Furia - o emoție ce poate afecta relațiile personale

Furia este o emoție ce nu a fost inclusă în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, prin urmare nu reprezintă o afecțiune. Cu toate acestea, atunci când furia se manifestă în mod constant și persoana în cauză dă dovadă de o impulsivitate ieșită din comun, această emoție poate evolua în condiții precum tulburarea de personalitate antisocială. 

Cele trei tipuri de furie sunt:

  • agresiune pasivă
  • agresiune deschisă
  • furie asertivă
Path
Vezi video

Analizează momentele de furie

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu episoade pasagere de furie nu trebuie să își facă griji cu privire la acest lucru. Uneori, furia este o cale de a elibera sentimente negative și de identifica probleme și cauze ale unor stări negative prin care o persoană poate să treacă.

De cealaltă parte, atunci când furia devine un impediment în calea relațiilor interumane sănătoase și degenerează în episoade de agresivitate verbală sau fizică, este nevoie de conștientizarea problemei și de căutarea unor soluții înainte ca furia să ducă la tulburări de sănătate mintală. 

Etapele furiei includ declanșarea, escaladarea, criza, recuperarea și depresia. Înțelegerea acestui ciclu este un lucru esențial pentru a înțelege propriile reacții și pe cele ale altora. Această înțelegere reprezintă de fapt primul pas către rezolvarea situațiilor dificile cauzate de episoadele excesive de furie.

Terapia ajută la gestionarea eficientă a emoțiilor

Furia poate fi o emoție des întâlnită în cazul copiilor, dar și în cazul adulților. Incapacitatea de a controla această emoție în mod repetat poate conduce la probleme pe plan personal și profesional. Cu ajutorul unui terapeut, emoțiile pot fi gestionate în așa fel încât să nu aibă consecințe grave asupra calității vieții.

Ilustrație reprezentând o sesiune de terapie

Psihoterapie pentru redobândirea controlului asupra propriilor emoții

Managementul emoțiilor este o cale către controlarea propriei vieți. Atunci când, în ciuda sentimentelor intense, o persoană are capacitatea de a reacționa controlat, relațiile interumane vor fi mult îmbunătățire. Cu ajutorul terapiei, gestionarea sentimentelor de orice tip devine un reflex.

Testimoniale

Andra, multumesc frumos pentru tot. Mi-a ramas in gand “orice are o solutie, numai moartea nu..! Zi frumoasa

C. - 44 ani
Pictogramă 5 stele

Terapia m-a ajutat să-mi deschid mintea, mi-a arătat faptul că lucrurile pot fi privite din mai multe unghiuri, cu timpul am renunțat la rigiditate și la oamenii toxici din viața mea.

Ciprian V. - 34 ani
Pictogramă 5 stele

După vreo câțiva ani după ce am suferit o traumă, am avut probleme cu mâncarea, am scăzut mult în greutate, am contactat mulți psihologi, până m-am oprit la Andra. Cu blândețea ei, m-a învățat cum să-mi fac din mâncare un prieten de nădejde, să îmi iubesc corpul așa cum este el.

Lavinia E. - 26 ani
Pictogramă 5 stele

După doar prima întâlnire, am ajuns să recomand platforma asta Psiholog.ro. Mulțumesc pentru rezolvarea promptă a problemelor mele cu stresul și fricile.

Claudiu - 32 ani
Pictogramă 5 stele

Terapeuții noștri au experiență în diverse probleme

Cum funcționează platforma Psiholog.ro

icon-poll

Completezi un chestionar

Ne ajută să înțelegem mai bine nevoile tale, pentru a vedea ce tip de terapie ți se potrivește. Toate informațiile sunt confidențiale!

icon-timetable

Te programezi la un terapeut

Vezi programul psihoterapeuților și detalii despre aceștia, iar în funcție de disponibilitatea și preferințele tale, poți alege ceea ce ți se potrivește. Confirmarea programării o realizezi direct din platformă.

icon-webcam

Începi terapia online

Începi să lucrezi cu psihoterapeutul tău pentru a-ți rezolva problemele. Depinde doar de tine să faci un prim pas in procesul de transformare. Viața ta e pe cale să se transforme, tu alegi când începi!