Insomnie - o cauză a performanțelor scăzute și a afecțiunilor fizice și emoționale

Insomnia este o tulburare de somn care poate afecta o persoană atât la nivel fizic, cât și emoțional. În cazurile grave, această problemă poate cauza dificultăți în desfășurarea activităților obișnuite, boli fizice sau tulburări de sănătate mintală. 

Insomnia este de două tipuri:

  • pe termen scurt (acută)
  • pe termen lung (cronică)
Path
Vezi video

Cauzele insomniei pot fi numeroase

Toți oamenii se confruntă cu tulburări de somn în anumite perioade ale vieții. Fie din cauza stresului sau a unor afecțiuni la nivel fizic, poate fi dificil să adormi. Cu toate acestea, atunci când aceste episoade se repetă de 3 ori pe săptămână pentru o perioadă de 3 luni sau mai mult, specialiștii pun diagnosticul de insomnie, o tulburare ce necesită tratament pentru a fi depășită. 

Cauzele cele mai frecvente ale insomniei includ atât factori intrinseci, cât și extrinseci: stres și anxietate, un mediu nepotrivit pentru odihnă (de exemplu un dormitor prea luminos, zgomotos, cald sau rece), munca în schimburi, consumul de alcool sau cofeină înainte de a merge la culcare, tulburări de sănătate mintală – cum ar fi depresia și schizofrenia.

Combaterea insomniei și a efectelor acesteia prin terapie

Indiferent de cauza sau cauzele insomniei, terapia ocupațională are un rol foarte important în ameliorarea simptomelor insomniei și în combaterea unei astfel de etape cu impact asupra calității vieții. Alături de un specialist, persoana care se confruntă cu insomnie poate depista cauzele fizice și emoționale, găsind împreună soluții pentru a le depăși.

Ilustrație reprezentând o sesiune de terapie

Insomnia poate să aibă repercusiuni grave

Insomnia cronică poate conduce la grave tulburări de sănătate mintală. Este necesar să apelezi la sprijinul unui terapeut înainte ca aceasta să se agraveze și să conducă la probleme ce afectează atât relațiile interumane, cât și viața profesională, performanțele devenind tot mai scăzute la locul de muncă din cauza oboselii și a efectelor acesteia.

Testimoniale

Andra, multumesc frumos pentru tot. Mi-a ramas in gand “orice are o solutie, numai moartea nu..! Zi frumoasa

C. - 44 ani
Pictogramă 5 stele

Terapia m-a ajutat să-mi deschid mintea, mi-a arătat faptul că lucrurile pot fi privite din mai multe unghiuri, cu timpul am renunțat la rigiditate și la oamenii toxici din viața mea.

Ciprian V. - 34 ani
Pictogramă 5 stele

După vreo câțiva ani după ce am suferit o traumă, am avut probleme cu mâncarea, am scăzut mult în greutate, am contactat mulți psihologi, până m-am oprit la Andra. Cu blândețea ei, m-a învățat cum să-mi fac din mâncare un prieten de nădejde, să îmi iubesc corpul așa cum este el.

Lavinia E. - 26 ani
Pictogramă 5 stele

După doar prima întâlnire, am ajuns să recomand platforma asta Psiholog.ro. Mulțumesc pentru rezolvarea promptă a problemelor mele cu stresul și fricile.

Claudiu - 32 ani
Pictogramă 5 stele

Terapeuții noștri au experiență în diverse probleme

Cum funcționează platforma Psiholog.ro

icon-poll

Completezi un chestionar

Ne ajută să înțelegem mai bine nevoile tale, pentru a vedea ce tip de terapie ți se potrivește. Toate informațiile sunt confidențiale!

icon-timetable

Te programezi la un terapeut

Vezi programul psihoterapeuților și detalii despre aceștia, iar în funcție de disponibilitatea și preferințele tale, poți alege ceea ce ți se potrivește. Confirmarea programării o realizezi direct din platformă.

icon-webcam

Începi terapia online

Începi să lucrezi cu psihoterapeutul tău pentru a-ți rezolva problemele. Depinde doar de tine să faci un prim pas in procesul de transformare. Viața ta e pe cale să se transforme, tu alegi când începi!