Ce este si cum se manifesta depresia postpartum?
Depresia postpartum, cunoscută și sub denumirea de “depresie postnatală” este o afecțiune medicală, o tulburare de ordin psihologic, care se manifestă la aproximativ 10-15% din femeile care nasc.
Cuprins
Mulți se întreabă dacă este în regulă să aibă raporturi sexuale în timpul sarcinii. Specialiștii spun că este permis atâta timp cât sarcina nu este cu risc și nu prezintă complicații de ordin medical.
Fătul este în permanență protejat atât de pereții uterului cât și de lichidul amniotic, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji din acest punct de vedere.
Evident fiecare cuplu decide împreună dacă vor să întrețină raporturi sexuale, este la alegerea fiecăruia, însă noi ne vedem nevoiți să explicăm exact cum stau lucrurile la acest capitol. Care ar putea fi riscurile sau beneficiile, cum este afectat libidoul în timpul sarcinii, care sunt contraindicațiile și așa mai departe.
Din punct de vedere biologic, femeia însărcinată “suferă” câteva modificări hormonale. În timpul sarcinii crește nivelul de estrogen, progesteron și fluxul sanguin la nivelul organelor genitale, astfel încât dorința sexuală poate fi crescută.
Așadar există cazuri în care libidoul femeii însărcinate crește în această perioadă.
Pe de altă parte, multe femei resimt la începutul sarcinii diverse simptome neplăcute, ca: greață, vărsături, oboseală extremă, stare general de rău, dureri de cap/burtă, amețeli etc astfel încât libidoul va fi în mod automat scăzut. Iar din păcate pentru unele femei, stările de rău (plus durerile de spate, nopțile nedormite) pot continua pe tot parcursul sarcinii, încât dorința de a avea raporturi sexuale poate fi spre zero.
Fiecare sarcină este diferită de la o femeie la alta, important este să faceți ceea ce simțiți că este confortabil pentru voi.
Fluctuațiile hormonale apărute în perioada sarcinii determină multe schimbări mai ales pe plan emoțional. Acestea la rândul lor afectând relația de cuplu și viața sexuală a acestora.
Stima de sine este și ea afectată de schimbările fizice prin care trece viitoarea mamică (creșterea în greutate fiind motivul principal).
De multe ori libidoul este afectat și datorită temerilor femeii. Anxietatea resimțită de mamă legat de sarcină, de momentul nașterii etc, poate avea un impact considerabil asupra vieții sexuale.
Să nu uităm că și bărbații adesea se tem că ar putea face rău bebelușului dacă se produce penetrarea, însă acesta este imposibil deoarece penisul nu poate pătrunde până în uter.
Unul din cele mai răspândite mituri este acela conform căruia copilul poate fi rănit în timpul actului sexual. În realitate bebelușul este protejat și în siguranță în burtică mămicii.
În realitate, există diverse poziții sexuale care pot aduce plăcere și nu disconfort cum ar crede unii. Într-adevăr există unele poziții care pot provoca dureri, dar este important să discutați cu medicul ginecolog și cu partenerul pentru a vedea dacă există variante care să fie potrivite femeii. Sunt numeroase poziții sigure și plăcute. Însă dacă apare orice disconfort, actul sexual se poate opri oricând. Comunicarea este foarte importantă mai ales în aceste momente.
Acest risc nu există, deși pot apărea câteva contracții vaginale și uterine, ele nu vor duce la travaliu. Însă, într-adevăr, există excepții în care medicul recomandă abstinență, ca de exemplu: atunci când există dilatare cervicală, dacă s-a produs ruptura membranelor, dacă pacienta are placentă previa (placentă care acoperă cervixul), sângerare vaginală sau după ce s-a rupt apa iar femeia urmează să nască.
Faptul că un cuplu așteaptă venirea pe lume a unui copil nu înseamnă că aceștia nu își pot continua rutina, obiceiurile sau nu se mai pot bucura de intimitate, de conectare prin dragoste sau sex. Cuplul se poate bucura în continuare de momentele de tandrețe chiar și pe perioada sarcinii.
Faptul că în timpul activității sexuale se eliberează “hormonul fericirii” care poate reduce aceste stări tensionate, face ca asta să fie un lucru deosebit de important în timpul sarcinii, fiind o perioadă în care femeia se confruntă cu preocupări legate de sănătatea ei și a bebelușului.
Actul sexual poate întări și legătura emoțională dintre parteneri, iar acest aspect este esențial pentru menținerea unei relații puternice și pentru susținerea emoțională reciprocă pe durata sarcinii și nu numai.
În plus contactul sexual și afecțiunea partenerului vor ajuta la menținerea unei imagini pozitive de sine (a mamei), oferind reasigurări și validare.
Sexul în timpul sarcinii este de un real ajutor (atunci când este permis și nu sunt probleme medicale) și pentru somn, iar un somn de calitate este esențial pentru sănătatea atât fizică cât și mentală a mamei, mai ales în acea perioadă delicată.
Endorfinele eliberează în timpul sexului și analgezice naturale, care pot ajuta la reducerea disconfortului și a durerilor minore asociate cu sarcina.
Sunt, în mod evident, situații în care întreținerea raporturilor sexuale poate fi periculos atât pentru mamă cât și pentru copil. Acest lucru poate fi confirmat doar de către medicul ginecolog care se ocupă de sarcina dumneavoastră.
Lipsa sexului în timpul sarcinii poate avea diverse efecte, în functie de fiecare cuplu. Efectele pot fi împărțite în câteva categorii: efecte emoționale, relaționale sau fizice.
Este foarte important ca un cuplu care se pregătește de venirea bebelușului să discute cât mai mult și deschis. Este esențial să ținem cont atât de nevoile proprii cât și de cele ale partenerului.
