Tulburarea borderdline – ce este, cauze, simptome, tratament

Tulburarea borderdline – ce este, cauze, simptome, tratament
Gaigher Maria

Gaigher Maria

26 aprilie 2024

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afecțiune ce ține de sănătatea mintală aflată la granița dintre nevroză și psihoză. Această afecțiune este caracterizată de fapt prin fluctuațiile de dispoziție, deseori violente, dar prezintă și instabilitate în relațiile cu ceilalți. În plus, prezintă un nivel crescut de impulsivitate. 

Tulburarea de personalitate borderline este cunoscută și sub numele de tulburare de personalitate emotiv-instabilă. Această afecțiune mentală se caracterizează prin modele intense și instabile de relaționare, auto-imagini și emoții.

BPD (tulburarea de personalitate Borderline) este o tulburare cronică, inflexibilă. Ea poate duce la probleme de ordin social, afectând grav relațiile interpersonale.

Iată câteva caracteristici adesea întâlnite în tulburarea de personalitate Borderline:

  • Instabilitate emoțională: Persoanele cu această tulburare pot experimenta schimbări bruște și intense în starea de spirit. Pot trece rapid de la extaz la disperare sau furie.
  • Relații instabile: Au dificultăți în menținerea relațiilor interpersonale sănătoase, deoarece pot avea tendințe de a idealiza sau devaloriza pe cei din jur.
  • Impulsivitate crescută: Pot avea comportamente impulsiv-agresive, cum ar fi cheltuieli neraționale, abuz de substanțe, condus imprudent, alimentație compulsivă sau comportamente sexuale de risc.
  • Teama de abandon: Persoanele cu TPB pot avea o teamă intensă de abandon și pot face eforturi disperate pentru a evita această situație, chiar și prin comportamente extreme. Abandonul poate fi real sau imaginar.
  • Imagine de sine instabilă și tulburări de identitate: pot avea o viziune confuză și fluctuantă asupra propriei persoane, putând oscila între o imagine exagerată de bună și una exagerată de rea.
  • Reacții intense la stres: Pot avea reacții puternice la stres sau la evenimente aparent neînsemnate, ceea ce poate duce la crize emoționale puternice.
  • Ideație paranoidă tranzitorie
  • Mânie nemotivată și intensă împreună cu dificultatea de a se controla
  • Comportament suicidal, gesturi și/sau amenințări cu suicidul
  • Prezintă sentimente de vid interior
  • Impulsivitatea este manifestată în cel puțin două situații potențial auto-distructive

Din păcate, această tulburare se asociază deseori și cu alte tulburări de personalitate. Există, așadar, tulburări asociate cu BPD. Principalele ar fi: tulburarea depresivă și bipolară, tulburarea consumului de substanțe, tulburare alimentară, tulburare de stres post-traumatic și tulburare cu deficit de atenție/hiperactivitate.

Comorbidități

Tulburarea de personalitate borderline (TPB) este adesea asociată cu o serie de comorbidități. Adică există și alte condiții medicale sau psihologice care pot fi prezente în același timp. Aceste comorbidități pot varia. De la tulburări de sănătate mentală până la condiții medicale fizice. Iată câteva dintre comorbiditățile comune în cazul acestei tulburări:

Depresia

Persoanele cu această tulburare de personalitate pot prezenta frecvent și episoade depresive. Simptomele depresiei pot include tristețe profundă, pierderea interesului pentru activități plăcute, schimbări în greutate și somn, sentimente de inutilitate, lipsa poftei de viață și gânduri legate de suicid.

Anxietate

Tulburarea de anxietate, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată sau tulburarea de panică, este adesea prezentă în cazul acestor persoane. Persoanele cu TPB pot avea preocupări intense și neliniștite, precum și atacuri de panică. Aceasta anxietate le poate afecta considerabil calitatea vieții.

