Ce este consilierea psihologică?

Înainte de a se lua o decizie cu privire la tipul de terapie pe care o persoană urmează să îl facă, e important să fie foarte clare obiectivele și, evident, necesitățile acesteia. Consilierea psihologică se diferențiează de psihoterapie prin câteva elemente cheie. În acest articol sunt informații legate de cine sunt specialiștii care oferă astfel de servicii, ce pregătire au, dar și cui se adresează fiecare categorie în parte.

Sănătatea mentală influențează în mod direct fiecare aspect al vieții, iar identificarea de soluții personalizate pentru a depăși anumite probleme este esențială. Cu sprijin din direcția potrivită și cu aportul specialiștilor, fiecare persoană poate să își redobândească încrederea și bunăstarea. 

Cine sunt specialiștii care oferă consiliere psihologică/servicii de psihoterapie?

Consilierii sunt psihologi cu masterat în psihologie clinică. Acești specialiști au rolul de a optimiza și de a stimula dezvoltarea personală. De asemenea, prin strategiile pe care le aplică, ei ajută clienții să depășească momente dificile, probleme emoționale, cognitive sau comportamentale.

De cealaltă parte, un psihoterapeut trebuie să parcurgă o formare mai specializată decât cea a consilierului psihologic. Acesta se concentrează pe probleme recurente, procese cognitive și emoții. 

Iată o diferențiere ce privește rolurile și atribuțiile consilierilor psihologici, dar și a psihoterapeuților.

Consilierul psihologic:

 • servește drept ghid pentru a ajuta clienții să identifice soluții la diverse probleme
 • își desfășoară activitatea cu scopul de a rezolva probleme din prezent
 • oferă terapie pe termen scurt
 • asigură un mediu favorabil pentru ca fiecare client să poată să își analizeze sentimentele de la un nivel mai profund
 • permite identificarea de metode cu efect rapid pentru a depăși anumite provocări din viață
 • oferă asistență pe chestiuni de cuplu, familie, traume, carieră, dependență etc.

Psihoterapeutul:

 • facilitează înțelegerea de către client a trecutului propriu pentru a avea un impact pozitiv asupra dezvoltării prezente, dar și pentru ca aceștia să descifreze sensul tendințelor cognitive și comportamentale
 • încurajează clienții să se descopere și să se elibereze de traume din trecut
 • diagnostichează probleme pe baza abordării lor terapeutice

Ambele categorii de specialiști sunt esențiali pentru creșterea calității vieții unei persoane care se confruntă cu dileme de natură psihologică. Chiar dacă rolurile consilierilor și a psihoterapeuților se suprapun în foarte multe situații, un consilier psihologic nu poate să ofere servicii de psihoterapie (dar invers, da). 

Cui se adresează consilierea psihologică?

Consilierea psihologică este de mai multe tipuri, iar aceste servicii se adresează persoanelor care se regăsesc în situațiile de mai jos.

 • Dificultăți în carieră - consilierea psihologică pentru carieră are ca obiectiv oferirea unor metode de sprijin. Acest tip de consiliere poate să fie benefică în orice perioadă a vieții, inclusiv înainte de prima angajare (pentru a descoperi mai ușor un domeniu de interes pentru client). De asemenea, consilierul de carieră evaluează din punct de vedere psihologic clientul, pentru ca acesta să își descopere mai ușor punctele forte, cele slabe, dar și pasiunile și înclinațiile. 
 • Probleme de sănătate mintală - aici se referă la probleme de impulsivitate, schimbări bruște de dispoziție, dependențe, fobii, probleme familiale, tulburări de alimentație. Scopul consilierii de acest tip este ca persoana care ajunge în cabinetul specialistului să își îmbunătățească starea generală. 
 • Consiliere psihoterapeutică - aceasta este efectuată de către un specialist cu o educație terapeutică, psihoterapeutică și clinică riguroasă. El are, simultan, atât atribuții de consilier psihologic, cât și de psihoterapeut.
 • Reabilitare - consilierea psihologică pentru reabilitare servește persoanelor cu dizabilități pentru o integrare cât mai facilă în societate. Aici sunt incluse atât dizabilități sau deficiențe comportamentale, fizice, cognitive, mentale, fiziologice sau neurologice.
 • Dificultăți în relații - acest tip de consiliere este destinat celor care au nevoie să își îmbunătățească viața de cuplu sau să rezolve anumite probleme cu care se confruntă. Aceste probleme pot să includă traume, certuri, comportamente nocive sau abuzive. 

Consilierea psihologică se poate face atât individual, cu un singur client, dar poate să fie și terapie de grup, de familie sau de cuplu. 

Consiliere psihologică vs. psihoterapie

Consilierea psihologică este o variantă ideală pentru persoanele care au nevoie de înțelegerea unor mecanisme care, odată aplicate, oferă soluții mai rapide. Consilierul interacționează cu clientul pentru a-i oferi mai multă bunăstare în timpul prezent. De cealaltă parte, psihoterapia se concentrează pe investigarea cauzelor unor anumite probleme, ajutând clientul să se întoarcă la traume și experiențe din trecut, pentru a schimba viitorul din punct de vedere mental. Astfel, consilierea funcționează ca o îndrumare pentru a lua decizii mai raționale și cu efecte pozitive. 

Deoarece în aceste două sfere sunt vizate probleme diferite, consilierea se asociază cu mediile educaționale sau cu cele de asistență socială. Psihoterapia, pe de altă parte, are o conexiune mai puternică cu mediile medicale, psihopatologia, psihiatria.

Clienții care suferă de tulburări de sănătate mentală diagnosticabile (depresie, schizofrenie etc.) apelează la psihoterapie, în timp ce la consiliere psihologică se oferă perspective profunde pentru a obține o calitate a vieții îmbunătățită. Acest obiectiv se atinge cu ajutorul consilierului, care ajută clientul să gestioneze mai eficient probleme și provocări cotidiene. Consilierea se adresează persoanelor cu probleme sociale, persoanelor care întâmpină dificultăți în carieră sau în procesul educațional de formare, în timp ce psihoterapia vizează probleme de adaptare și psihologice.

În cazul în care o persoană trece printr-un eveniment major, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, un divorț, schimbări la nivel emoțional, un nivel ridicat de stres sau alt tip de impedimente în a fi relaxat și fericit, consilierea psihologică este varianta optimă. În schimb, dacă există probleme la nivelul gândurilor, convingerilor sau a sentimentelor profunde, se recomandă psihoterapia. 

Trebuie înțeles faptul că atât psihoterapeuții, cât și consilierii psihologici au atribuții deosebit de importante în dobândirea controlului asupra propriei vieți. Este foarte important ca orice persoană care se confruntă cu probleme emoționale să apeleze la un specialist pentru un diagnostic și, mai mult decât atât, pentru suport. Provocările actuale, dar și trecutul fiecărui om au un impact asupra calității vieții, iar înțelegerea mecanismelor care stau în spatele unor decizii sau a unor comportamente este esențială pentru bunăstare. Consilierea psihologică și psihoterapia sunt instrumente eficiente pe care oamenii pot învăța să le folosească pentru a depăși situații dificile cu care se confruntă. 

Surse

Australia Counseling, What’s the difference between counselling and psychotherapy?, https://www.australiacounselling.com.au/whats-difference-between-counselling-and-psychotherapy/.

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele