Ce este îndrăgostirea?
Îndrăgostirea este o stare emoțională puternică și pozitivă în care o persoană se simte atrasă de altă persoană într-un mod profund și romantic. Acest sentiment poate implica o varietate de emoții și trăiri, cum ar fi fericirea, entuziasmul, dorința, atașamentul și preocuparea pentru binele celuilalt.
Oamenii care au avut parte de acest sentiment spun că este una din cele mai frumoase și intense trăiri. Este însă important de menționat faptul că îndrăgostirea poate fi diferită pentru fiecare persoană și poate fi influențată de experiențele individuale, contextul social sau cultural.
În timp, din acest sentiment de îndrăgostire se poate naște o iubire stabilă și profundă.
Relațiile sunt diferite, niciuna nu este la fel, unele sunt echilibrate și armonioase, însă unele sunt toxice, iar până realizăm că ne aflăm într-o relație defectuoasă, poate dura și este foarte posibil să nu conștientizăm ce nu este în regulă în relația noastră.
Atunci când dorim să începem o relație cu cineva nu ținem cont de toți factorii sau defectele ce le are partenerul, pentru că de cele mai multe ori suntem orbiți de acei fluturași de la început sau pur și simplu nu descoperim omul de lângă noi cu adevărat decât atunci când deja este prea târziu. Există multe semne de “avertizare” într-o relație care pot indica probleme sau comportamente nesănătoase, iar acestea pot varia în funcție de tipul de relație și de persoanele implicate.
În următoarele rânduri vom prezenta câteva “red flags” care semnalează o relație toxică:
Consecințele abuzului într-o relație (aici putem vorbi totodată de o persoană cu tulburare de personalitate antisocială, psihopatul sau narcisistul):
O relație sănătoasă implică reciprocitate atunci când vorbim de grija purtată celuilalt, respect, compasiune și interes față de bunăstarea partenerului. Într-o relație ambii trebuie să aibă un cuvânt de spus, să decidă împreună și să comunice orice este necesar pentru a soluționa problemele apărute.
Relația sănătoasă dintre doi oameni implică efort, comunicare eficientă și angajament din partea amândurora.
Iată câteva ponturi pentru a avea o relație cât mai echilibrată și sănătoasă:
Este important de reținut că fiecare relație este unică în felul ei, iar semnele de avertizare variază de la un caz la altul. Atunci când sesizați schimbări și vedeți aceste semnale, este bine să căutați ajutor specializat și să apelați la terapie de cuplu pentru a remedia problemele ce acaparează relația. Dar pentru asta este nevoie de ambii parteneri să realizeze ce este toxic și să își dorească o schimbare. Dacă vă aflați într-o relație abuzivă este crucial să cereți ajutor imediat pentru a va proteja sau pentru a ieși din situația respectivă.
Atunci cand va simtiti coplesiti nu sunteti singuri, puteti apela la un specialist in relatii de cuplu pentru a depasi provocarile vietii cotidiene.
Din păcate, nu există o rețetă ideală și universală pentru a avea o relație perfectă, însă aceste îndrumări de mai sus pot contribui la menținerea unei relații armonioase. Fiecare cuplu este unic, important este să descoperiți ce funcționează pentru voi.
Surse științifice:
Article. Human networks and toxic relationships. Nazaria Solferino, Maria Elisabetta Tessitore. 2021
Toxic relationships: The experiences and effects of psychopaty in romantic relationships. Adelle Forth, Sage Sezlik, Seung Lee, Mary Ritchie, John Logan, Holly Ellingwood. International Journal of Offender therapy and comparative criminology. 2022
Exerciții pentru reducerea anxietății
Cum ne influențează gândurile, starea de bine.
Motivele pentru care psihoterapia poate să nu fie eficientă
Abordarea celor 4 Stiluri de atasament.
Află cum combatem lipsa somnului noaptea?
Afla totul despre stima de sine si cum o putem inbunătăți!