Cum gestionam furia?

Cum gestionam furia?
Gaigher Maria

Gaigher Maria

28 martie 2024

Cum gestionam furia eficient?

Furia este o emoție intensă și puternică, caracterizată de un sentiment de mânie sau iritare extremă. Este adesea asociată cu o reacție violentă sau agresivă la provocări, frustrări sau insulte. Furia poate varia de la o ușoară iritare la o furie extremă, iar atunci este momentul când ea poate deveni distructivă și trebuie ținută sub control. Când se trece o anumită limită, este momentul în care trebuie să ne punem semne de întrebare și să căutăm soluții.

Cele mai intense emoții adesea declanșează și comportamente iraționale sau duse la extrem. Atunci când devenim cu adevarat furioși putem reacționa într-un mod cu adevarat absurd pentru o perioadă de timp.

Deși într-un exces de furie ne eliberăm de emoțiile acumulate până în acel moment și putem simți o oarecare ușurare, ziua următoare poate apărea sentimentul de vinovăție, de regret.

Furia apare atunci când întâlnim o persoană cu un comportament care nu ne place, grosolan de exemplu sau o situație care ne face să ne simțim neîndreptățiți. Toate acestea duc la a ne simți vulnerabili, expuși sau fără valoare.

Sunt momente când furia, exprimată în mod legitim, poate juca un rol pozitiv, ca de exemplu atunci când este folosită în scopul convingerii cuiva, demonstrând astfel sinceritatea personală sau clarificarea unei situații care ne impactează.

Ce se întâmplă dacă reprimăm furia?

Uneori avem tendința să nu reacționăm, să păstrăm tăcerea, ceea ce nu este un lucru rău dacă situația respectivă impune asta. Însă, dacă această “mascare” se întâmplă mereu atunci ne vom încărca foarte mult cu frustrare, sentimentul de neputință și la un moment dat vom exploda și nu va fi bine nici pentru noi nici pentru cei din jur care de fapt nici nu știau, probabil, de starea noastră reală.

Furia reprimată poate veni cu numeroase complicații și consecințe negative asupra sănătății atât mentale cât și fizice. Iată  câteva dintre aceste complicații:

⦁ Probleme de ordin psihologic: persoanele care nu își exprimă adecvat furia pot dezvolta o tensiune emoțională persistentă, care poate afecta calitatea vieții.

⦁ Agravarea conflictelor: reprimarea furiei poate duce la acumularea acesteia în interiorul individului. Cu timpul, această furie poate exploda, după cum am menționat și mai sus, în mod incontrolabil și poate agrava conflictele interpersonale. Persoanele de acest gen sunt mai predispuse la manifestări violente sau relații tensionate.

⦁ Probleme legate de sănătatea fizică: creșterea tensiunii arteriale, dureri de cap, tulburări gastrointestinale și alte simptome somatice.

⦁ Auto-sabotaj: comportamente autodistructive (abuz de substanțe, automutilare, autoizolare socială).

⦁ Izolare socială.

⦁ Dificultăți de menținere a relațiilor.

⦁ Stimă de sine scăzută: acest lucru poate fi legat de sentimentul că nu are control asupra propriilor emoții sau că nu este înțeles ori acceptat de ceilalți.

Pentru a evita toate aceste consecințe este important să învățăm să gestionăm furia într-un mod sănătos și constructiv!

Gestionarea furiei este crucială pentru a putea menține relații sănătoase cu cei din jur și pentru bunăstarea personală. În următoarele rânduri vom prezenta câteva strategii pentru a vă ajuta să gestionați furia într-un mod constructiv:

1. Recunoaște-ți furia. Primul pas, ca în orice altă problemă, este recunoașterea și conștientizarea problemei, în acest caz, al furiei. Trebuie înțeles că furia este o emoție normală, dar trebuie să o tratați în mod corespunzător.

2. Luați o pauză. Atunci când simțiți că nivelul furiei crește, luați o pauză pentru a vă calma, puteți folosi chiar și tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, dacă vă permite locul și timpul.

3. Comunicarea eficientă. Evitați să folosiți acuzații sau insulte, ascultați și punctul de vedere al celorlalți.

4. Identificați susele de furie. Identificați ceea ce declanșează această emoție în voi. Odată descoperită sursa, puteți lucra pentru a le evita sau a le gestiona mai bine.

5. Gândiți-vă înainte de a acționa. Încercați să nu reacționați impulsiv ci să vă gândiți mai bine înainte.

6. Căutați ajutor profesional. Dacă vă confruntați cu furie cronică și vă este dificil să îl gestionați, poate fi necesar să apelați la ajutorul unui specialist, psihoterapeut sau consilier psihologic.

7. Exersați mai mult tehnica relaxării și mindfulness: exerciții de respirație profundă, meditația și alte tehnici similare pot ajuta la reducerea reacțiilor impulsive în momentele tensionate.

Gestionarea furiei necesită timp și mai ales practică. Este foarte important să aveți răbdare cu voi înșivă în acest proces de “remodelare”. Uneori nu putem face singuri față schimbărilor și nu este nici o rușine să apelăm la ajutorul specializat! Acesta ne va ajuta să facem față emoțiilor de zi cu zi și să le controlăm într-un mod sănătos pentru noi, dar și pentru cei din jurul nostru, astfel să nu ne afecteze viața personală.

Surse științifice:

Ba, Al Ubadi. Control excessive anger before it controls your life. 2021

DSM. Trauma- and stressor- Related Disorders (2013). In diagnostic and statistical manual disorders. American Psychiatric association.

Leritz, I. 1987. No fault negotiating. New York.

Robert S. Adler, Benson Rosen, Elliot M. Silverstein. Emotions in negotiation: How to manage fear and anger.

guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele
Autocompasiunea și recunoștința:cheia bunăstării psihologice

Autocompasiunea și recunoștința:cheia bunăstării psihologice

Autocompasiunea și recunoștința sunt concepte din ce în ce mai studiate în psihologie, aducând contribuții esențiale la sănătatea psihică și bunăstarea emoțională. Autocompasiunea implică extinderea compasiunii către sine în momentele de eșec sau suferință, iar recunoștința implică o apreciere conștientă a ceea ce avem și a celor din jur. Kristin Neff, psiholog american, definește autocompasiunea […]

Citește articolul