Tulburări alimentare

Și comorbiditățile legate de alimentație sunt prezente în această tulburare de personalitate. Cum ar fi: anorexia nervoasă, bulimia nervoasă sau tulburarea de alimentație compulsivă. Aceste tulburări pot fi asociate cu instabilitatea emoțională și schimbările bruște de dispoziție. Sunt frecvent întâlnite la persoanele care suferă de această afecțiune. Uneori alimentația este o metodă de refugiu, astfel încât pot apărea aceste tulburări alimentare.

Abuzul de substanțe

Consumul de substanțe poate fi o modalitate de a face față simptomelor intense și stresante ale TPB. Persoanele cu TPB sunt predispuse la abuzul de alcool, droguri și alte substanțe. De la consumul ocazional până la dependențe este un singur pas. Adesea apar adicțiile în această tulburare de personalitate.

Tulburările de personalitate concomitente

TPB poate fi întâlnită împreună cu alte tulburări de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate antisocială, tulburarea de personalitate narcisistă sau tulburarea de personalitate dependentă.

Istoricul traumelor

Traumele trăite în copilărie (de exemplu abuzul fizic, sexual, divorțul părinților, consumul de substanțe în casă, abuzul emoțional etc) pot afecta serios și agrava această tulburare de personalitate. Traumele reprezintă un risc în dezvoltarea unei astfel de tulburări.

Tipuri de Borderline

Această tulburare de personalitate se poate regăsi sub mai multe forme, diferențele putând fi văzute în comportamentul acestor persoane afectate:

  • Tipul anxios: acesta prezintă simptome precum: neliniște, agitație constantă resimțită în tot corpul, teamă constantă, stare emoțională instabilă, schimbări de dispoziție.
  • Tipul impulsiv: impulsivitate crescută, lipsa de control asupra emoțiilor și reacțiilor.
  • Tipul autodistructiv: aceste persoane au tendința de a avea un comportament automutilant.
  • Tipul descurajat: având o stimă de sine scăzută, este adesea afectat de critici (care pot fi constructive) astfel încât se va simți mereu descurajat și atacat.

Cauzele apariției tulburării Borderline

Cauzele exacte nu sunt complet înțelese, însă cercetările sugerează că există o combinație de mai mulți factori care duc la apariția acestei tulburări, cum ar fi factori biologici, factori genetici și factori de mediu. În următoarele rânduri vom prezenta pe larg factorii care pot duce la apariția tulburării de personalitate Borderline:

Factorii genetici

Există dovezi că predispoziția genetică poate contribui la dezvoltarea unei astfel de tulburări. Studiile arată că atunci când un membru din familie suferă de tulburări mentale sau tulburări de personalitate crește riscul ca o astfel de tulburare să apară și la un alt membru.

Anomalii biologice (modificări la nivelul creierului)

Anumite dereglări biologice la nivelul sistemului nervos pot avea astfel de consecințe. Sistemul nervos joacă un rol important, iar atunci când nivelul de dopamină, serotonină sau noradrenalină este afectat poate apărea o astfel de tulburare mentală. Atunci când vorbim de anomalii biologice ne referim și la afectarea neurotransmițătorilor.

Traumele timpurii

Traumele din copilărie, cum ar fi abuzul fizic, sexual sau emoțional, neglijarea, separarea de părinți sau alte experiențe traumatice, pot crește riscul de dezvoltare a tulburării de personalitate Borderline. Traumele timpurii pot afecta dezvoltarea emoțională și capacitatea de reglare a emoțiilor.

Ambianța familială

Aceasta este foarte importantă în cadrul unei familii. Atunci când atmosfera este mereu tensionată, un copil va simți mereu deși probabil părinții tind să creadă că acesta este prea mic pentru a înțelege ce se petrece.

Un mediu familial disfuncțional sau instabil poate contribui la dezvoltarea tulburării. Neglijarea emoțională, invalidarea, lipsa de suport emoțional și conflictele frecvente în familie pot afecta dezvoltarea personalității și abilitatea de a stabili relații sănătoase.

