Ce este si cum se manifesta depresia postpartum?

Ce este si cum se manifesta depresia postpartum?
Gaigher Maria

Gaigher Maria

28 martie 2024

Recent ai dat nastere unei noi vieți si probabil că nici prin gând nu ți-a trecut că ai să te simți în asemenea hal, gata să izbunești în plâns în orice moment, vulnerabilă fiind, izolată și poate speriată la gândul de a vorbi cu cineva? Una din opt femei este diagnosticată cu depresie postnatală sau resimte o mare tristețe după nașterea unui copil.

Depresia postpartum, cunoscută și sub denumirea de “depresie postnatală” este o afecțiune medicală, o tulburare de ordin psihologic, care se manifestă la aproximativ 10-15% din femeile care nasc. Deși venirea unui copilaș pe lume este un eveniment fericit, acesta aduce un șir de noi emoții și trăiri (grijă, teamă, disperare, anxietate). Fenomenul care apare ulterior mai este numit și “baby blues” sau “tristețea de după naștere”.

Cercetătorii consideră că despresia postnatală trece mai ușor atunci când mama primește suport afectiv și moral, dar mai ales atenție, susținere și dragoste din partea familiei și a partenerului. Deși uneori, din pacate, mamele tind să fie neglijate, toată atenția focusându-se pe copil, acestea ajung foarte rapid în această stare.

Cauze

Una din principalele cauze pentru care apare această tulburare este modificarea hormonală care apare atât în timpul sarcinii cât și imediat după naștere. Nivelurile de hormoni feminini, estrogenul și progesteronul, scad foarte mult încă din primele ore după naștere. Totodată, și nivelul hormonului tiroidian poate scădea semnificativ, astfel încât această deficiență poate provoca episodul depresiv.

Depresia postpartum afectează până la 15% din mame, iar ultimele cercetări au identificat mai multe riscuri de ordin psihosocial si biologic.

Factori de risc:

• Existența unor episoade depresive anterioare

• Lipsa comunicării eficiente cu partenerul sau familia

• Istoric familial de depresie

• Mamă singură

• Mamă fumătoare sau cu dependențe de alcool și alte substanțe

• Sarcină neplanificată sau nedorită

• Mamă mult prea tânără sau prea în vârstă

• Situație financiară instabilă sau precară

• Absența suportului din partea partenerului sau familiei

Din pacate această tulburare nu este suficient recunoscută și tratată, pe cât ar trebui și nu i s-a oferit până acum o mare importanță sau atenție. Însă pe lângă efectele negative care se pot vedea la mamă, pot apărea și în relația mamă-sugar, și chiar și la copil, pe termen scurt și lung acestea îi pot afecta dezvoltarea.

Simptome care ne pot ajuta să recunoaștem depresia postpartum:

 Tristețe

 Pierderea interesului (chiar și față de copil)

 Lipsa motivației

 Dificultăți de concentrare

 Anxietate

 Oboseală excesivă

 Lipsa apetitului sau creșterea acestuia

 Insomnie

 Scăderea libidoului

 Sentimente de culpabilitate legate de incapacitatea de a avea grijă de copil

 Gânduri suicidare

 Migrene

 Sentimente negative față de partener, familie sau copil

Și cum orice problemă are o rezolvare, putem oferi două soluții la îndemâna oricui: psihoterapia și/sau tratamentul medicamentos ce il prescrie medicul psihiatru.

Necesitate psihoterapiei

Psihoterapia oferă posibilitatea de a ajuta la acomodarea noului stil de viață, de a oferi soluții și metode prin care să vă adaptați schimbărilor. Este recomandată în unele cazuri chiar și terapia de cuplu. Aceasta le permite partenerilor să vorbească despre trăirile și sentimentele lor, să se deschidă și să dezvăluie modul în care venirea unui copil le impactează viața de cuplu. Această formă de terapie este menită să-i apropie pe parteneri, să îi facă mai atenți la nevoile celuilalt, nu doar la copil, să comunice eficient și să se susțină reciproc.

Terapia online

Încă din momentul în care a început pandemia în anul 2020, terapeuții au fost nevoiți să se adapteze noilor condiții, astfel să recurgă la ședințele online și s-a remarcat că este chiar o metodă bună de a susține ședintele, mai ales în condițiile în care întâlnirile în cabinet sunt mai puțin accesibilie.

Astfel, vă propunem să apelați cu încredere la ședințele de psihoterapie online!

Principalul avantaj în terapia online pentru proaspăta mămică este faptul că nu trebuie să se deplaseze, poate rămâne acasă, alături de bebe, în confortul propriului cămin.

Vă vom prezenta în continuare avantajele terapiei online:

 Acces convenabil de oriunde

 Conform ultimelor cercetări, terapia online are aceleași beneficii ca o ședintă clasică în cabinet

 Programarea ședințelor este mai rapidă și mai simplă

 Ședințele de terapie pot continua și dacă este nevoie ca tu să te deplasezi în alt oraș, țară etc

 Nu se pierde timp prețios pentru mamă prin deplasarea la cabinet

 Mămica se poate simți mai confortabil în ședințele online pentru că nu trebuie să se îmbrace într-un anumit fel pentru a ieși din casă, poate sta mult mai comod

 Mama își poate face programare în funcție și de programul copilului

 Este o opțiune foarte bună în cazul în care mama locuiește în mediul rural, deoarece drumul poate fi unul solicitant sau s-ar pierde timp prețios

 Anonimatul poate fi păstrat la cerere

 Costurile sunt mai mici

Nu este nici o rușine dacă suferi de depresie postnatală. Este normal să ai dificultăți în a depăși această perioadă, mai ales dacă te simți singură, fiind o situație nouă pentru tine ca femeie, ca mamă.

Indiferent ca alegi sa mergi la un psihoterapeut intr-un cabinet fizic sau alegi sa apelezi la un psihoterapeut online, noi îți recomandăm să apelezi cu încredere la ajutorul unui specialist, care să te îndrume în acest început de drum și care să îți ofere suportul necesar pentru a te putea bucura real de aceste momente unice în viața oricărei mame.

Surse științifice:

Andersson G., Titov M. Advantages and limitations of Internet- based interventions for common mental disorders. 2014.

Baker, C., Kamke, H., O’Hara, M. W., & Stuart, S. (2009). Web-based training for implementing evidence-based management of postpartum depression. Journal of the American Board of Family Medicine.

Teri Pearlstein MD, Margaret Howard PhD, Amy Salisburg PhD, Caron Zlotnick PhD. American Journal of Obstretics and Gynecology Postpartum depression.

Wisner KL, Perel JM, Peinde KS, Hanusa BH, Findling RL, Rapport D. Prevention of recurrent postpartum depression: a randomized clinical trial. J. Clin Psychiatry 2001.

Dr. Sandra L. Wheatley. Depresia postnatală. Ed.: Antet.

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele