Ce este mai exact anxietatea?

Înainte de a suferi pe baza unui diagnostic pecare ți l-ai pus singur și înainte de a alerga la un medic pentru a-ți prescrie o rețetă în necunoștință de cauză, trebuie să înțelegi ce este de fapt anxietatea. Din fericire, pe această temă s-au realizat numeroase studii și cercetări, iar astăzi avem la dispoziție o definiție clară a anxietății, pe care o redau mai jos, pe scurt, în așa fel încât fiecare cititor să poată înțelege mai bine această afecțiune.

Conform unui manual de profil, anxietatea se referă la multiple fenomene mentale și fiziologice, inclusiv starea conștientă de îngrijorare a unei persoane cu privire la un eveniment viitor nedorit sau frica de o situație reală. Anxietatea și frica sunt strâns legate, iar uniis pecialiști în domeniu văd anxietatea ca pe o emoție unică umană, iar frica este comună speciilor non-umane. O altă distincție făcută în mod obișnuit între frică și anxietate este că frica este un răspuns adaptativ la amenințarea realistă, în timp ce anxietatea este o emoție difuză, uneori o reacție nerezonabilă sau excesivă la amenințarea percepută actuală sau viitoare.

 

Acum că avem o definiție de specialitate, să trecem mai departe la înțelegerea anxietății, o tulburare de sănătate mentală care afectează milioane de oameni la nivel mondial și care, din păcate, este tot mai frecventă.

Cum se manifetă anxietatea?

Ritmul vieții cotidiene a devenit din ce în cemai alert. Suntem obligați să facem față numeroaselor provocări din sfera relațiilorși cea a realizărilor profesionale. Toate acestea lasă urme asupra psihicului și fizicului nostru. Dă bine în societate faptul că reușim să reprimăm emoțiile, în special cele negative, furie, frică, frustrare, adică să le ascundem, să le ținem în frâu, să ne prefacem că ele nu există. Și totuși vor ieși la suprafață cândva, cumva, fără ca noi să putem face nimic în această privință.

Toți oamenii se pot confrunta la un moment dat în viață cu anumite simptome ale anxietății, însă acest lucru nu înseamnă întotdeauna că ei suferă de această tulburare de anxietate ci mai degrabă că trec printr-o perioadă mai stresantă și dificilă. În cazul în care aceste senzații sau sentimente durează o perioadă mai lungă de timp sau dacă îți afectează semnificativ calitatea vieții și capacitatea de a relaționa sau de a face activități altădată obișnuite, atunci este cazul să apelezi la sprijinul unei persoane care te poate ghida spre vindecare, de cele mai multe ori un psihoterapeut.

 •     ,,Felul în care gândești influențează felul în care te simți” (Clark& Beck, 2010)

Situație declanșatoare - Gând anxios / Evaluare - Trăire anxioasă

Iata care sunt simptomele comune aleanxietății:

 • Ritm cardiac crescut, palpitații
 • Dificultăți de respirație
 • Creșterea tensiunii musculare
 • Senzație de strângere în piept
 • Griji nefondate și neliniște
 • Obsesie față de lucruri inutile, ceea ce duce la un comportament compulsiv.

Cauze ale anxietății

Pentru un diagnostic exact atunci când prezinți semne ale anxietății, este important să identifici cauzele acelor simptome. Astfel, acestea ar putea să includă:

 • Istoric familial
 • Evenimente majore
 • Probleme de sănătate (afecțiuni ale tiroidei, diabet, o boală incurabilă)
 • Consumul de substanțe care dau dependență (alcool, droguri etc)
 • Factori de personalitate (obsesia față de control).

Tipuri de anxietate

În funcție de simptomele pe care le ai, un specialist în domeniu poate să ofere un diagnostic cu privire la tipul de anxietate pe care îl ai. Studiile de profil au identificat 5 tipuri majore de tulburări de anxietate, după cum urmează:

 • Tulburare de anxietate generalizată
 • Tulburarea obsesiv-compulsivă
 • Fobie socială/Tulburare de anxietate socială
 • Tulburarea de stres post-traumatic
 • Tulburarea de panică

 

În cazul tulburării de anxietate generalizată,pacienții în cauză manifestă de cele mai multe ori stări de îngrijorare și neliniște în majoritatea timpului, fără să existe un motiv real pentru aceste senzații și fără un declanșator specific.

