Experiențele traumatice. Cum le tratăm?

Atunci când un copil se naște, una dintre cele mai importante nevoi ale sale, pe lângă cele fiziologice, este nevoia de conectare. Dacă interacțiunea cu îngrijitorul sau părintele este una armonioasă, grijulie, nevoile copilului de apropiere sunt satisfăcute, acesta va dezvolta o relație sigură de atașament, ceea ce va duce la dezvoltarea unor relații satisfăcătoare în viața de adult, atât în plan social, cât și emoțional și comportamental. În momentul în care îngrijitorul sau părintele este distant emoțional sau absent, nu sunt îndeplinite nevoile copilului, el va dezvolta tipuri de atașament nesigur, anxios, evitant, dezorganizat, care rezultă în comportamente ambivalente, incertitudine în ceea ce privește propriile nevoi sau lipsa încrederii în ceilalți. 

Cu toții am auzit despre abuzul fizic, verbal, sexual, emoțional sau am experimentat în situațiile proprii de viață, însă puțini cunoaștem faptul că ”absența emoțională a unui îngrijitor/părinte” este o formă de abuz la fel de periculoasă ca toate celelalte atât de bine cunoscute.

Experiențele de viață din mica copilărie modelează prezentul din viața adultului, iar acestea stau la baza tuturor comportamentelor, alegerilor și cognițiilor după care se ghidează adultul. 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) 

Este o formă de terapie recomandată în tratarea experiențelor traumatice, a tulburării de stres post-traumatic, dar și în depresie, anxietate, adicții, fobii, traumă, abuz. 

Cum funcționează? EMDR presupune stimularea alternantă a celor două emistefere cerebrale, stângă și dreaptă, concentrându-ne pe:

  • imaginea traumatică
  • credințe negative
  • emoții
  • senzații în corp

În cadrul procesului terapeutic există mai multe tipuri de stimulare bilaterală, pe care terapeutul le poate alege pentru a-l ajuta pe client să transforme experiențele traumatice negative în experiențe de învățare adaptative, cum ar fi: 

  • stimularea oculară 
  • tapping-ul, care poate fi făcut fie de către pacient, fie de către terapeut. 

Procedurile de terapie EMDR se concentrează pe înlocuirea convingerile negative de genul:

”sunt un prost”

”nu merit”

”nu am nici o valoare”

”nu sunt de încredere”

”nu pot avea control”

”nu pot/nu merit să obțin ceea ce îmi doresc”

”sunt un eșec”

Cu o perspectivă pozitivă în ceea ce privește gândurile și convingerile persoanei. 

Pe măsură ce ne confruntăm cu un eveniment traumatic, adesea, informația este procesată și structurată într-un mod insuficient, astfel că aceasta poate include imagini intruzive, gânduri negative pe care le putem avea despre noi, emoții negative care sunt asociate gândurilor și senzații corporale care perturbă prezentul și creează disconfort emoțional, chiar dacă evenimentul s-a produs cu mult timp în urmă și ar fi trebuit să rămână doar o amintire.

În urma procesului terapeutic EMDR, clientul își poate aminti un eveniment traumatic de la care a pornit inițial și care îi crea disconfort, ajungând să-și amintească același eveniment, având emoții, gânduri, senzații, mai degrabă, neutre sau pozitive. 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) este un proces complex, dar care poate avea beneficii pe termen lung, poate face ca trecutul să râmână trecut, iar prezentul să fie principala preocupare a clientului. 

 

Surse:

  1. Shapiro, F., Kaslow, F., Maxfield, L. (2007). Handbook of EMDR and Family Therapy Processes.  John Wiley&Sons, Inc.
  2. Shapiro, F. (2018). Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy. The Guilford Press. New York

Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele

Sindromul Impostorului. Semnele și cum să scăpăm de el

Sindromul impostorului cunoscut și sub denumirea de fenomenul impostorului, este o stare psihologică în care o persoană are sentimentul că nu merită succesul sau realizările pe care le-a obținut.

Citește articolul

Bullyingul în cazul adulților

Ce este și cum afectează starea emoțională

Citește articolul

Gestionarea relațiilor de cuplu și cu cei din jur

Relațiile interumane se referă la interacțiunile și legăturile dintre oameni. Aceste relații pot acoperi o gamă largă de conexiuni, inclusiv dintre membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, parteneri de viață.

Citește articolul

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis)

Ce este terapia ABA si cu ce se ocupă ea?

Citește articolul

Cum se apară mintea de situațiile stresante

mecanismele de aparare și mecanismele de coping

Citește articolul

Care este diferența dintre psiholog clinician, psihoterapeut și psihiatru?

principalele diferențe dintre psihologi, psihoterapeuți și psihiatri

Citește articolul