Discutați deschis despre sentimentele și nevoile voastre, comunicați sincer și oferiți sprijin reciproc.
Încercați să fiți cât mai flexibili și înțelegători cu privire la schimbările care se produc în această perioadă.
Sarcina aduce cu sine multe modificări fizice și emoționale pentru ambii parteneri.
Dacă aveți nelămuriri sau întrebări suplimentare legate de activitatea sexuală în timpul sarcinii, nu ezitați să discutați cu medicul vostru, acesta cu siguranță vă v-a ajuta cu orice informație.
Fiind o perioadă aparte, atât cu bucurie cât și cu greutăți și noutăți, este posibil să aveți nevoie pe plan emoțional de un specialist care să vă ghideze. Aici ne referim la un psihoterapeut, iar cu ajutorul ședințelor de terapie de cuplu veți putea depăși mai ușor eventualele obstacole.
Concluzionând, lipsa sexului în timpul sarcinii nu este neapărat o problemă, atâta timp cât cuplul încearcă să găsească modalități de a menține intimitatea și conexiunea. Adaptarea la aceste schimbări este cheia pentru a menține o relație fericită, sănătoasă și echilibrată.
La cât timp după naștere poți avea din nou contact sexual cu partenerul?
Este o întrebare pe care multe cupluri și-o pun. Ei bine, aici sunt mai mulți factori care pot influența momentul în care veți putea relua raporturile sexuale.
Această perioadă se numește perioada postpartum și ea la rândul ei vine cu diferite provocări și schimbări.
După naștere este indicat să așteptați până ce sangerările se vor opri (durează în medie de la trei la șapte săptămâni, în funcție de organismul fiecărei femei).
Desigur, cel mai important lucru înainte de a avea primul raport sexual este să aștepți până când te vei simți pregătită atât din punct de vedere fizic cât și emoțional.
Există un număr relativ mic de cupluri care reiau activitatea sexuală în prima lună de după nașterea copilului.
Este bine de știut că în această perioadă, partenerul trebuie să fie foarte înțelegător cu proaspăta mămică. Aceasta trece, din nou, prin alte schimbări fizice și psihice. Aceasta se poate confrunta chiar și cu depresia postpartum. Dacă mămica suferă de aceasta tulburare, în mod evident nu va avea dispoziția necesară pentru a întreține relații sexuale cu partenerul.
După naștere, prioritatea femeii este nou născutul. Acesta îi consumă mamei multe resurse, iar mămica se poate confrunta cu insomnii, nopți nedormite, oboseală în exces, lipsa energiei, dureri ale sânilor provocate de alăptat și așa mai departe.
Lipsa de somn, programul haotic și grija pentru bebeluș îi poate afecta considerabil libidoul mamei, astfel încât va fi o perioadă de lipsă.
Este important ca mămicile să reia raporturile sexuale treptat și atunci când se simt pregătite, iar partenerul să aibă răbdare și să ofere sprijin partenerei.
Este obligatoriu ca aceste lucruri să fie comunicate partenerului și să existe înțelegere pentru a găsi cel mai bun moment pentru reluarea activităților sexuale.
Pentru a lua o decizie corectă, trebuie avute în vedere mai multe aspecte importante. Dacă, spre exemplu, partenerul tău a fost diagnosticat cu o boală cu transmitere sexuală este recomandat și necesar să fie folosit un prezervativ pentru că în acest caz, sexul neprotejat în timpul sarcinii poate creşte riscul de infecţii care ar putea afecta si sănătatea copilului. De asemenea, este recomandată utilizarea prezervativului dacă nu ai o relaţie stabilă, dacă nu este o relație monogamă sau dacă între timp ai schimbat partenerul de viaţă.
Atunci când te decizi să întreții relații sexuale în timpul sarcinii, trebuie să fii și mai atent/ă deoarece mai există în burtică un bebeluș, care poate suferi și el diverse. Este important să te gândești la cea mai bună variantă astfel încât să nu fie afectat niciunul din voi trei.
În concluzie, este esențial să discutați deschis între voi ca și cuplu, dar și împreună cu medicul care vă monitorizează sarcina despre orice preocupări legate de activitatea sexuală din timpul sarcinii. Medicul va ține cont de starea de sănătate a femeii, a istoricului ei, dorințele ei, starea bebelușului, astfel încât va oferi cele mai bune sfaturi și vă va îndruma cât mai bine în toată această perioadă.
Când simți că ești copleșit si nu mai faci față stresului relațional nu uita oricând poți apela la un psiholog specializat in psihoterapie de cuplu și familie.
Cadman, Bethany (2019). What to know about sex during pregnancy. www.medicalnewstoday.com
Miereluci Costa Ribeiro (2017). Beliefs about sexual activity during pregnancy: A systematic review of the literature. https://doi.org/10.1080/0092623X.2017.1305031
Loretta DiPietro, Kelly R. Evenson. Bonny Bloodgood (2018). Benefits of physical activity during pregnancy and postpartum.
Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l
Alte articole asemănătoare
Depresia postpartum, cunoscută și sub denumirea de “depresie postnatală” este o afecțiune medicală, o tulburare de ordin psihologic, care se manifestă la aproximativ 10-15% din femeile care nasc.
Depresia postpartum, cunoscută și sub denumirea de “depresie postnatală” este o afecțiune medicală, o tulburare de ordin psihologic, care se manifestă la aproximativ 10-15% din femeile care nasc. Deși venirea unui copilaș pe lume este un eveniment fericit, acesta aduce un șir de noi emoții și trăiri (grijă, teamă, disperare, anxietate). Fenomenul care apare ulterior […]