Beneficiile Terapiei online

Terapia online este o formă de terapie care se desfășoară prin intermediul internetului sau altor tehnologii de comunicare online. 

Această formă de terapie a devenit din ce în ce mai populară și acceptată ca modalitate eficientă de a trata diverse afecțiuni mintale.  Caracteristicile acesteia include următoarele: utilizarea tehnologiei (internetului), confidențialitate și siguranță sporită, accesibilitate, multitudinea de abordări terapeutice, flexibilitatea programului, terapeuți licențiați, comunicare non verbală mai limitată decât în terapia clasică.

Iată câteva afecțiuni ce pot fi abordate cu ușurință în cadrul sedintelor de terapie online:

 • Tulburarea depresivă
 • Tulburarea de anxietate și atacul de panică
 • Insomnia
 • Tulburările alimentare
 • Rezolvarea traumelor din copilărie, relații abuzive sau mediu toxic

În Indonezia, în urma unor statistici, s-a dovedit a avea succes folosirea aplicației Telegram în ședințele de terapie (cognitiv-comportamentală) de scurtă durată. Această formă de terapie a luat amploare mai ales la începutul pandemiei Covid. S-a demonstrat că această terapie online este la fel de eficace precum terapia din cabinet, față în față.

Persoanele cu tulburări de ordin psihologic pot beneficia de psihoterapie online, ea se arată a avea rezultate frumoase mai ales în tulburările de anxietate și a tulburărilor depresive. Sunt chiar și studii care susțin terapia online ca fiind o soluție chiar și pe termen lung, aceasta putând ajunge pe viitor o mare oportunitate.

Adolescenții au anumite limitări specifice atunci când vine vorba de a accesa serviciile de sănătate mintală. Acestea includ: timpul, costurile implicate (de exemplu transportul până la cabinet), dar și rețineri personale pentru că se simt copleșiti de problemele care nu le sunt familiare și cu care se confruntă în acel moment. Pentru ei totul este nou.

Adolescența este o perioadă a dezvoltării, iar problemele emoționale sunt comune, dar din cauza acestor bariere pe care și le pun tinerii, majoritatea adolescenților nu ajung să beneficieze de terapie. 

Internetul a fost identificat ca fiind un instrument important pentru sănătatea mintală care are capacitatea de a oferi oamenilor ajutor psihologic atunci când aceștia nu își pot părăsi căminul.

Terapia online are numeroase beneficii pe care le vom prezenta în următoarele rânduri:

 1. Accesibilitate sporită. Aceste gen de terapie elimină barierele geografice și face posibil ca persoanele din zonele rurale sau izolate să aibă acces la servicii de sănătate mintală. Pentru cei cu mobilitate redusă care nu pot ajunge la cabinetul terapeutic în mod regulat din diverse motive: intervenții chirurgicale, mama care doar ce a nascut sau este mereu acasă cu copiii, accidente care împiedică deplasarea de acasă, transportul aproape inexistent sau prea scump, motive de ordin financiar.
 2. Confort și confidentialitate. Mulți oameni se simt mai confortabil să discute despre problemele lor în propriul lor mediu. De multe ori deschiderea din partea pacienților este mai mare și gradul de confidențialitate este mai mare deoarece se poate asigura anonimatul.
 3. Flexibilitate în program. Dacă nu ai un program de lucru fix, uneori ai perioade mai aglomerate sau pur și simplu călătorești frecvent, atunci asta este cea mai bună variantă pentru tine astfel încât poți continua terapia indiferent de situație.
 4. Varietate mare de conectare la terapie. Sesiuni de chat, apeluri video, email. Permite o adaptare mai mare la preferințele și nevoile individuale.
 5. Posibilitatea de a găsi un specialist potrivit.
 6. Costuri reduse. Atât pentru terapeut cât și pentru pacient.
 7. Posibilitatea de a ține mai ușor legătura cu terapeutul. Indiferent de situație, legătura se face mult mai repede în mediul online, la un click distanță.

Psihoerapia online oferă o opțiune valoroasă pentru mulți oameni care doresc să primească sprijin și tratament pentru problemele lor mentale. Este recomandat să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a determina dacă terapia online este adecvată pentru dumneavoastră și pentru afecțiunea specifică pe care o aveți.

Concluzionând, terapia online oferă alternativa convenabilă pentru cei care caută servicii terapeutice, dar este important să fie aleasă cu atenție și să fie discutată cu terapeutul pentru evalua care este cea mai bună soluție și abordare în fiecare caz.

Surse științifice:

Nur Annisa Ilmiatun, Nur Arifah Astri, Mea Kuraini Syafitri: Effectiveness of online psychotherapy in managing mental health problems during the covid-19 pandemic: a systematic review.

Attridge M. (2020). Internet-based cognitive-behavioral therapy for employees with anxiety, depression, social phobia or insomnia: Clinical and work outcomes.

Owens P. L., Hoagwood K, Horwitz S. M., Leaf P. J., Poduska J. M, Kellam S. G. & Ialongo N. S. (2002). Barriers to children’s mental health services. Journal of the Academy of child and adolescent psychiatry.

Boldero J., & Fallon B. (1995). Adolescent help-seeking. What do they get help for and from whom?

King R., Spooner D., & Reid W. (2003). Online psychotherapy-efficacy and prospects for structured and exploratory approaches.

Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele

Tratarea experiențelor traumatice prin EMDR

EMDR este o formă de terapie recomandată în tratarea experiențelor traumatice, a tulburării de stres post-traumatic, dar și în depresie, anxietate, adicții, fobii, traumă, abuz. 

Citește articolul

Sindromul Impostorului. Semnele și cum să scăpăm de el

Sindromul impostorului cunoscut și sub denumirea de fenomenul impostorului, este o stare psihologică în care o persoană are sentimentul că nu merită succesul sau realizările pe care le-a obținut.

Citește articolul

Bullyingul în cazul adulților

Ce este și cum afectează starea emoțională

Citește articolul

Gestionarea relațiilor de cuplu și cu cei din jur

Relațiile interumane se referă la interacțiunile și legăturile dintre oameni. Aceste relații pot acoperi o gamă largă de conexiuni, inclusiv dintre membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, parteneri de viață.

Citește articolul

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis)

Ce este terapia ABA si cu ce se ocupă ea?

Citește articolul

Cum se apară mintea de situațiile stresante

mecanismele de aparare și mecanismele de coping

Citește articolul