Bolile somatice sau psihosomatizarea este un proces prin care stările emoționale, gândurile și stresul pot influența sau pot duce la manifestări fizice sau simptome medicale. Aceste simptome fizice pot apărea în absența unei cauze organice și pot fi rezultatul unei reacții complexe dintre minte și corp.

Aproximativ 75% din indivizii diagnosticați anterior cu ipohondrie sunt reîncadrați în diagnoticul de tulburare cu simptome somatice. Iar aproximativ 25% din cei care suferă de ipohondrie au un nivel crescut de anxietate.

Ce este tulburarea cu simptome somatice?

Această tulburare reprezintă unul sau mai multe simptome somatice neplăcute sau care determină o perturbare semnificativă a activității cotidiene. Simptomele pot fi sau nu asociate cu altă afecțiune medicală. Persoanele cu această tulburare prezintă de regulă o îngrijorare exagerată legată de boală. Ei consideră că simptomele fizice pe care le prezintă sunt extrem de periculoase, nocive sau îngrijorătoare și adesea se gândesc la ce este mai rau în legătură cu sănătatea lor. Chiar și atunci când le este dovedit contrariul, unii pacienți se tem în continuare de severitatea simptomelor lor.

În forma severă a tulburării, preocupările legate de sănătate pot ajunge să domine viața individului și relațiilor interpresonale ale acestuia. Calitatea vieții legată de starea de sănătate este adesea afectată atât în plan fizic cât și psihic. 

De obicei, acești indivizi apelează frecvent la serviciile medicale de sănătate, dar îngrijirile primite au rareori efect privind atenuarea simptomelor.

Femeile pot fi mai predispuse la această tulburare. Debutul bolii este de obicei la persoanele mai vârstnice și se întâmplă acest lucru deoarece aceștia au adesea și simptome somatice dar și afecțiuni în mod concomitent.

La copii, cele mai frecvente simptome sunt durerea abdominală, durerea de cap, oboseala si greața.

Psihosomatizarea sugerează existența unei legături strânse între sănătatea mintală și cea fizică. De exemplu, stresul sau anxietatea persistentă pot duce la manifestări fizice precum dureri de cap, stomac, tensiune musculară sau alte simptome.

Este important să înțelegem faptul că psihosomatizarea nu înseamnă că simptomele sunt “doar în mintea noastră” sau că nu sunt reale. Ele sunt resimțite și experimentate în mod real de către persoana în cauză.

În următoarele rânduri vom prezenta care sunt simptomele care corespund stărilor psiho-emoționale:

 • Anxietatea: dureri de stomac, lipsa poftei de mâncare, palpitații, greață, respirație greoaie.
 • Depresie: insomnia/somnolența crescută, dureri de stomac, apetit scăzut/crescut, senzația de gol în piept, dureri în piept, energie scăzută, senzația de oboseală.
 • Trauma: tremor, palpitații, migrene, atacuri de panică, amețeală.
 • Frica/teama: crampe, greață, senzația de sufocare, tensiune musculară.
 • Rușine/ vinovăție: stare de agitație/nervozitate, dureri de stomac, senzația de sufocare.

