Sarcina și Matarnitatea - probleme, reguli, depresia postpartum și ce mai trebuie să știi despre această perioadă

Cum faci față problemelor psihosociale în perioada sarcinii și maternității?

Maternitatea este o perioadă specială și unică în viața unei femei. Sarcina și perioada de lăuzie este una plină de transformări, atât din punct de vedere fizic, cât și psiho-emoțional.

Maternitatea și sarcina diferă de la o femeie la alta, pentru unele femei este o perioadă dificilă, cu stări de rău, complicații medicale și un carusel de emoții, însă pentru unele este o perioadă mult mai relaxantă astfel încât se pot bucura de sarcină, fără a renunța la activitățile cotidiene, hobbyuri etc.

Este bine de știut că sarcina și maternitatea presupun un proces intens plin de emoții, bucurii și provocări noi pentru ambii parteneri.

Femeile însărcinate suferă în primul rând modificări hormonale, iar acestea îi pot aduce trăiri intense precum: tristețe, anxietate, oboseală, episoade depresive. În acele momente este posibil ca nici mama să nu se recunoască, având acele stări poate noi și atât de schimbătoare pentru ea.

De multe ori aceste trăiri intense sunt greu de gestionat atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru partenerul acesteia. Din acest motiv este util ca mama să apeleze la ajutor specializat dacă simte că pierde controlul asupra sa.

Un consilier în maternitate poate fi un real ajutor în astfel de cazuri. Pe lângă această persoană specializată în domeniul acesta, membri familiei sunt și ei foarte importanți.

Este necesar ca viitoarea mămică să primească susținere morală, suport emoțional și încurajări din partea celor dragi.

Sarcina - perioada de sarcină și efectele psihologice

Sarcina poate avea diverse efecte psihologice asupra unei femei, inclusiv pe mama în speță.

Aceste efecte pot varia în funcție de o serie de factori, inclusiv contextul social, suportul familial, istoricul medical al mamei, starea relației cu partenerul și multe altele.

Iată câteva posibile efecte psihologice ale sarcinii:

  • Bucurie: Multe femei se simt extrem de fericite și entuziasmate de venirea pe lume a unui nou membru al familiei. Pentru mulți, sarcina este o experiență plină de anticipare și bucurie.
  • Anxietate și îngrijorare: Pe măsură ce sarcina progresează, unele femei pot deveni anxioase sau îngrijorate în legătură cu sănătatea lor și a bebelușului, cu procesul nașterii, cu rolul lor ca mame etc. Îngrijorările pot fi accentuate de necunoscut, de schimbările fizice și hormonale și de temerile legate de capacitatea de a face față noilor responsabilități.
  • Depresia prenatală: Anumite femei pot experimenta depresie în timpul sarcinii. Aceasta poate fi cauzată de hormoni, stresul asociat cu sarcina și schimbările de viață. Depresia prenatală este o afecțiune serioasă care necesită atenție și tratament adecvat.
  • Modificări ale identității: Sarcina poate duce la schimbări semnificative în identitatea unei femei. Ea poate începe să se gândească la sine mai mult ca mamă decât ca individ separat, ceea ce poate fi o experiență profundă și uneori dificilă.
  • Imaginea de sine suferă modificări: Schimbările fizice asociate cu sarcina pot afecta modul în care o femeie se simte în privința propriului corp și imaginea sa de sine. Unele femei se simt minunate și împlinite în timp ce poartă o viață, în timp ce altele se pot simți nesigure sau neconfortabil cu transformările corpului lor.
  • Stresul financiar: Îngrijorările legate de costurile creșterii unui copil pot avea un impact psihologic semnificativ asupra unei mame. Stresul financiar poate agrava anxietatea și poate afecta bunăstarea generală.
  • Relația cu partenerul: Sarcina poate avea un impact asupra relației cu partenerul. Unele cupluri devin mai apropiate și mai legate în timp ce își împărtășesc anticiparea și pregătirile pentru a deveni părinți, în timp ce altele pot experimenta tensiuni și conflicte legate de schimbările în dinamica relațională sau în planurile de viață.
  • Experiența nașterii: Anticiparea nașterii și experiența efectivă a nașterii pot fi foarte intense din punct de vedere emoțional pentru o mamă. Pot apărea temeri legate de durere, siguranța bebelușului și capacitatea de a face față unei astfel de experiențe intense.

