.

Rolul principal al psihoterapeutului 

Rolul său este să ofere un mediu sigur, liniștit și de suport pentru a-i ajuta pe client în drumul lor de autocunoaștere, autodezvoltare și vindecare.

Prin terapie, psihoterapeutul își ajută clienții să dezvolte abilități de adaptare și mecanisme sănătoase de gestionare a emoțiilor. Psihoterapeutul folosește diferite abordări terapeutice, ca de exemplu: terapia cognitiv-comportamentală, terapia dinamică, psihodrama, terapia de grup etc. În ziua de astăzi există numeroase forme de terapie și este important să o găsim pe cea potrivită nevoilor noastre împreună cu terapeutul cu care avem o conexiune profundă. Psihoterapeutul își adaptează abordarea în funcție de nevoile individuale ale fiecărui client.

Psihoterapeuții pot fi găsiți în diferite medii inclusiv în cabinete private, centre de sănătate mintală, spitale sau clinici. Ei se vor axa pe rezolvarea fie a problemelor emoționale, de relaționare, de adaptare sau, având o paletă mai largă de cunoștiințe, vor aborda și tulburări mai complexe, ca de exemplu: tulburări depresive, tulburări de anxietate, fobii, tulburări alimentare sau chiar și tulburări de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate narcisică, tulburarea borderline, tulburare bipolară, iar în unele cazuri unde se mai poate lucra/modela ceva ei vor lucra și cu persoanele care suferă de schizofrenie, demență etc.

Cheia unei terapii de succes

Cheia unei terapii de succes este o relație foarte bine sudată dintre client și terapeut, o relație bazată pe încredere, sinceritate, respect și deschidere.

Psihoterapeutul este acea persoană care a absolvit Facultatea de Psihologie. Apoi Masterul în Psihologie Clinică, Consiliere psihologică și Psihoterapie. Iar în plus are cel puțin o formare finalizată în psihoterapie.  Aceasta poate dura între 3, 4 sau 5 ani în funcție de fiecare formare. Diferența dintre un psiholog clinician și un psihoterapeut constă în faptul că psihologul clinician nu poate face terapie cu un client. Eventual doar o scurtă consiliere psihologică, cum am menționat mai sus.

În psihoterapie importante sunt: relația terapeutica, modul de comunicare, relație bazată pe încredere totală, abordarea/forma terapeutică aleasă, sprijinul oferit clientului și ghidarea acestuia spre vindecare sau reechilibrarea emoțională.

De reținut, psihoterapeutul nu oferă sfaturi. Doar îl ghidează pe client să vadă obiectiv situațiile. Și să-și identifice blocajele pentru a le putea rezolva ulterior.

Psihiatrul 

Psihiatrul este în primul rând medic, deci o persoană care a absolvit Facultatea de Medicină. Mai apoi, a ales specializarea psihiatrie. Este singura persoană care are dreptul să prescrie medicație psihiatrică. Ca de exemplu: anxiolitice, antidepresive sau antipsihotice. Pentru că acesta doar prescrie tratament medicamentos, ședințele sau vizitele sunt de regulă scurte. În general, medicul psihiatru colaborează cu un psihoterapeut. De aceea, el nu va face partea de terapie cu clientul.

Tratamentul medicamentos are rolul de a ameliora simptomele și nu de a rezolva problema de la rădăcină, dar împreună cu terapia clasică acestea două fac echipă bună. Psihoterapeutul poate sugera o vizita la medicul psihiatru dacă simte că este necesar și că pe lângă psihoterapie ar fi bună și medicația. Doar psihoterapeutul are dreptul de a-ți recomanda un control la medic. Pastilele nu vor rezolva conflictul emoțional, traumele din copilărie sau traumele recente care te-au adus în acest punct, însă vor aduce un aport important alături de ședințele de psihoterapie.

Sperăm că acest articol a făcut lumină în ceea ce privește cele trei specializări, astfel încât să nu mai existe confuzii și să fie clare diferențele dintre un psiholog clinician, un psihoterapeut și un medic psihiatrul.

Surse științifice:   

Daniel David. Psihologie clinică și psihoterapie. Collegium. Ed. Polirom

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele
Cum să îți accepți emoțiile fără să te judeci

Cum să îți accepți emoțiile fără să te judeci

Introducere Emoțiile sunt o parte fundamentală a vieții noastre, iar înțelegerea lor poate contribui semnificativ la bunăstarea noastră emoțională. Emoțiile de bază, precum fericirea, tristețea, frica, furia, surpriza și dezgustul, sunt universale și au o valoare evolutivă importantă. Ele ne ajută să supraviețuim și să ne adaptăm la mediu, oferindu-ne semnale clare despre nevoile și […]

Citește articolul
Gaslighting: O formă subtilă de manipulare și control psihologic

Gaslighting: O formă subtilă de manipulare și control psihologic

Gaslighting-ul este o tactică de manipulare complexă, utilizată pentru a controla și destabiliza emoțional o persoană. Această practică constă în furnizarea deliberată și sistematică de informații false unei persoane, cu scopul de a o face să pună la îndoială adevărurile pe care le știe despre ea însăși. Victimele gaslighting-ului ajung să nu mai aibă încredere […]

Citește articolul
ANOREXIA: Simptome, Cauze și Tratament

ANOREXIA: Simptome, Cauze și Tratament

Anorexia reprezintă o tulburare de alimentație ce se caracterizează prin greutate corporală anormal de mică și are la bază o teamă extremă de îngrășare persoana în cauză având o percepție distorsionată privind greutatea sa. Pacienții cu anorexie nervoasă acordă o importanță exagerată controlului greutății, formei și dimensiunii corpului. Aceștia fac eforturi imense pentru menținerea greutății […]

Citește articolul