
Tratarea experiențelor traumatice prin EMDR
Procedurile de terapie EMDR se concentrează pe înlocuirea convingerile negative de genul
Cuprins
Bullyingul se referă la un comportament agresiv repetat, intenționat și nefondat, de obicei între elevi sau colegi de aceeași vârstă la școală sau în alte medii sociale. Din păcate acest tip de comportament este adesea ragăsit și la adulți.
Bullyingul poate afecta negativ și profund chiar și adulții chiar dacă această problemă este adesea asociată cu copilăria și adolescența. Într-o astfel de situație există mereu un agresor și o victimă, iar efectele asupra victimei pot fi majore, iar consecințele se vor vedea pe termen lung. Când vorbim de acest fenomen ne ducem cu gândul la un dezechilibru de putere, anume unul dintre ei va avea o atitudine accentuată de dominare.
Din păcate, bullyingul poate afecta chiar și cariera. Pot apărea dificultăți în relațiile cu colegii, scăderea productivității la serviciu, iar în unele cazuri extreme pierderea locului de muncă.
Este bine de știut că există mai multe forme de bullying, cum ar fi:
Uneori oamenii confundă BULLYINGUL cu TACHINAREA. Vom clarifica faptul că sunt două lucruri diferite. O diferență majoră dintre cele două este faptul că tachinarea nu provoacă suferință așa cum face bullyingul. Tachinarea este o metodă de comunicare jucăușă, neavând neapărat o conotație negativă. Spre deosebire de tachinare, bullyingul este o formă de agresiune.
Tachinarea poate fi o metodă prin care se leagă prietenii, se rezolvă conflicte sau pentru exprimarea afecțiunii. Însă scopul bullyingului este acela de a face victima să se simtă înjosită și rușinată, iar agresorul automat va părea superior.
Persoanele care nu au experimentat o astfel de situație, cea de victimă, nu își poate da seama cât de stresant poate fi. Stresul constant cauzat de bullying poate afecta serios starea de sănătate atât mentală cât și fizică.
Vom enumera câteva efecte ce pot apărea în urma bullyingului atunci când adultul este în poziția de victimă:
Este important ca persoana care se confruntă cu bullyingul să caute sprijin și să vorbească cu un specialist în domeniul sănătății mintale sau cu persoane de încredere pentru a primi astfel ajutor. Consilierea psihologică și suportul apropiaților pot juca un rol esențial în depășirea acestor dificultăți și în promovarea unei stări de bine din punct de vedere mental.
Surse științifice:
Bullying scars- the impact on adult lifes and relationships. Ellen Walser deLara
Art.: Molly M., Sylvia Dearing, Erica Giammarco (2011). Relationships between bullying behaviours and the Dark Triad: A study with adults.
Adams A. (1992). Bullying at work. London: Virago.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Terapeuții noștri
Alte articole asemănătoare
Procedurile de terapie EMDR se concentrează pe înlocuirea convingerile negative de genul
Furia este o emoție intensă și puternică, caracterizată de un sentiment de mânie sau iritare extremă. Este adesea asociată cu o reacție violentă ...
ADHD este prescurtarea de la Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și hiperactivitate.
Mindfulness-ul, cunoscut și sub denumirea de „prezență conștientă,” este o practică străveche care a căpătat o popularitate considerabilă în epoca modernă datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătatea mentală și bunăstarea generală. În calitate de psiholog, am observat cum această practică poate transforma viețile indivizilor, ajutându-i să găsească un echilibru mai bun între minte și corp. […]
O formă a anxietății întâlnită din ce în ce mai des, în lumea contemporană este atacul de panică sau tulburarea de panică...
Ambele intră în categoria tulburărilor de personalitate antisocială. Deși sunt foarte asemănătoare, se pot deosebi prin anumite aspecte.