Este important ca femeile însărcinate să primească sprijin emoțional, să aibă acces la informații adecvate și să se îngrijească atât fizic, cât și psihic pe parcursul sarcinii.

Consultarea unui specialist în sănătate mentală sau a unui consilier prenatal poate fi utilă pentru gestionarea stresului și a altor aspecte psihologice ale sarcinii.

 

Reguli de respectat pentru o sarcină sănătoasă

Pentru a avea o sarcină dusă la capăt cu succes și pentru ca bebelușul să fie sănătos, îți recomandăm următoarele:

  • Mai mult somn
  • Nu mânca mai mult decât este nevoie, zicala “mănânc pentru doi” nu este una în regulă, nu este sănătos să mâncăm peste măsură
  • Hidratează-te corespunzător (apă, ceai, limonadă și alte sucuri naturale)
  • Evită alimentele care sunt “periculoase” în sarcină, alimentele crude, foarte grase, cu foarte mult zahăr sau sare
  • Fii activă, încearcă să faci cât de multă mișcare poți. Asta te va ajuta mai ales dacă vei naște natural
  • Evită sau renunță total la alcool și fumat
  • Evită pe cât poți de mult stresul (aici poate fi de ajutor meditația, yoga sau un consilier psihologic la nevoie)
  • Nu lua medicamente fără sfatul sau îndrumarea medicului

 

Importanța relației cu partenerul pe perioada sarcinii

Relația cu partenerul este extrem de importantă în timpul sarcinii din mai multe motive:

Sprijinul emoțional

Sarcina poate fi o perioadă intensa din punct de vedere emoțional și fizic pentru o femeie. Un partener care oferă suport emoțional poate fi extrem de benefic pentru a face față mai ușor schimbărilor și provocărilor asociate sarcinii.

Comunicarea deschisă

Sarcina necesită o comunicare deschisă și sinceră între parteneri. Discutarea planurilor pentru viitor, temerile, bucuriile și schimbările în relație poate consolida legătura dintre cei doi și poate ajuta la gestionarea provocărilor. Aceasta trebuie să vină din partea ambilor parteneri.

Implicarea în sarcină

Partenerul poate fi o resursă valoroasă în timpul sarcinii, participând la vizitele medicale, învățând despre sarcină și naștere și oferindu-și ajutorul în pregătirea pentru venirea pe lume a bebelușului. Implicarea activă este foarte importanta mai ales in aceste momente, iar ea poate consolida legătura dintre cei doi și poate crea astfel o bază solidă pentru viitorii părinți.

Stabilirea responsabilităților

Sarcina poate schimba si dinamica unei relații. Ea poate aduce cu sine noi roluri și responsabilități pentru ambii parteneri. Este important ca aceste schimbări să fie discutate deschis, sincer și să fie găsite modalități de a naviga împreună prin ele. Aici intervine și înțelegerea partenerului împreună cu dorința de a o ajuta cât mai mult pe viitoarea mămică.

Conectarea emoțională

Deși sarcina poate aduce unele provocări în ceea ce privește intimitatea fizică, poate și să consolideze intimitatea emoțională între parteneri. Trecerea prin experiența sarcinii și pregătirile pentru a deveni părinți împreună poate aprofunda legătura și conexiunea dintre cei doi.

Gestionarea eficient a conflictelor

Sarcina poate fi stresantă și poate aduce cu sine conflicte în relație. O relație sănătoasă și solidă poate oferi un cadru în care cei doi parteneri pot trece prin aceste momente mai dificile, găsind  soluții împreună, bineînțeles, iar atunci când pare imposibil puteți apela cu încredere la un specialist în domeniul sănătății mentale.

În ziua de astăzi există mulți mentori care vă pot ghida în acest sens astfel încât relația în această perioadă de transformare să fie cât mai armonioasă.

Concluzionând , relația cu partenerul joacă un rol crucial în timpul sarcinii, ajutând la asigurarea unui mediu de sprijin și de stabilitate în timpul acestei perioade noi din viața unei familii.

