Ce sunt valorile personale? 

Probabil cu toții am observat că anumite lucruri sunt mai importante pentru noi, decât altele, dar poate niciodată nu ne-am gândit să le numim sau să ni le stabilim într-un mod clar. Valorile reprezintă acele lucruri care sunt importante pentru noi. Ele servesc drept motivație și ghidaj în acțiunile din viața de zi cu zi. Valorile personale nu doar că ne orientează și motivează acțiunile, dar ne influențează și percepția asupra realității și ne dau sens vieții. 

De ce este important să ne cunoaștem valorile? 

Trăim zi de zi luând decizii și făcând diverse lucruri. Dar ce se află în spatele deciziilor și acțiunilor noastre? 

Am putea spune că exista două moduri de a ne trăi viața. Pe de o parte putem să trăim pe mod automat, fiind furați de întâmplările de zi cu zi, de oamenii și responsabilitățile imediate, sau chiar de emoțiile sau traumele trăite. Pe de alta parte, putem trai ghidați de valorile noastre, stabilind ce este important pentru noi și stabilind obiective și proiecte personale, în funcție de acestea. 

Dacă suntem norocoși, este posibil să trăim o viață plină, o viață cu sens, neidentificandu-ne într-un mod structurat valorile – poate ne urmăm valorile oarecum instinctual. Însă pentru a nu ne lăsa la voia întâmplării, este important să încercăm să ni le definim și să observăm în ce măsură acțiunile noastre de zi cu zi, reflectă aceste valori.

 Pentru a trai o viață bună și pentru a ne menține sănătatea psihică, avem nevoie de: 

 • Fericire (stări) – facem ceea ce ne place 
 • Sens - prin stabilirea și trăirea valorilor personale
 •  Rezultate (prin muncă) – facem ceea ce știm să facem sau învățam să facem lucruri. 

Astfel, în agenda zilnica, este bine să găsim pentru fiecare zi lucruri care: 

 • Ne dau stări de bine, deci sunt lucruri care ne plac. 
 • Ne dau sens – deci facem lucruri care susțin valorile noastre. 
 • Din care obținem rezultate: deci fac lucruri la care mă pricep sau învăț lucruri, astfel încât să existe lucruri la care mă pricep. 

Deci valorile nu sunt singurele care dau calitate vieții noastre, dar sunt o parte importanta ale acestui aspect.

 Cum îmi descopăr valorile? 

Exista diverse exerciții prin care ne putem descoperi valorile. Găsiți mai jos trei dintre acestea. 

Exercițiul 1. Presupuneți că ați ajuns la vârstă de 85 de ani și ați trăit o viață împlinită. Acum vă uitați la apusul fermecător al vieții dvs. Scrieți o scrisoare din perspectiva aceasta către dvs. la vârstă actuala și spuneți ce ați făcut că să ajungeți la împlinire. 

Exercițiul 2. Exercițiul epitafului: ați murit și cei care au rămas trebuie să scrie ceva despre dumneavoastră câteva cuvinte, pe piatra funerara. Ce ați vrea să se scrie despre dvs.? “Aici zace un om care….” 

Exercițiul 3. Exercițiu foaie A4 – alegeți 10 valori personale și notați-le pe cartonase, separat; exemple de valori pot fi: siguranță, putere, familie, Dumnezeu, libertate, munca, adevăr, a iubi, deschidere, creativitate, ajutorare, placere, cunoaștere, justiție etc.

 • Alegerea forțată: după 1 min 30 sec pun deoparte o valoare fară de care pot trai. Continuam tot așa, până la ultima. 

Clasament: ultima valoare rămasă are rangul 1, deci e cea mai importanta, apoi urmează celelalte valori în ordine descrescătoare. 

Puteți folosi unul sau toate cele trei exerciții. Important este ca la final să aveți o lista a propriilor valori, pe care să le folosiţi ȋn stabilirea obiectivelor şi planificarea acţiunilor.

Ce fac după ce îmi descopăr valorile? 

După ce reușesc să am o lista a valorilor proprii (5-10 valori), reflectez puțin asupra lor: 

 • În ce măsură îmi trăiesc viață conform valorilor mele? “Mi-am trăit viață mea, sau un scenariu pe care mi l-au scris alții?”. 
 • Punem valorile/clasamentul valorilor pe o foaie și observăm câte resurse alocăm zilnic, pentru valorile pe care le avem. Cât timp aloc eu să fac ceea ce spun eu însumi că e o valoare pentru mine? Fac lucruri conform cu valorile mele, sau trăiesc pe pilot automat, fară să-mi dau seama? 
 • Daca există incongruență valori-acțiuni, reflectez asupra acestui lucru. Aici sunt doua variante: ori mi-am ales valoarea greșit, ori nu îmi trăiesc valoarea. 
 • Îmi notez în agenda zilnica acțiuni care sunt congruente cu valorile mele și le realizez. Daca o valoare de-a mea este Dumnezeu, atunci mă asigur că mă rog zilnic. Daca este familia, mă asigur că îmi sun mama zilnic, spre exemplu. Daca valoarea mea este performanta, îmi stabilesc zilnic doua ore de studiu etc. 

Extrem de important este ca ceea ce descopăr despre mine, să și trăiesc. Deci comportamentele mele de zi cu zi, trebuie să reflecte valorile mele. 

Ȋn loc de concluzie, pe scurt: descoperiți-vă valorile; listati-le, memorati-le; observați daca vă trăiți valorile, zi de zi; alegeți zilnic comportamente care să fie congruente cu valorile pe care le aveți. 

Pe scurt...

Când ceea ce faci zi de zi îti aduce bani dar nu și satisfacție atunci nu ești in acord cu valorile tale. Când simți că muncești atunci când muncești nu ești in acord cu valorile tale. Când munca ta o faci doar pentru bani si orice activitate o faci cu dificultate nu ești in acord cu propriile valori. Cand ești în acord cu propriile valori, orice muncă faci, o faci dintr-o stare de bine ce îți dă energie si aducând valoare celor din jur faci și bani, e mai clar?!.

În acest fel, vă asigurați o viață trăită cu sens! ☺ 

Bibliografie:

 1. Czerniawska M, Szydło J. Do Values Relate to Personality Traits and if so, in What Way? - Analysis of Relationships. Psychol Res Behav Manag. 2021 May 3;14:511-527. doi: 10.2147/PRBM.S299720. PMID: 33976575; PMCID: PMC8104970.
 2. https://www.linkedin.com/pulse/using-values-build-your-resilience-times-stress-covid-jackie-cleary/

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele