Conform studiilor, cele mai răspândite tipuri de tulburări de personalitate sunt: Tulburarea de personalitate histrionică, Tulburarea de personalitate narcisistă (sau narcisică), Tulburarea de personalitate borderline și Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă.
Le vom aborda pe rând, detaliind fiecare din tulburările de personalitate menționate mai sus.
Tulburarea de personalitate histrionică
Această tulburare este caracterizată printr-un comportament care caută în permanență atenție, confirmare și afecțiune exagerată din partea celorlalți.
Persoana care suferă de această tulburare va încerca mereu prin eforturi mari să capteze atenția celor din jur indiferent de contextul social. Dacă acest lucru nu se întâmplă, persoana va resimți emoții puternic negative cum ar fi: tristețe, furie etc. De regulă, manifestă un comportament exagerat în acest sens, se victimizează, exagerează și dramatizează.
Este o persoana ușor de influențat, instabilă din acest punct de vedere. Pe lângă comportamentul propriu-zis, aceasta va dori să atragă atenția asupra ei și prin vestimentație și prin prezența fizică.
Relațiile acestei persoane sunt superificiale și greu de menținut datorită egocentrismului crescut și a lipsei de empatie.
Tulburarea de personalitate histrionică are un debut încă din adolescență, atunci apar primele manifestări, iar comportamentele continuă și la vârsta adultă.
Tulburarea de personalitate narcisistă
Conform DSM (Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale) tulburarea narcisică face parte din tulburările de personalitate și este caracterizată printr-un model de grandiozitate, o nevoie mare de admirație din partea celor din jur și, de obicei, o lipsă totală de empatie față de ceilalți.
Indivizii cu această tulburare au nevoie constantă de admirație excesivă și de validare. Auto-respectul este aproape invariabil foarte fragil. Sunt preocupați despre cât de bine se prezintă și cât de favorabil sunt priviți de ceilalți ceea ce frecvent ia forma nevoii constante de atenție și admirație. Se așteaptă ca sosirea lor să fie primită cu mare fast și sunt uimiți dacă ceilalți nu râvnesc la bunurile lor. Vânează constant complimente, afișând adeseori un farmec debordant.
Aceștia sunt adesea sfidători și nerăbdători cu persoanele care vorbesc despre propriile lor probleme și griji, ei pot ignora impactul negativ pe care îl au remarcile lor.
Studiile arată că dintre persoanele diagnosticate cu această tulburare, 50-75 % sunt bărbați.
Tulburarea de personalitate borderline
Tulburarea de personalitate borderline este o afecțiune ce ține de sănătatea mintală aflată la granița dintre nevroză și psihoză.
Acest tip de tulburare are ca și caracteristici următoarele: instabilitate în relațiile interpersonale, a imaginii de sine și afectivității, precum și prin impulsivitate accentuată, care debutează la vârsta de adult tânăr.
Persoanele cu BPD resimt o frică intensă în a fi abandonați și sunt foarte iritați chiar și atunci când sunt lăsați singuri pentru o perioadă limitată, din motive obiective.
Persoanele care suferă de această tulburare de personalitate se pot angaja adesea în comportamente dăunătoare: jocul patologic de noroc, abuz de substanțe (droguri, alcool).
Din păcate în cazul acestor indivizi apare și suicidul, care ajunge să fie pus în aplicare în proporție de 8-10% din ei, iar actele de automutilare, amenințările și tentativele de suicid sunt foarte frecvente.
În istoricul copilăriei acestor indivizi există adesea abuz fizic sau sexual, neglijare, conflicte violente și/sau pierderea prematură a unui părinte.
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă îl face pe individ să-și dorească ca totul să fie în ordine, fiecare obiect să fie la locul lui, să existe simetrie între acestea. El simte nevoia să țină totul sub control pentru a se simți în siguranță și liniștit.
Aceste persoane au în general standarde înalte în ceea ce-i privește pe ceilalți și totodată în ceea ce privește propria persoană. Standardele impuse sunt de cele mai multe ori nerealiste și greu de menținut.
Persoanele care suferă de OCD pot avea și diferite ticuri nervoase, ca de exemplu: rosul unghiilor, clătinatul din cap, clipitul și diferite sunete. De regulă, mișcările sunt repetitive și scurte.
Totodată acestea prezintă și comportamente compulsive, de genul: spălatul pe mâini în mod obsesiv (de obicei din teama de fi contaminate cu diverși microbi sau viruși), verificarea ușilor în mod repetitiv înainte de a părăsi casa, verificarea prizelor și surselor de curent. Acești oameni au tendința să păstreze multe lucruri (cutii, ambalaje, sticle etc) inutile, neavând o valoare reală sau sentimentală pentru ei.
În unele cazuri, persoanele cu această tulburare obsesiv compulsivă vor consuma alimentele într-o anumită ordine sau le vor aranja în dulap/frigider doar după anumite culori și/sau forme.
Persoanele cu o astfel de tulburare sunt adesea conștiente de aceste comportamente problematice însă le este greu să se controleze.
Această tulburare poate apărea la persoanele care de-a lungul timpului au dobândit diferite probleme de sănătate, iar din acest motiv au devenit foarte atente cu mediul înconjurător pentru a-și proteja sănătatea.