Simți că ești stresat în aceste zile? Nu ești singur.
În timp ce tensiunea și îngrijorarea pot fi o parte naturală a vieții, din păcate, trăim într-o societate care normalizează sentimentul de a fi foarte stresat tot timpul.
Nivelurile ridicate de stres pot duce la o serie de probleme de sănătate fizică și mentală.
Organizația Mondială a Sănătății descrie starea de epuizare ca pe un sindrom rezultat din stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes.
Este caracterizată de trei dimensiuni: Sentimente de epuizare energetică sau extenuare; distanță mentală crescută față de locul de muncă; sentimente negative sau cinism legate de locul de muncă; sau, eficacitate profesională redusă.
Gestionarea stresului la locul de muncă înainte de a ajunge la Burnout este o cea mai bună modalitate de a evita burnout-ul.
Iată câteva strategii de gestionare a stresului de la locul de muncă:
Numește stresul
Cheia pentru a preveni burnout-ul este să observi când nivelurile de stres trec de la tipul sănătos, pozitiv de stres, numit ‘eustres’, la tipul negativ, nesănătos de stres, numit ‘distres’.
Eustresul este motivant. Gândește-te la un proiect de care ești entuziasmat – te simți energizat și concentrat, ești încrezător în abilitățile și capacitățile tale, și ești entuziasmat să lucrezi la acel proiect.
Acesta este eustresul sau stresul pozitiv, care te ține focusat pe sarcina, te face extrem de productiv și asigură că îți îndeplinești obiectivele.
Eustresul este pe termen scurt. Când proiectul s-a încheiat, simți euforia succesului și mergi mai departe, stresul dispare.
Pe de altă parte, este distresul – acea senzație când un proiect sau o situație pare copleșitoare. Poți simți anxietate și îngrijorare, performanța și productivitatea ta sunt afectate, la fel și energia și motivația ta.
Distresul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung.
Identifică semnele de stres
Chiar și eustresul bun, pozitiv, energizant, poate deveni distres când este prea mult.
Tu cum te simți când ești suprasolicitat la munca? Cum îți impactează stresul corpul? Relațiile ? Somnul? Productivitatea?
Fii atent la semnalele pe care corpul tău le trimite că te afli sub stres, apoi acționează în momentul în care observi că atinge sau depășește punctul critic.
Care sunt semnele tale că ai trecut de la eustres la distres?
Majoritatea dintre noi cunoaștem semnele individuale ale creșterii nivelului de stres: iritabilitate, dificultăți de somn, dureri de cap sau o dorință profundă de a te izola undeva.
Fă o listă și începe să observi semnele tale de stres. Sunt șanse să trăiești cu multe simptome ale suprasolicitării de stres chiar acum.