Singurătatea - un sentiment care poate conduce la depresie

Chiar dacă o persoană nu are nevoie să fie înconjurată în permanență de alți oameni, există momente în care este necesară confirmarea faptului că ești important pentru cineva. Singurătatea este un sentiment care apare ca urmare a senzației că nevoile sociale nu sunt îndeplinite și că nu există sprijin în jur. 

Cele trei tipuri de singurătate sunt:

  • emoțională 
  • socială
  • existențială
Path
Vezi video

Sentimentul de singurătate creează un cerc vicios

Atunci când o persoană suferă de singurătate pentru o perioadă lungă de timp, există riscul ca acest sentiment să conducă la depresie. Omul are nevoie de contact social pentru a duce o viață normală, iar lipsa acestuia are impact puternic la nivel emoțional. Odată ce un om trăiește cu sentimentul de singurătate, poate găsi dificil să creeze conexiuni interumane și poate prefera să se izoleze, chiar dacă acest lucru intensifică problemele.

Senzațiile care apar odată cu singurătatea includ stimă de sine scăzută, îndoieli față de propria persoană și față de oamenii din jur, dar și anxietate socială. Acest sentiment negativ poate să afecteze oamenii de orice vârstă, inclusiv copiii.

Terapia, eficientă pentru gestionarea sentimentului de singurătate

Cu toții ne simțim singuri din când în când. Totuși, atunci când acest sentiment degenerează și devine deosebit de intens, impactul asupra sănătății mintale poate fi devastator. Cu ajutorul unui terapeut, o persoană care se confruntă cu singurătatea de orice tip poate învăța să aprecieze mai mult experiențele împărtășite. Nu trebuie să căutăm cu disperare să ne facem prieteni, ci trebuie să învățăm să relaționăm într-un mod sănătos, fără a dori cu orice preț confirmarea celor din jur.

Ilustrație reprezentând o sesiune de terapie

Singurătatea poate afecta sănătatea fizică

Pentru a evita complicațiile, terapia este o formă eficientă de gestionare a situațiilor cauzate de sentimentul de singurătate. Studiile arată că acest sentiment poate afecta persoanele inclusiv la nivel fizic, fiind un factor de risc pentru depresie, boli cardiovasculare și boala inflamatorie.

Testimoniale

Andra, multumesc frumos pentru tot. Mi-a ramas in gand “orice are o solutie, numai moartea nu..! Zi frumoasa

C. - 44 ani
Pictogramă 5 stele

Terapia m-a ajutat să-mi deschid mintea, mi-a arătat faptul că lucrurile pot fi privite din mai multe unghiuri, cu timpul am renunțat la rigiditate și la oamenii toxici din viața mea.

Ciprian V. - 34 ani
Pictogramă 5 stele

După vreo câțiva ani după ce am suferit o traumă, am avut probleme cu mâncarea, am scăzut mult în greutate, am contactat mulți psihologi, până m-am oprit la Andra. Cu blândețea ei, m-a învățat cum să-mi fac din mâncare un prieten de nădejde, să îmi iubesc corpul așa cum este el.

Lavinia E. - 26 ani
Pictogramă 5 stele

După doar prima întâlnire, am ajuns să recomand platforma asta Psiholog.ro. Mulțumesc pentru rezolvarea promptă a problemelor mele cu stresul și fricile.

Claudiu - 32 ani
Pictogramă 5 stele

Terapeuții noștri au experiență în diverse probleme

Cum funcționează platforma Psiholog.ro

icon-poll

Completezi un chestionar

Ne ajută să înțelegem mai bine nevoile tale, pentru a vedea ce tip de terapie ți se potrivește. Toate informațiile sunt confidențiale!

icon-timetable

Te programezi la un terapeut

Vezi programul psihoterapeuților și detalii despre aceștia, iar în funcție de disponibilitatea și preferințele tale, poți alege ceea ce ți se potrivește. Confirmarea programării o realizezi direct din platformă.

icon-webcam

Începi terapia online

Începi să lucrezi cu psihoterapeutul tău pentru a-ți rezolva problemele. Depinde doar de tine să faci un prim pas in procesul de transformare. Viața ta e pe cale să se transforme, tu alegi când începi!