Stresul este o reacție normală la anumiți factori interni sau externi care cauzează stări de anxietate și de agitație. Atunci când stresul este prezent în limite normale, poate reprezenta o motivație pentru persoanele care îl experimentează. De cealaltă parte, stresul în exces poate fi inclusiv cauza unor boli grave și a unor tulburări ce afectează relațiile interumane.
Specialiștii definesc stresul ca fiind de trei tipuri:
Stresul este un răspuns natural la situații solicitante sau provocatoare și poate avea atât efecte fizice, cât și psihologice asupra indivizilor. Organismul are reacții specifice la stres, eliberând hormoni precum cortizolul și adrenalina, care induc o stare de alertă. Dacă stresul pe termen scurt poate să aibă unele avantaje, facilitând atingerea anumitor obiective, stresul cronic poate dăuna sănătății.
Simptomele care apar pe fondul stresului excesiv includ dureri de cap, tensiune musculară, oboseală, tulburări de somn și funcție imunitară slăbită. Stresul prelungit poate contribui la dezvoltarea sau agravarea unor afecțiuni precum boli cardiovasculare, tulburări digestive și tulburări de sănătate mintală.
Terapia este un instrument eficient pentru gestionarea și reducerea stresului. Înainte ca acesta să degenereze în afecțiuni fizice sau emoționale, diferite abordări terapeutice pot ajuta oameni care apelează la ajutor să dezvolte strategii de management, îmbunătățire a rezistenței la stres și reducerea acestuia.
Este esențial ca persoanele afectate de stres să fie ajutate să depisteze cauzele care au dus la aceste situații. De foarte multe ori este vorba despre traume nerezolvate, dificultăți în relații sau provocări legate de muncă. Obținând o perspectivă asupra acestor probleme, se pot dezvolta mecanisme de adaptare mai sănătoase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Terapeuții au un rol foarte important în procesul de depășire a momentelor dificile cauzate de stres.
Ne ajută să înțelegem mai bine nevoile tale, pentru a vedea ce tip deterapie ți se potrivește. Toate informațiile sunt confidențiale!
Vezi programul psihoterapeuților și detalii despre aceștia, iar înfuncție de disponibilitatea și preferințele tale, poți alege ceea ce ți se potrivește. Confirmareaprogramării o realizezi direct din platformă.
Începi să lucrezi cu psihoterapeutul tău pentru a-ți rezolvaproblemele. Depinde doar de tine să faci un prim pas in procesul de transformare. Viața ta e pe cale săse transforme, tu alegi când începi!