Factorii psihologici

Anumite trăsături de personalitate și caracteristici psihologice, cum ar fi: sensibilitate crescută, impulsivitate exagerată și reactivitate emoțională intensă. Persoanele care au deja în personalitatea lor aceste trăsături sunt mai predispuse ca ulterior să dezvolte o tulburare de personalitate.

Este important să menționăm faptul că nu există o singură cauză pentru aceasta tulburare de personalitate. Ci mai degrabă o interacțiune complexă între multiplii factori menționați mai sus. În plus, nu toate persoanele expuse la acești factori vor dezvolta neapărat TPB. Diferența o face și intervenția la momentul potrivit. Cu cât mai repede acesta începe să meargă la terapie, cu atât va evita dezvoltarea unei astfel de patologii.

Cum sunt relațiile cu o persoană care suferă de tulburare de personalitate Borderline?

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline (TPB) pot experimenta dificultăți semnificative în gestionarea relațiilor interpersonale din cauza caracteristicilor lor specifice și a modului în care acestea interacționează cu ceilalți.

Aceștia de obicei își idealizează partenerii romantici de la prima sau a doua întâlnire. Ei vor să petreacă foarte mult timp împreună și le împărtășesc cele mai intime amănunte încă de la începutul relației.

Pot trece foarte ușor de la idealizarea acestor persoane la devalorizarea lor, având sentimentul că celuilalt “nu-i pasă” suficient sau că “nu-i oferă” atât cât și-ar dori. Aceasta trecere bruscă este o caracteristică tipică acestor persoane.

Ei oferă adesea ajutor altor persoane (manifestând totodată empatie), însă numai pentru că se așteaptă ca și aceștia la rândul lor să le ofere ajutorul atunci când îl solicită.

Au tendința de a-și schimba în mod neașteptat și dramatic părerea despre cei din jur. Și pot trece brusc de la rolul de persoane care solicită cu disperare ajutor, la cel de răzbunător.

Caracteristici ale persoanelor ce suferă de tulburarea borderline

Persoanele care suferă de această tulburare vor îndeplini următoarele caracteristici atunci când vorbim de relațiile cu cei din jur:

  1. Intensitate emoțională: pot experimenta emoții intense și fluctuante, ceea ce poate duce la interacțiuni foarte intense si dificile în relații. Ele pot fi extrem de pasionale, dar și foarte sensibile la reacțiile partenerilor lor, simțindu-se adesea atacate.
  2. Idealizare versus devalorizare: Una dintre caracteristicile distinctive ale TPB-ului este tendința de a idealiza sau de a devaloriza pe cei din jur. În relații, aceasta se poate manifesta prin percepția partenerului ca fiind perfect și ulterior, în momentele de stres sau conflict, trecerea rapidă la o percepție negativă sau devalorizare a acestuia. Aceste persoane au adesea tendința de a se răzbuna sau de a ataca persoana (fizic, verbal, emoțional) atunci când se afla într-un anumit conflict.
  3. Teama de abandon: adesea au o teamă profundă de abandon și pot fi hipervigilente la orice semn de respingere sau separare atunci când vorbim de relații. Această frică poate duce la comportamente de atașament excesiv sau la tentativa de a evita abandonul prin manipulare emoțională sau agresivitate.
  4. Impulsivitate în comportament: au tendința de a avea comportamente impulsiv-agresive sau autodistructive, iar acestea pot afecta relațiile într-un mod negativ, bineînțeles. Persoanele cu TPB pot avea dificultăți în gestionarea conflictelor și pot avea reacții exagerate în situații de stres sau tensionate. Ele simt că nu pot deține controlul asupra emoțiilor și reacțiilor, fiind ceva copleșitor pentru ele.
  5. Relaționare de tip alb-negru: persoanele cu această tulburare oscilează adesea între a fi apropiat de cineva și a se deschide întru totul, iar pe de altă parte în a se izola total. Această oscilație este destul de evidentă, iar acestor persoane le este greu să păstreze un oarecare echilibru.
  6. Dificultăți în stabilirea unor limite: pot avea dificultăți în stabilirea și menținerea limitelor sănătoase în relații. Ele pot avea tendința de a încerca să controleze, sa manipuleze sau să domine relația sau, dimpotrivă, să se simtă neajutorate și dependente de partener.

Soluții

Atunci când avem o relație cu o astfel de persoană cea mai bună soluție ar fi psihoterapia. Aceasta poate fi individuală, efectuată doar de persoană care suferă de această tulburare, iar ulterior se poate apela și la terapia de cuplu.

Ședințele de terapie urmate de cealaltă persoană sunt benefice pentru a o ajuta în gestionarea unor momente mai puțin ușoare. Munca ar fi bine să fie depusă de ambii parteneri pentru ca această relație să funcționeze cât mai bine.

Cum se pot ameliora simptomele în tulburarea de personalitate Borderline?

În urma mai multor cercetări și psihoterapia are succes chiar și în această tulburare de personalitate.

Psihoterapia s-a dovedit a fi un real ajutor în ameliorarea simptomelor și în reechilibrarea comportamentului persoanelor care suferă de o astfel de tulburare.

Terapia cognitiv comportamentală

Această formă de terapie este orientată spre modificarea gândurilor și comportamentelor. Terapia cognitiv-comportamentală se mai axează și pe identificarea problemelor clientului cu scopul soluționării acestora folosind tehnici și strategii specific tipului de terapie.

Tot această formă de terapie încearcă să descopere care este relația dintre gândurile pacientului, emoțiile și acțiunile acestuia. Scopul principal al acestei terapii este să îl învețe pe client să înțeleagă propriul mod de gândire și comportament și cum să schimbe acest model spre beneficiul lui. Aceasta poate conține diferite jocuri, schimb de roluri și alte tehnici care vor ajuta la îmbunătățirea calității vieții.

Terapia dialectică comportamentală

Una dintre cele mai eficiente forme de terapie pentru tulburarea de personalitate borderline (TPB) s-a dovedit a fi terapia dialectică comportamentală (TDC), dezvoltată inițial de psihologul Marsha Linehan. TDC este concepută special pentru a ajuta persoanele cu TPB să-și regleze emoțiile intense, să îmbunătățească relațiile interpersonale și să-și gestioneze comportamentele autodistructive.

În timpul sesiunilor individuale, terapeutul lucrează cu persoana afectată pentru a identifica și explora modelele de gândire și de comportament care contribuie la simptomele tulburării. Terapeutul îi ajută să dezvolte strategii de reglare a emoțiilor și abilități de gestionare a stresului.

Persoanele care participă la această formă de terapie sunt adesea încurajate să țină un jurnal în care să țină evidența stărilor emoționale și al comportamentului (notându-le pe foaie) pentru a identifica modelele și provocările și pentru a urmări progresul în dezvoltarea abilităților.

În cele mai multe cazuri terapeutul va lucra cu membrii familiei sau cu partenerii persoanei afectate pentru a îmbunătăți înțelegerea și suportul în gestionarea tulburării. Implicarea acestora are efecte considerabile și pot fi un real ajutor în evoluția stării pacientului.

Pe lângă cele două forme de terapie menționăm și Terapia psihodinamică și terapia de grup ca având rezultate bune în ameliorarea simptomatologiei la pacienții cu tulburare de personalitate borderline. În unele cazuri, dacă stabilește psihoterapeutul împreună cu medic psihiatru, se apelează și la tratamentul medicamentos.

Surse științifice:

 DSM-5 Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale.

Lois W. Choi-Kain, Ellen F. Finch, Sara R. Masland, James A. Jenkins & Brandon T. Unruk. What works in the treatment of Boderline personality disorder. Personality and impulse control disorders.

Koons CR, Robins CJ, Tweed JK, Lynch TR, Gonzales AM, Morse JQ et al. Efficacy of dialectical behavoir therapy in women veterans with borderline personality disorders. Behav. Terap. 2001

Art. F. Leichsenring, E. Leibing, J. Kruse (2011). Borderline personality disorder.

John G. Gunderson, M. D. Borderline personality disorder. A Clinical Guide. Second edition

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele