Terapia ABA (Applied Behavior Analysis)

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis)
Gaigher Maria

Gaigher Maria

28 martie 2024

CE ESTE TERAPIA ABA ȘI CU CE SE OCUPĂ EA?

Cu siguranță ați auzit măcar o dată de Terapia ABA. În acest articol vă vom prezenta această formă de terapie, explicând cu ce se ocupă ea și când este folosită.

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis) 

este o metodă terapeutică folosită pentru a ajuta persoanele care suferă de tulburări din spectrul autismului (TSA), dar este aplicabilă și în alte condiții. Analiza comportamentală aplicată (ABA) a început in anul 1968.

‍Ce este autismul?

Autismul este tulburarea care se regăsește în terapia ABA. Autismul afectează modul în care copilul percepe și procesează informația senzorială. Unii copii au nevoie de însoțitor în aproape toate domeniile vieții lor cotidiene, în timp ce alții pot fi capabili să funcționeze la un nivel foarte ridicat și pot chiar frecventa o școală normală.

Deși tulburarea durează toata viața și determină diferite grade de izolare socială, însă tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă în viața persoanei care suferă de autism.

Dacă diagnosticul se face devreme, iar tratamentul este unul adecvat, aceștia pot ajunge să aibă o viața independentă la vârsta adultă.

Terapia ABA are ca scop să modifice sau să diminueze un anumit comportament (caracteristicile tulburării) și totodată să îmbunătățească comunicarea, abilitățile sociale și nivelul de atenție.

Principii în terapia ABA

ABA se bazează pe principiile științifice ale comportamentului și  învățării pentu a înțelege și a modifica comportamentele individuale. Un aspect esențial al terapiei este analiza comportamentală funcțională, care implică identificarea funcției sau scopului unui comportament. Pe această bază se vor dezvolta strategii personalizate pentru a crește comportamentul pozitiv și a reduce sau elimina comportamentele problematice.

Această formă de terapie poate implica utilizarea unor tehnici precum recompensele sau stimulii motivaționali pentru a încuraja comportamentele dorite și pentru a le consolida, sau folosirea unor strategii pentru a reduce comportamentele negative, dăunătoare.

Deși terapia ABA este cel mai cunoscută ca fiind folosită pentru copiii cu autism, ea poate fi adaptată și aplicată și în alte domenii, precum îmbunătățirea performanței școlare, gestionarea comportamentelor problematice în mediul de lucru sau în alte contexte.

Tehnici utilizate în terapia ABA

Terapia ABA implică o serie de tehnici și practici utile pentru a înțelege și a modifica anumite comportamente. Iată câteva aspecte comune ale terapiei:

 • Evaluarea inițială: primul pas este realizarea unei evaluări în detaliu a comportamentului și abilităților individuale pentru a identifica nevoile și obiectivele specifice.
 • Stabilirea obiectivelor: aceastea pot viza îmbunătățirea abilităților sociale, de comunicare, de învățare sau alte comportamente specifice.
 • Analiza comportamentală funcțională: se analizează comportamentul pentru a înțelege exact cum individul funcționează, se identifică și ce determină un anumit comportament sau o reacție și în ce circumstanțe apar acestea.
 • Dezvoltarea planului de intervenție: se va elabora un plan personalizat care va cuprinde strategiile și tehnicile pentru a avea rezultate optime și pentru a atinge obiectivele.
 • Implementarea intervenției: aici se încadrează tehnicile de recompensare pentru comportamentele dorite, modelare, întărire pozitivă și alte strategii puse cap la cap de terapeut.
 • Monitorizare și ajustare.
 • Implicarea părinților sau îngrijitorilor: în cele mai multe cazuri, părinții sau îngrijitorii sunt implicați activ în terapie pentru a învăța și aplica strategiile și tehnicile în viața de zi cu zi a persoanei.

Foarte important de reținut este că sesiunile de terapie ABA sunt conduse doar de terapeuți specializați în ABA. Ședințele de terapie pot avea loc într-un cadru clinic, acasă (dacă este mai comod pentru copil) sau într-un mediu educațional. Aceste sesiuni implică adesea activități structurate și bine organizate.

Terapeuții care se ocupă de copiii care au astfel de probleme au o gamă largă de abordări, însă cele mai folosite sunt diferitele jocuri pe care le fac împreună cu copilașii. În următoarele rânduri vom enumera câteva jocuri potrivite pentru copiii care suferă de autism:

 • Jocuri pentru dezvoltarea senzo-motorie
 • Jocuri de rol
 • Jocuri pentru dezvoltarea motricității
 • Jocuri pentru a dezvolta partea cognitivă
 • Jocuri pentru dezvoltarea manipulării obiectelor și dexterității
 • Jocuri de grup, acestea fiind folosite pentru a îmbunătăți partea de socializare, de cooperare, de schimb
 • Jocuri de asociere.

Totodată modul în care un copil se joacă poate oferi indicii prețioase privind abilitățile însușite și cele neînsușite.

Beneficii

Terapia ABA atunci când este pusă în aplicare în mod constant și adaptată corect copilului, aduce foarte multe beneficii, printre acestea fiind:

 • Îmbunătățește IQ-ul.
 • Copilul se va dezvolta din punct de vedere cognitiv și comportamental.
 • Va învăța să se îmbrace și să se dezbrace corespunzător.
 • Va asimila diferite cunoștințe și informații din mai multe sfere, însă în mod special de natură socială.
 • Problemele legate de motricitate vor fi ameliorate.
 • Comunicarea va fi îmbunătățită.
 • Va putea recunoaște obiectele din jur, persoanele sau locațiile.
 • Se va pune accent și pe dezvoltarea empatiei.
 • Va reuși să își recunoască propriile emoții, dar și pe a celor din jurul său.
 • Își dezvoltă autocontrolul.
 • Își dezvolta independența.
 • Se va îmbunătăți atenția, memoria și rezultatele școalare.

Terapia ABA este tot mai căutată în ziua de astăzi datorită eficacității sale și este foarte important dacă avem în familie sau în rândul prietenilor copii sau adulți care se confruntă cu o tulburare din spectrul autismului să îi îndrumăm către un terapeut specializat pe aceste tulburări. Cu cât persoana în cauză începe terapia mai repede cu atât efectele vor fi mai vizibile. Încurajați oamenii din jurul dumneavoastră să apeleze cu încredere la terapie!

Surse științifice:

Theo Peeters (2009). Autismul, teorie și intervenție educațională. Iași. Editura Polirom.

Aileen Herlinda, Gary Shkedy, Dalia Shkedy (2019). How much compliance is too much compliance: is long term ABA therapy abuse?.

Bellini S. (2004). Social skill deficits and anxiety in high-functioning adolescents with autism spectrum disorders. Focus on au

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri