![Mâncatul compulsiv – ce este și cum îl putem trata](https://www.psiholog.ro/wp-content/uploads/2024/03/657089bd7969dbb6d0bb1a24_de-ce-mancam-compulsiv.webp)
Mâncatul compulsiv – ce este și cum îl putem trata
În momentul în care ajungi să consumi cantități mari de alimente cu scopul de a te simți mai bine, de a te descărca sau de a umple niște goluri emoționale, te...
Tulburarea alimentară este o afecțiune ce ține de sănătatea mentală caracterizată printr-o relație problematică cu alimentația, care poate duce la comportamente alimentare nesănătoase și la consecințe negative asupra sănătății fizice și/sau mentale ale individului.
Există mai multe tipuri de tulburări alimentare, iar cele mai cunoscute sunt:
Caracteristicile acestei tulburări sunt:
Factori de risc:
Factori de temperament: persoanele care dezvoltă tulburare anxioasă sau manifestă trăsături obsesive în copilărie.
Factori de mediu: de exemplu dacă are ca și profesie modelingul, acolo se impune a fi suplu sau în oricare alt mediu în care sunt asemenea cerințe.
Factori genetici.
Caracteristicile acestei tulburări sunt:
Factori de risc:
Factori de temperament: preocupările privind greutatea, respect de sine scăzut, simptome depresive, anxietate socială.
Factori de mediu: adoptarea unui ideal de corp suplu crește riscul apariției unor preocupări exagerate.
Factori genetici: obsezitate în copilărie sau transmiterea prin membrii familiei către persoana în cauză.
Caracteristicile acestei tulburări sunt:
Factori de risc:
Factori genetici: această tulburare pare să fie preluată de la familie, ceea ce poate reflecta rolul influenței genetice aditive.
Caracterizată prin refuzul persistent de a mânca anumite alimente sau refuzul de a mânca orice tip de alimente. Uneori persoana refuză anumite alimente de frica de a se îmbolnăvi. Acest tip de tulburare nu se caracterizează printr-o obsesie față de greutatea corpului, cum este cazul celorlalte tulburări alimentare, ci pur si simplu din cauza unui dezinteres și evitarea hranei.
Caracteriticile acestei tulburări:
Ortorexia reprezintă preocuparea patologică sau obsesia pentru a consuma numai alimente considerate sănătoase. Deși nu este oficial recunoscută ca fiind o tulburare alimentară distinctă în manualele de diagnostic, ea reprezintă o preocupare reală și problematică pentru anumite persoane.
Caracteriticile acestei tulburări:
O alimentație sănătoasă nu este deloc o problemă, însă când aceasta devine o obsesie, nu este tocmai în regulă și trebuie intervenit.
Care este soluția pentru aceste tulburări alimentare?
Evident, răspunsul este psihoterapia. De exemplu, Terapia Cognitiv-comportamentală ar fi, spun studiile, cea mai potrivită pentru această tulburare. Studiile mai arată că cei care au urmat ședinte de terapie au o rată mai mare de vindecare și abstinență (față de comportamentul nesănătos) față de cei care nu au urmat niciun fel de tratament.
Terapia de grup sau cea individuală au arătat îmbunătățiri pe termen lung. Mindfulnessul este și ea o strategie pentru a gestiona mai bine această tulburare.
Dacă te regăsești într-o astfel de situație sau cunoști pe cineva care se confruntă cu o tulburare alimentară este necesar să apelezi la ajutor specializat până nu se agravează starea de sănătate a ta sau a celui drag ție.
Surse științifice:
DSM-5. Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale. American Psychiatric Association.
Dingemans, A. (2009). Binge or control?: Assessment of validity, treatment and undelying mechanisms of Binge Eating Disorder.
Juliette M. Iacovino, Dana M. Gredysa, Myra Altman & Denise E. Wilfley. (2012) Psychological treatments for Binge eating disorders.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l