Tulburarea depresiva

Tulburarea depresiva
Gaigher Maria

Gaigher Maria

28 martie 2024

Episodul depresiv se referă la o tulburare de dispoziție care provoacă un sentiment persistent de tristețe, de pierdere a interesului și a plăcerii. Aceasta afectează modul în care o persoană gândește, simte și se comportă.

Depresia majoră sau distimia este a doua boală cea mai răspândită la nivel global în ziua de azi și este de departe una din principalele cauze pentru care oamenii ajung să nu mai fie funcționali, iar aici ne putem referi la locul de muncă, în relațiile cu familia și/sau cu prietenii.

Această tulburare afectează aproximativ 20% din populație, manifestându-se prin schimbarea emoțiilor, modului de a gândi,relațiile sociale sunt și ele afectate și nu în ultimul rând, un aspect foarte important: sănătatea. Multe persoane care suferă de această afecțiune pot ajunge să se îmbolnăvească fizic, depresia având un factor de risc major pentru sănătate, uneori putând fi chiar fatală. Bolile care pot fi cauzate de tulburarea de depresie sunt următoarele: probleme cardiace, accidente vasculare (AVC), demență sau diabet.

Simptome ale depresiei

Tulburarea depresivă este o boală grea de dus, care te seacă de energie și speranță, dar care însă se poate vindeca cu ajutorul tratamentului adecvat. Iată care sunt următoarele semne care ne-ar putea duce cu gândul la această afecțiune:

Persoana depresivă nu ma resimte nici o bucurie, îi este greu să ia orice fel de dicizie, chiar și cele banale

Stare depresivă mai mult de două săptămâni

Pierderea interesului față de activitățile care înainte provocau placere, relaxare

Lipsa energiei

Oboseală excesivă

Lipsa motivației

Dificultăți de concentrare

Lipsa încrederii în sine, devalorizare și stimă de sine scăzută

Gânduri obsesive

Atitudine pesimistă

Sentiment de culpabilitate

Tulburări ale somnului (insomnie sau somn excesiv, dezorganizat, haotic)

Pierderea sau creșterea apetitului/ scăderea sau creșterea în greutate

Scăderea libidoului

Iritabilitate crescută

Evitarea contactului cu familia/ prietenii

Dificultăți în realizarea saricinilor simple de acasă sau cele ce țin de locul de muncă

Stări de rău (fizic)

Diagnosticarea depresiei

Trebuie ținut cont că toate aceste simptome trebuie să persiste cel puțin două săptămâni pentru a se putea pune un diagnostic exact.

Diagnosticul corect se poate pune doar de către un specialist, aici ne referim la un psiholog clinician, medic psihiatru sau psihoterapeut. Doar ei sunt în măsura să facă distincția între diferitele simptome, situații etc. Autodiagnosticarea depresiei inspirată de pe internet nu este o metodă sigură sau relevantă.

Pe lângă discuția care va urma cu un specialist în evaluarea stării psihice, se vor aplica dacă este necesar și câteva teste psihologice, foarte ușor de completat, care vor întări sau nu diagnosticul de depresie.

Trebuie să înțelegeți că depresia este ca orice altă boală, trebuie să mergeți la un medic și să fiți consultați ca atare pentru a primi atât diagnosticul corect cât și “tratamentul”.

Tristețe versus Depresie

Deseori, din pacate, cele două trăiri sunt confundate, așadar vom clarifica puțin pentru o mai mare claritate asupra celor două.

Tristețea este o emoție normală și naturală, strâns legată de anumite situații prin care trece oricine de-a lungul vieții, însă depresia este mult mai mult decât o emoție. Diferența dintre cele două este faptul că depresia este o stare care nu trece ușor în timp, ea persistă, ba chiar mai mult tinde să se agraveze.

Tulburarea depresivă este atât de puternică încât poți ajunge să nu mai fi funcțional, ceea ce la tristețe nu se întâmplă.

Sentimentul de tristețe trece cu timpul, însă starea de depresie devine din ce în ce mai profundă, apăsătoare afectând starea generală și abilitatea persoanei a trăi viața din plin.

Tristețea poate dispărea de la sine, într-un timp relativ scurt, dar depresia necesită un tratament îndelungat, care presupune: psihoterapie și/sau tratament medicamentos. Împreună cu cele două abordări, sprijinul familiei și apropiaților este absolut necesar.

Trebuie ținut cont că tulburarea de depresie este considerată o boală cât se poate de reală și gravă, incomparabilă cu starea de tristețe.

Factori de risc ce favorizeaza depresia

Unele persoane sunt mai predispuse la a avea în timpul vieții cel puțin un episod depresiv, așadar vom enumera următorii factori de risc, mai exact cauzele care pot provoca această afecțiune:

Genetica și istoricul familial

Stresul cronic

Trauma (principala cauză pentru care se ajunge la o astfel de stare: decesul unei persoane dragi, divorțul, pierderea locului de muncă, un accident etc)

Sexul (femeile au un risc de două ori mai mare decât bărbații; dereglările hormonale având un rol important în starea psihică a femeilor)

Un stil de viață haotic (alimentație deficitară, dietă nesănătoasă, lipsa activităților fizice, deprivarea de somn)

Anumite trăsături de personalitate

Folosirea în exces a social media (mai ales în rândul copiiilor și a tinerilor adolescenți)

Nu se știe cu exactitate motivul apariție acestei tulburări, însă medicii psihiatri cred că sunt tot mai mulți factori care duc la asta, ca de exemplu: factori psihologici, factori sociali și factori biologici.

De obicei depresia apare atunci când ne aflăm deja pe un “teren” vulnerabil. De asemenea, depresia își poate face prezența pe fondul unde afecțiuni: probleme cronice, cancer în fază terminală, HIV/ Sida etc.

Însă de cele mai multe ori în cazul episoadelor depresive se poate vorbi de traume avute ori în copilărie ori de-a lungul vieții.

Tratamentul depresiei

Cea mai bună recomendare în tratarea episoadelor depresive sunt: schimbarea stilului de viață, psihoterapia cognitiv-comportamentală, iar în ultimă instanță, dacă medicul psihiatru consideră, tratamentul medicamentos (pastile antidepresive).

Concluzionând, dacă vă aflați într-o astfel de situație sau aveți pe cineva apropiat, nu ezitați să cereți ajutorul cât mai urgent, o zi poate face diferența! Nu este o problemă care trebuie neglijată mai ales că există multe soluții în a o depasi cu succes!

Platforma de psihoterapie online Psiholog.ro te poate ajuta sa gasesti un psiholog specializat in depasirea depresiei.

Surse stiintifice despre depresie:

Prof. Dr. Dr. Martin E Keck. La depression: D’ou vient-elle? Comment la traiter? Quel rapport avec le stress?

Depression: A Global Public Health Concern (2012)

Johnson, B. (2009). Depression and addiction. In T. L. Schwartz & T. Peterson (Eds). Depression: Treatment strategies and management (2nd ed., pp. 220-233)

Constance Hammen and Edward Watkins. Depression. Third Edition. (2018)

World Health org. Region. Off South-East Asia 2001, Conquering depression. New Delhi

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri