
Cum se apară mintea de stres și situațiile stresante
Probabil ai tot auzit de acest termen de “coping”, care vine din limba engleză “to cope”, adică “a face față”...
Cuprins
Terapia online este o formă de terapie care se desfășoară prin intermediul internetului sau altor tehnologii de comunicare online.
Această formă de terapie a devenit din ce în ce mai populară și acceptată ca modalitate eficientă de a trata diverse afecțiuni mintale. Caracteristicile acesteia include următoarele: utilizarea tehnologiei (internetului), confidențialitate și siguranță sporită, accesibilitate, multitudinea de abordări terapeutice, flexibilitatea programului, terapeuți licențiați, comunicare non verbală mai limitată decât în terapia clasică.
Iată câteva afecțiuni ce pot fi abordate cu ușurință în cadrul sedintelor de terapie online:
În Indonezia, în urma unor statistici, s-a dovedit a avea succes folosirea aplicației Telegram în ședințele de terapie (cognitiv-comportamentală) de scurtă durată. Această formă de terapie a luat amploare mai ales la începutul pandemiei Covid. S-a demonstrat că această terapie online este la fel de eficace precum terapia din cabinet, față în față.
Persoanele cu tulburări de ordin psihologic pot beneficia de psihoterapie online, ea se arată a avea rezultate frumoase mai ales în tulburările de anxietate și a tulburărilor depresive. Sunt chiar și studii care susțin terapia online ca fiind o soluție chiar și pe termen lung, aceasta putând ajunge pe viitor o mare oportunitate.
Adolescenții au anumite limitări specifice atunci când vine vorba de a accesa serviciile de sănătate mintală. Acestea includ: timpul, costurile implicate (de exemplu transportul până la cabinet), dar și rețineri personale pentru că se simt copleșiti de problemele care nu le sunt familiare și cu care se confruntă în acel moment. Pentru ei totul este nou.
Adolescența este o perioadă a dezvoltării, iar problemele emoționale sunt comune, dar din cauza acestor bariere pe care și le pun tinerii, majoritatea adolescenților nu ajung să beneficieze de terapie.
Internetul a fost identificat ca fiind un instrument important pentru sănătatea mintală care are capacitatea de a oferi oamenilor ajutor psihologic atunci când aceștia nu își pot părăsi căminul.
Terapia online are numeroase beneficii pe care le vom prezenta în următoarele rânduri:
Psihoerapia online oferă o opțiune valoroasă pentru mulți oameni care doresc să primească sprijin și tratament pentru problemele lor mentale. Este recomandat să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a determina dacă terapia online este adecvată pentru dumneavoastră și pentru afecțiunea specifică pe care o aveți.
Concluzionând, terapia online oferă alternativa convenabilă pentru cei care caută servicii terapeutice, dar este important să fie aleasă cu atenție și să fie discutată cu terapeutul pentru evalua care este cea mai bună soluție și abordare în fiecare caz.
Surse științifice:
Nur Annisa Ilmiatun, Nur Arifah Astri, Mea Kuraini Syafitri: Effectiveness of online psychotherapy in managing mental health problems during the covid-19 pandemic: a systematic review.
Attridge M. (2020). Internet-based cognitive-behavioral therapy for employees with anxiety, depression, social phobia or insomnia: Clinical and work outcomes.
Owens P. L., Hoagwood K, Horwitz S. M., Leaf P. J., Poduska J. M, Kellam S. G. & Ialongo N. S. (2002). Barriers to children’s mental health services. Journal of the Academy of child and adolescent psychiatry.
Boldero J., & Fallon B. (1995). Adolescent help-seeking. What do they get help for and from whom?
King R., Spooner D., & Reid W. (2003). Online psychotherapy-efficacy and prospects for structured and exploratory approaches.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Terapeuții noștri
Alte articole asemănătoare
Probabil ai tot auzit de acest termen de “coping”, care vine din limba engleză “to cope”, adică “a face față”...
Te-ai întrebat vreodată ce anume ne influențează starea de spirit, somnul, foamea sau chiar cum percepem lumea înconjurătoare? Unul dintre “pionii” de bază care ne influențează existența este serotonina, o moleculă fascinantă pe care adesea o numim “hormonul fericirii”. În realitate, serotonina este mult mai complexă decât un simplu agent de bună dispoziție. Ea este […]
Burnout-ul este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare atunci când s-a acumulat mult stres și multă oboseală pe o perioadă îndelungată de timp.
Furia este o emoție intensă și puternică, caracterizată de un sentiment de mânie sau iritare extremă. Este adesea asociată cu o reacție violentă ...
Cu toții am auzit la un moment dat faptul că acizii grași Omega 3 sunt benefici pentru sănătatea inimii, dar știai că acești acizi sunt benefici și în funcționarea creierului? De-a lungul anilor, numeroase studii au evidențiat beneficiile Omega 3 asupra sănătății mintale, de la îmbunătățirea stării de spirit la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative. Citește […]
Pierderea unei persoane dragi este un subiect delicat la care nici nu vrem să ne gândim. Dar, totodată, de-a lungul vieții, mai devreme sau mai tarziu, suntem...