De asemenea, tulburarea obsesiv-compulsivăeste o altă formă a anxietății, care se manifestă prin acțiuni repetitive care, pe termen lung, agravează simptomele. De exemplu, teama exagerată de viruși și bacterii poate să conducă la dezinfectarea și spălarea mâinilor excesiv de des, iar atunci când acest lucru nu este posibil, apare senzația de panică.

Tulburarea de anxietate socială sau fobia socială, așa cum mai este ea numită, este caracterizată printr-o senzație de jenă permanentă care poate să se manifeste prin rușinea de a mânca în public asau prin imposibilitatea de a susține un discurs în fața unei audienție.

În cazul în care o persoană a fost supusă unui eveniment traumatic la un moment dat în timpul vieții, aceasta poate să dezvolte PTSD sau tulburarea de stres post-traumatic, care se manifestă printr-o stare constantă de teamă, imposibilitatea de a te relaxa sau insomnii.

Nu în ultimul rând, tulburarea de panică generează atacuri de panică, dar și simptome fizice precum palpitațiile, amețeli, dificultăți de respirație. De obicei, persoanele care se confruntă cu PTSD au gânduri negative și se tem de o moarte iminentă.

Tratamentul anxietății

Tratamentele împotriva anxietății pot să includă atât tratament medicamentos, cât și terapie. În funcție de diagnosticul specialistului, persoana în cauză poate să primească recomandarea de a urma un tratament cu medicamente antidepresive (sau alt tip de medicamente), însă înacest caz trebuie ca ambele părți să fie conștiente de posibile efecte adverseși de riscuri, mai ales dacă tratamentul este pe termen lung.

În ceea ce privește psihoterapia, aceasta este o formă de tratament cu rezultate pe termen lung, menită să amelioreze simptomele, dar și să fie o modalitate de sprijin constant al persoanei afectate de anxietate. Este foarte important să apelezi la sprijin specializat atunci când te confrunți cu simptome ale anxietății, iar terapeutul deține și cunoaște mijloacele necesare prin care poate să îți redea starea generală de bine, prin stabilirea unui diagnostic, a cauzelor anxietății indiferent de tipul acesteia, dar și prin oferirea unor tehnici utile care să te ajute să controlezi reacțiile pe care le ai.

Cinci Tehnici rapide pentru a combate anxietatea

1.     Automonitorizarea – ține unjurnal în care să-ți notezi toate îngrijorările din timpul unei zile.

2.     Decatastrofizarea –încearcă să nu privești doar partea negativă a unei situații, întotdeauna există și o parte pozitivă. Identific-o și focusează-te pe ea.

3.     Schimbă chimia corpului – pentru a ameliora anxietatea este recomandat să facem exerciții fizice, iar dacă acest lucru nu este posibil, spală-te pe față cu apă rece, timp de câteva secunde.

4.     Revenirea la momentul prezent: observă 3 lucruri care sunt în apropierea ta, identifică 3 sunete pe care le auzi acum, simte 3 lucruri pe care le poți atinge în acest moment.

 

 

Ai o senzație de teamă continuă și nu reușești să mai performezi la activitățile la care erai cândva foarte bun? De ce ai ajuns în această situație? Care sunt evenimentele care au declanșat aceste simptome și, mai ales, cum poți să îți redobândești siguranța în tot ceea ce faci? Răspunsul la toate aceste întrebări îl poți găsi alături de un specialist în domeniu, un specialist care poate să devină o persoană în fața căreia să te deschizi și alături de care să descoperi soluții personalizate la cele mai pregnante probleme pe care le ai. Tulburările de sănătate mentală pot să îți afecteze grav calitatea vieții, așa că nu mai aștepta și fă primul pas spre vindecare!

Surse stiintifice:

 

Edna B. Foa, et. al, Defining anxietydisorder, DOI:10.1093/med-psych/9780199928163.003.0009.

https://www.whiteswanfoundation.org/disorders/anxiety-and-related-disorders/anxiety

Alte articole asemănătoare

Vezi toate articolele