
Ce sunt bolile somatice sau psihosomatizarea?
Bolile somatice sau psihosomatizarea este un proces prin care stările emoționale, gândurile și stresul pot influența sau pot duce la manifestări fizice...
Cuprins
Cu siguranță ați auzit măcar o dată de Terapia ABA. În acest articol vă vom prezenta această formă de terapie, explicând cu ce se ocupă ea și când este folosită.
este o metodă terapeutică folosită pentru a ajuta persoanele care suferă de tulburări din spectrul autismului (TSA), dar este aplicabilă și în alte condiții. Analiza comportamentală aplicată (ABA) a început in anul 1968.
Autismul este tulburarea care se regăsește în terapia ABA. Autismul afectează modul în care copilul percepe și procesează informația senzorială. Unii copii au nevoie de însoțitor în aproape toate domeniile vieții lor cotidiene, în timp ce alții pot fi capabili să funcționeze la un nivel foarte ridicat și pot chiar frecventa o școală normală.
Deși tulburarea durează toata viața și determină diferite grade de izolare socială, însă tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă în viața persoanei care suferă de autism.
Dacă diagnosticul se face devreme, iar tratamentul este unul adecvat, aceștia pot ajunge să aibă o viața independentă la vârsta adultă.
Terapia ABA are ca scop să modifice sau să diminueze un anumit comportament (caracteristicile tulburării) și totodată să îmbunătățească comunicarea, abilitățile sociale și nivelul de atenție.
ABA se bazează pe principiile științifice ale comportamentului și învățării pentu a înțelege și a modifica comportamentele individuale. Un aspect esențial al terapiei este analiza comportamentală funcțională, care implică identificarea funcției sau scopului unui comportament. Pe această bază se vor dezvolta strategii personalizate pentru a crește comportamentul pozitiv și a reduce sau elimina comportamentele problematice.
Această formă de terapie poate implica utilizarea unor tehnici precum recompensele sau stimulii motivaționali pentru a încuraja comportamentele dorite și pentru a le consolida, sau folosirea unor strategii pentru a reduce comportamentele negative, dăunătoare.
Deși terapia ABA este cel mai cunoscută ca fiind folosită pentru copiii cu autism, ea poate fi adaptată și aplicată și în alte domenii, precum îmbunătățirea performanței școlare, gestionarea comportamentelor problematice în mediul de lucru sau în alte contexte.
Terapia ABA implică o serie de tehnici și practici utile pentru a înțelege și a modifica anumite comportamente. Iată câteva aspecte comune ale terapiei:
Foarte important de reținut este că sesiunile de terapie ABA sunt conduse doar de terapeuți specializați în ABA. Ședințele de terapie pot avea loc într-un cadru clinic, acasă (dacă este mai comod pentru copil) sau într-un mediu educațional. Aceste sesiuni implică adesea activități structurate și bine organizate.
Terapeuții care se ocupă de copiii care au astfel de probleme au o gamă largă de abordări, însă cele mai folosite sunt diferitele jocuri pe care le fac împreună cu copilașii. În următoarele rânduri vom enumera câteva jocuri potrivite pentru copiii care suferă de autism:
Totodată modul în care un copil se joacă poate oferi indicii prețioase privind abilitățile însușite și cele neînsușite.
Terapia ABA atunci când este pusă în aplicare în mod constant și adaptată corect copilului, aduce foarte multe beneficii, printre acestea fiind:
Terapia ABA este tot mai căutată în ziua de astăzi datorită eficacității sale și este foarte important dacă avem în familie sau în rândul prietenilor copii sau adulți care se confruntă cu o tulburare din spectrul autismului să îi îndrumăm către un terapeut specializat pe aceste tulburări. Cu cât persoana în cauză începe terapia mai repede cu atât efectele vor fi mai vizibile. Încurajați oamenii din jurul dumneavoastră să apeleze cu încredere la terapie!
Surse științifice:
Theo Peeters (2009). Autismul, teorie și intervenție educațională. Iași. Editura Polirom.
Aileen Herlinda, Gary Shkedy, Dalia Shkedy (2019). How much compliance is too much compliance: is long term ABA therapy abuse?.
Bellini S. (2004). Social skill deficits and anxiety in high-functioning adolescents with autism spectrum disorders. Focus on au
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Terapeuții noștri
Alte articole asemănătoare
Bolile somatice sau psihosomatizarea este un proces prin care stările emoționale, gândurile și stresul pot influența sau pot duce la manifestări fizice...
Burnout-ul este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare atunci când s-a acumulat mult stres și multă oboseală pe o perioadă îndelungată de timp.
Cu toții am auzit la un moment dat faptul că acizii grași Omega 3 sunt benefici pentru sănătatea inimii, dar știai că acești acizi sunt benefici și în funcționarea creierului? De-a lungul anilor, numeroase studii au evidențiat beneficiile Omega 3 asupra sănătății mintale, de la îmbunătățirea stării de spirit la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative. Citește […]
Mindfulness-ul, cunoscut și sub denumirea de „prezență conștientă,” este o practică străveche care a căpătat o popularitate considerabilă în epoca modernă datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătatea mentală și bunăstarea generală. În calitate de psiholog, am observat cum această practică poate transforma viețile indivizilor, ajutându-i să găsească un echilibru mai bun între minte și corp. […]
Probabil ai tot auzit de acest termen de “coping”, care vine din limba engleză “to cope”, adică “a face față”...
Procedurile de terapie EMDR se concentrează pe înlocuirea convingerile negative de genul