Stresul - o cauză a tulburărilor fizice și emoționale

Stresul este o reacție normală la anumiți factori interni sau externi care cauzează stări de anxietate și de agitație. Atunci când stresul este prezent în limite normale, poate reprezenta o motivație pentru persoanele care îl experimentează. De cealaltă parte, stresul în exces poate fi inclusiv cauza unor boli grave și a unor tulburări ce afectează relațiile interumane. 

Specialiștii definesc stresul ca fiind de trei tipuri:

  • acut 
  • episodic acut
  • cronic
Path
Vezi video

Efectele stresului sunt resimțite în corp

Stresul este un răspuns natural la situații solicitante sau provocatoare și poate avea atât efecte fizice, cât și psihologice asupra indivizilor. Organismul are reacții specifice la stres, eliberând hormoni precum cortizolul și adrenalina, care induc o stare de alertă. Dacă stresul pe termen scurt poate să aibă unele avantaje, facilitând atingerea anumitor obiective, stresul cronic poate dăuna sănătății. 

Simptomele care apar pe fondul stresului excesiv includ dureri de cap, tensiune musculară, oboseală, tulburări de somn și funcție imunitară slăbită. Stresul prelungit poate contribui la dezvoltarea sau agravarea unor afecțiuni precum boli cardiovasculare, tulburări digestive și tulburări de sănătate mintală.

Managementul stresului cu ajutorul terapiei

Terapia este un instrument eficient pentru gestionarea și reducerea stresului. Înainte ca acesta să degenereze în afecțiuni fizice sau emoționale, diferite abordări terapeutice pot ajuta oameni care apelează la ajutor să dezvolte strategii de management, îmbunătățire a rezistenței la stres și reducerea acestuia.

Ilustrație reprezentând o sesiune de terapie

Abordare terapeutică a cauzelor stresului

Este esențial ca persoanele afectate de stres să fie ajutate să depisteze cauzele care au dus la aceste situații. De foarte multe ori este vorba despre traume nerezolvate, dificultăți în relații sau provocări legate de muncă. Obținând o perspectivă asupra acestor probleme, se pot dezvolta mecanisme de adaptare mai sănătoase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Terapeuții au un rol foarte important în procesul de depășire a momentelor dificile cauzate de stres.

Testimoniale

Andra, multumesc frumos pentru tot. Mi-a ramas in gand “orice are o solutie, numai moartea nu..! Zi frumoasa

C. - 44 ani
Pictogramă 5 stele

Terapia m-a ajutat să-mi deschid mintea, mi-a arătat faptul că lucrurile pot fi privite din mai multe unghiuri, cu timpul am renunțat la rigiditate și la oamenii toxici din viața mea.

Ciprian V. - 34 ani
Pictogramă 5 stele

După vreo câțiva ani după ce am suferit o traumă, am avut probleme cu mâncarea, am scăzut mult în greutate, am contactat mulți psihologi, până m-am oprit la Andra. Cu blândețea ei, m-a învățat cum să-mi fac din mâncare un prieten de nădejde, să îmi iubesc corpul așa cum este el.

Lavinia E. - 26 ani
Pictogramă 5 stele

După doar prima întâlnire, am ajuns să recomand platforma asta Psiholog.ro. Mulțumesc pentru rezolvarea promptă a problemelor mele cu stresul și fricile.

Claudiu - 32 ani
Pictogramă 5 stele

Terapeuții noștri au experiență în diverse probleme

Cum funcționează platforma Psiholog.ro

icon-poll

Înregistrează-te!

Te înregistrezi doar cu e-mailul, primești un e-mail cu un link securizat de login către platformă, te programezi și la ora programată te loghezi pe platformă și intri in contact direct din contul tău cu psihologul ales la ora programată!

icon-timetable

Te programezi la un terapeut

Vezi programul psihoterapeuților și detalii despre aceștia, iar în funcție de disponibilitatea psihologilor și preferințele tale, poți alege ziua și ora ce ți se potrivește, efectuezi plata sedinței, si astfel confirmi programarea.

icon-webcam

Începi terapia online

La data și ora programată dă click pe linkul din e-mail primit după înregistrare, loghează-te în contul tau și începe să lucrezi cu psihoterapeutul tău pe problemele ce te frământa.
Confidențial, rapid și sigur!