DICȚIONAR BOLI PSIHOSOMATICE

 • Acneea: neacceptarea propriei persoane.
 • Alcoolism: implică probleme legate de tată, din suflet lipsește iubirea. Aceștia au ajuns să nu iubească pe nimeni.
 • Afecțiunile pulmonare: păstrează deseori jale reprimată, necazuri, supărări, frica de a se bucura de viață.
 • Afecțiuni suprarenale: indiferența sau ignoranța față de sine.
 • Alergiile: rezultatul supărărilor interioare, al nemulțumirilor față de oamenii apropiați.
 • Astmul: iubire ascunsă, înăbușită.
 • Atact de cord: fuga de familie, de sine și de viață; sentiment de vinovăție.
 • Bolile de piele: teama individului de a se exprima total, de a fi el însuși, de a se deschide complet. De exemplu, Psoriazisul reprezintă o lipsă de iubire pentru sine și o respingere a tot ce viața îi oferă individului; orgoliu nedomolit.
 • Cancerul: este boala întristării, reprimarea sentimentelor negative, deprimarea și nemulțumirea față de sine, de soartă. Aici regăsim depresia și regretul față de trecut. Toate emoțiile înăbușite duc la cancer. Dacă ne supărăm mereu pe persoana iubită, pe sine sau pe soartă ne vom îmbolnăvi de exemplu de cancer la plămâni. Cancerul la stomac rezultă din gândurile agresive. Această boală reprezintă o autodistrugere.
 • Constipația: posesivitate, refuzul de a se debarasa de vechile scheme, obiceiuri. Acea persoană nu vrea să facă loc la altceva nou.
 • Diareea: teamă, încordare, refuzul de a accepta idei noi.
 • Ficatul: ură, mânie, furie.
 • Greața/vărsăturile: respingerea unei idei, a unei persoane sau experiențe.
 • Rinichii: tot ce este reprimat, frică și teamă.
 • Sistemul digestiv (stomac, intestine etc): ură, mânie, regret legat de trecut, grijă, teamă, îngrjiorarea față de viitor.

Tratarea psihosomatizării poate implica abordarea atât a aspectelor mentale, prin consiliere sau terapie psihologică, cât și a celor fizice, pentru a oferi alinare și îmbunătățirea calității vieții persoanei afectate.

Ca și tratament medicamentos, în unele cazuri se apelează la: anxiolitice, antidepresive și/sau sedative.  

De multe ori această tulburare ne poate da bătăi de cap și ne poate afecta destul de tare calitatea vieții, însă important este să realizăm care este cauza simptomelor, iar dacă sunt de ordin somatic să apelăm de îndată la ajutorul unui specialist. Psihoterapia cognitiv-comportamentală este cunoscută ca fiind o formă de terapie de mare ajutor în astfel de cazuri. Pe lângă ședințele de psihoterapie, sprijinul familiei, a prietenilor sau a partenerului este foarte important și necesar, pentru ca procesul de vindecare să fie unul mai comod și ușor.

Dacă te confrunți cu somatizări, dureri emoționale ce nu au o cauză medicală, de multe ori poate fi vorba de o cauza psihoemotională sau psihologică.

Dacă îți este greu să ceri ajutor intr-un cabinet de psihoterapie fizic in localitatea ta, nu ețti singur, există soluții - platforma Psiholog.ro îți oferă acces la psihologi online cu formare in psihoterapie la doar un click distanță.

Surse științifice:

DSM-V, Manual de Diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale. American psychiatric association.

Hifsa Nisar, Rahul Srivastava. Fundamental concept of psychosomatic disorders: a review. Internationale Journal of Contemporary Medicine, Surgery and Radiology. 2018

Vezi terapeuții noștri

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele

Tratarea experiențelor traumatice prin EMDR

EMDR este o formă de terapie recomandată în tratarea experiențelor traumatice, a tulburării de stres post-traumatic, dar și în depresie, anxietate, adicții, fobii, traumă, abuz. 

Citește articolul

Sindromul Impostorului. Semnele și cum să scăpăm de el

Sindromul impostorului cunoscut și sub denumirea de fenomenul impostorului, este o stare psihologică în care o persoană are sentimentul că nu merită succesul sau realizările pe care le-a obținut.

Citește articolul

Bullyingul în cazul adulților

Ce este și cum afectează starea emoțională

Citește articolul

Gestionarea relațiilor de cuplu și cu cei din jur

Relațiile interumane se referă la interacțiunile și legăturile dintre oameni. Aceste relații pot acoperi o gamă largă de conexiuni, inclusiv dintre membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, parteneri de viață.

Citește articolul

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis)

Ce este terapia ABA si cu ce se ocupă ea?

Citește articolul

Cum se apară mintea de situațiile stresante

mecanismele de aparare și mecanismele de coping

Citește articolul