Este important ca ambii parteneri să își dedice timp și resurse pentru a investi în relația lor și pentru a face față provocărilor și schimbărilor care vin odată cu sarcina și cu venirea pe lume a unui copil.

Este totodată important să se acomodeze amândoi cu ideea că în curând nu vor mai fi doar două persoane în ecuație, ci trei. Pentru a înțelege mai bine procesul, vă recomandăm să achiziționați cărți despre sarcină, alăptare și maternitate, pentru a vă familiariza cu ceea ce urmează.

 

Sarcina și viața sexuală

Deși unele cupluri se tem să întrețină relații sexuale atunci când apare un bebe, trebuie știut că acesta nu îl va afecta atâta timp cât sarcina nu este una cu complicații medicale. Aici vă poate lămuri cel mai bine medicul ginecolog.

Însă din punct de vedere psihologic și emoțional, contactul sexual aduce multe beneficii printre care: păstrarea conexiunii cu partenerul, relaxarea, timpul de calitate petrecut împreună și așa mai departe.

Sexul în timpul sarcinii este o preocupare comună pentru mulțe cupluri care așteaptă un copil. În general, dacă sarcina decurge normal și nu există complicații medicale, sexul este considerat sigur și chiar benefic pentru majoritatea femeilor însărcinate și partenerilor lor. Este important ca dinamica cuplului să nu sufere schimbări majore.

O viață sexuală împlinită pentru ambii parteneri înseamnă păstrarea conexiunii, pe lângă plăcerea în sine. Momentele intime petrecute de cei doi pot fi la fel de plăcute chiar și în timpul sarcinii și pot ajuta la păstrarea armoniei, iar în plus poate aduce multă relaxare.

Este esențial să comunicați deschis cu partenerul și să vă exprimați temerile sau neliniștile legate de sex în timpul sarcinii.

În majoritatea cazurilor, sexul în timpul sarcinii este sigur atâta timp cât sarcina decurge normal. Cu toate acestea, dacă există complicații medicale sau riscuri, medicul ar putea recomanda evitarea actului sexual. Este important să aveți o discuție cu medicul vostru pentru a vă asigura că este sigur pentru voi.

Unul din principalele beneficii este faptul că sexul în timpul sarcinii poate fi de mare ajutor pentru unele femei și partenerii lor. Acesta poate îmbunătăți legătura și intimitatea în cuplu și poate ajuta la menținerea unei vieți sexuale active în timpul unei perioade care poate aduce cu sine multe schimbări.

În concluzie, sexul în timpul sarcinii poate fi sigur și sănătos pentru majoritatea cuplurilor, dar este esențial să aveți o comunicare deschisă, să luați în considerare confortul și siguranța și să discutați cu medicul vostru despre orice îngrijorări sau întrebări aveți.

Depresia postpartum după apariția copilului

Depresia postpartum, cunoscută și sub denumirea de “depresie postnatală” este o afecțiune medicală, o tulburare de ordin psihologic, care se manifestă la aproximativ 10-15% din femeile care nasc.

Deși venirea unui copilaș pe lume este un eveniment fericit, acesta aduce un șir de noi emoții și trăiri (grijă, teamă, disperare, anxietate).

Fenomenul care apare ulterior mai este numit și “baby blues” sau “tristețea de după naștere”.

Simptome ce pot arăta că suferi de depresia postpartum (postnatală)

  • Oboseală în exces
  • Dificultăți de concentrare
  • Insomnie
  • Lipsa apetitului sau creșterea acestuia
  • Tristețe
  • Lipsa interesului față de diferite activități (sau chiar și față de copil)
  • Migrene
  • Gânduri suicidale
  • Scăderea bruscă în greutate
  • Libido scăzut
  • Anxietate
  • Coșmaruri
  • Vertij

Este foarte important ca în aceste momente mămica să aibă alături de ea familia, oamenii dragi și mai ales partenerul. Aceștia trebuie să îi ofere siguranță, suport emoțional și să o ajute cât mai mult posibil cu diferite sarcini.

În unele cazuri este nevoie să se apeleze la un specialist, ca de exemplu un consilier psihologic sau psihoterapeut.

Terapia în tratarea depresiei postpartum

În asemenea momente delicate în care mama suferă de depresia postpartum, este necesar să îi acordăm o mai mare atenție și mult sprijin. În unele cazuri este mai dificil de gestionat simptomele, astfel încât este nevoie să apelăm la un psihoterapeut sau un consilier psihologic.

Cu ajutorul specialistului, mama va putea depăși mai ușor această perioadă.

Terapia oferă posibilitatea de a ajuta la acomodarea noului stil de viață, de a oferi soluții și metode prin care să vă adaptați schimbărilor.

Este recomandată în unele cazuri chiar și terapia de cuplu. Aceasta le permite partenerilor să vorbească despre trăirile și sentimentele lor, să se deschidă și să dezvăluie modul în care venirea unui copil le impactează viața de cuplu.

Această formă de terapie este menită să-i apropie pe parteneri, să îi facă mai atenți la nevoile celuilalt, nu doar la copil, să comunice eficient și să se susțină reciproc.

Sunt momente în care deplasarea este îngreunată, datorită faptului că mama trebuie să stea cu nou-născutul, astfel încât terapia online este o soluție la îndemâna oricui.

Terapia online în perioada maternității

Încă din momentul în care a început pandemia în anul 2020, terapeuții au fost nevoiți să se adapteze noilor condiții, astfel să recurgă la ședințele online și s-a remarcat că este chiar o metodă bună de a susține ședințele, mai ales în condițiile în care întâlnirile în cabinet sunt mai puțin accesibile.

Astfel, vă propunem să apelați cu încredere la ședințele de psihoterapie online!

Avantajele terapiei online în sarcină:

  • Accesul se poate face de oriunde
  • Este nevoie doar de conexiune bună la internet împreună cu un telefon mobil, tabletă sau laptop
  • Ședințele de terapie pot continua chiar dacă mămica trebuie să plece în alt oraș sau altă țară
  • Programările pot fi făcute în funcție de programul mamei și a copilului (în funcție de orele de somn, de momentele de alăptat etc)
  • Este o variantă foarte bună în cazul în care mama locuiește în mediul rural, drumul fiind solicitant pentru aceasta și în plus timpul petrecut pe drumuri ar fi în dezavantajul mămicii, implicând timp, resurse financiare și consum de energie, mai ales fiind o perioadă în care se dedică exclusiv nou-născutului
  • Costurile sunt mai mici
  • Mama poate sta în propriul confort, în mediul ei cunoscut, în haine comode și așa mai departe
  • Confidențialitatea este aplicată atât în ședințele din cabinet cât și în mediul online, ba chiar mai mult, este posibil ca în terapia online să fie păstrată anonimă identitatea mamei
  • S-a dovedit că terapia online oferă aceleași beneficii precum terapia care se ține în cabinet

Concluzii despre sarcină și perioada maternității

Este normal să ai dificultăți în a depăși această perioadă, mai ales dacă te simți singură, fiind o situație nouă pentru tine ca femeie, ca mamă.

De aceea, noi îți recomandăm să apelezi cu încredere la ajutorul unui specialist, care să te îndrume în acest început de drum și care să îți ofere suportul necesar pentru a te putea bucura real de aceste momente unice în viața oricărei mame.

Perioada de sarcină și maternitate este o perioadă frumoasă în care cuplul descoperă multe și învață cum să se adapteze noii vieți. Este important ca aceștia să știe în avans cu ce se vor confrunta și să se pregătească puțin citind diverse cărți, participând la diverse cursuri și seminarii educative în acest sens.

Surse științifice unde poți afla informații relevante despre sarcină

Wisner KL, Perel JM, Peinde KS, Hanusa BH, Findling RL, Rapport D. Prevention of recurrent postpartum depression: a randomized clinical trial. J. Clin Psychiatry 2001.

Dr. Sandra L. Wheatley. Depresia postnatală. Ed.: Antet.

https://doi.org/10.1080/13548506.2020.1737718

Kestenberg J. On the Development of Maternal Feelings in Early Childhood. Psychoanal Study Child. 2017; 11(1): 257–291, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00797308.1956.11822788