De multe ori viața ne încearcă și încarcă încât apar diverse modificări la nivel comportamental și emoțional. Uneori tindem să trecem cu vederea peste tulburările sau problemele de ordin psihologic, însă așa cum atunci când ne doare ceva mergem la doctor, așa ar trebui să avem grijă și de sănătatea noastră mintală. Dacă nu avem grijă de partea aceasta din noi, simptomele se pot agrava, iar drumul spre vindecare va fi și mai greoi.
Din nefericire, starea noastră emoțională poate afecta cariera, viața de familie, relațiile cu prietenii sau buna funcționare a noastră.
Psihoterapia este un proces care implică interacțiunea dintre un terapeut și client, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea mintală și eventual pentru a păstra un echilibru.
Ședințele de terapie sunt importante din mai multe motive:
Acum, probabil, te intrebi de unde știi când ai nevoie de un psiholog/terapeut?! Cu asta te vom ajuta noi și îți vom expune în următoarele rânduri semnele care pot atenționa că ai avea nevoie de ajutor specializat:
Din pacate, de multe ori oamenii nu vor să apeleze la ajutor specializat din diverse motive, fie că vorbim de rușine, de teamă de a fi judecat de ceilalți sau pentru că pur și simplu au convingerea ca ei se pot face bine singuri. Însă, sunt momente când singuri nu mai putem face față și avem nevoie de o mână de ajutor.
Există mult motive pentru care oamenii se tem să meargă la psiholog sau să caute ajutor pentru problemele de tip psihologic. Unele dintre aceste motive pot include:
În ziua de astăzi sunt nenumărate forme de terapii care se adaptează nevoilor clientului.
Una din cele mai practicate forme este Psihoterapia cognitiv-comportamentală. Ea s-a dovedit a fi tare eficientă în schimbarea “programelor vechi” de gândire. CBT (prescurtarea acestei forme de terapie) se focusează pe schimbarea atât a modului de gândire cât și a modului de a acționa. Aceasta te forțează într-o oarecare măsură să îți înfrunți temerile și nu să le eviți. Tot în această terapie sunt folosite multe metode, cum ar fi: jocurile de rol pentru a pregăti clientul să facă față eventualelor situații și interacțiuni, tehnici de relaxare pentru minte și trup etc.
CBT este o terapie de scurtă durată, de obicei se fac în jur de 5 și 20 de ședințe. Focusul în această terapie este pe găsirea unori noi metode de abordare a situațiilor de zi cu zi.
Durata terapiei depinde de fiecare caz în parte. Unii au nevoie de terapie care se poate desfășura pe ani, iar altora le sunt suficiente doar câteva ședințe, iar asta depinde foarte mult de natura problemei, cât de grave sunt simptomele și cât de mult este de lucrat pe fiecare caz.
Este foarte important să se înțeleagă că actul de a căuta ajutor specializat este un pas curajos și benefic pentru sănătatea mintală. Terapeuții sunt instruiți să sprijine și să îndrume oamenii pentru a face față problemelor de zi cu zi.
Surse științifice:
https://www.apa.org/ptsd-guideline/patients-and-families/cognitive-behavioral
https://www.medicalnewstoday.com/articles/296579
Irvin D. Yalom. Darul psihoterapiei. 2022
Exerciții pentru reducerea anxietății
Cum ne influențează gândurile, starea de bine.
Motivele pentru care psihoterapia poate să nu fie eficientă
Abordarea celor 4 Stiluri de atasament.
Află cum combatem lipsa somnului noaptea?
Afla totul despre stima de sine si cum o putem inbunătăți!